nlc.hu
Gasztro
Munkahelyi sérülés portugáliai borász tanulmányúton

Borász tanulmányút helyett dobozolás meg fenyegetés várt a magyar diákokra

Portugál borász tanulmányútra indultak magyar diákok, diákmunka, kegyetlen dobozolás lett a vége.

Portugál tanulmányúton részt vevő magyar diákokat verhettek át – adta hírül az ATV Híradója. A 16 éves, borász technikusnak készülő Gácsi Álmos Bendegúz Portugáliából nyilatkozott a csatornának, ő egyike az erasmusos tanulmányút résztvevő, azon sérülést szerző diákoknak. Gácsi szerint a meghirdetett programmal ellentétben

nem portugál zöld bort tanultak készíteni,

helyette hibás dobozokat kellett megragasztaniuk –

 

mintha csak az abszurd Örkény-novella, a Tóték dobozolás agyréme elevenedett volna meg.

„Amivel én dolgoztam ragasztópisztoly, az különösen furcsa volt, mivel gyorskötözővel volt az aljához rögzítve a vezeték, amiből még ugyanúgy jött ki forró ragasztó. A sérülés után a ragasztó kemikáliáját nem tudjuk, hiába kértük el, a munkaügyi jelentést sem kaptuk meg azzal kapcsolatban, hogy mégis milyen baleset történt ott”

– mondta Gácsi. A fiú édesanyja szerint őket a fiú társai értesítették, addig nem tudtak semmiről.

„16 éves, egyedül ő nem intézkedhet, az utazást szervező hölgy pedig a nyelvi tudásának hiányosságára hivatkozva ezt nem hajlandó megtenni. Szerintünk elsősorban a borászat hibázott, mert nem tartottak oktatást a gyerekeknek, és nem adtak védőfelszerelést. Másodsorban az utazást felügyelő, kísérő kft által kiküldött hölgy, mert szerintünk a 16 éves gyereket rögtön kórházba kellett volna szállítania” – mondta az ATV-nek Gácsiné Tomics Szilvia.

A ragasztópisztoly a diák bal tenyerét szinte teljesen leégette,

amit munkavezetője is látott, ám még utána is dolgoznia kellett. A fiú munkaidő után, szálláshelyéről vitette magát kórházba. A család próbálta felvenni a kapcsolatot a portugál munkaügyi szervekkel, de eddig nem jártak sikerrel. A sérült fiú szerint többen azzal fenyegették, rosszul jár, ha jogi lépéseket tesz a család, ezért konzuli védelmet kértek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top