Cukkinis brownie: a nyár slágerzöldségével még szaftosabb a legcsokisabb sütemény

Haranghy Orsi | 2024. Július 16.
Szuperszaftos, ráadásul duplán csokis! A cukkinis brownie, amit ki kell próbálnod.

„Ha a lereszelt cukkini levet eresztett, kinyomkodjuk” – olvashatjuk megannyi receptben. Ezúttal viszont eszetekbe se jusson kinyomkodni a zöldséget! A maga jó szaftos mivoltában lesz szükségünk a cukkinire, ami első hallásra akár meghökkentő ötletnek is tűnhet.

A tökök nemzetségébe tartozó cukkini azonban nem is olyan nagy szentségtörés. Hasonló elgondolás alapján készült a méltán kedvelt magyar sütemény, a tökös-mákos rétes is. Mind a főzőtök, mind a cukkini íze inkább semlegesnek mondható, ami egyben azt is jelenti, hogy jól ízesíthető. Mind a tökös-mákos rétes, mind a cukkinis brownie receptjében azért remek húzás a reszelt tökféle, mert belülről nedvesíti a süteményt.

Szintén isteni finom brownie süthető egy másik zöldségből, ami első hallásra akár bizarrnak is hathat, de gondoljunk csak jobban bele. A céklát mi hagyományosan savanyúságként vesszük és esszük. Nyersen azonban egészen más. A jellegzetes, földes céklaíz mellett édeskés is, és meglepően jól működik a brownie-ban is. A kakaó és a cékla igazán harmonikus párost alkotnak, és érvényesülhet a sütiben a cékla természetes nedvességtartalma is. (A natúr céklalé szintén jó ízű!)

A cukkinis brownie méltó párja a céklás brownie / Fotó: AmalliaEka, Getty Images

Tippek a cukkinis brownie sütéséhez

Bár a szaftos szót elsősorban húsos ételek esetében használjuk, meglátjátok, hogy ez a sütemény is szaftos, belül szinte cuppogós lesz! Ehhez azonban fontos az alapanyagok arányának betartása, és hogy ne süssük túl. Pontokba szedtünk, mire érdemes figyelni a sütéskor!

Darabolt étcsoki, só, barnacukor, vaníliakivonat, cukkini előkészítve / Fotó: alvarez, Getty Images

Egy zöldség és a kakaó násza: cukkinis brownie / Fotó: Jogy Abraham, Getty Images

Cukkinis brownie recept

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version