nlc.hu
Gasztro
7 színpompás nyári saláta, ami a tengerpartra repít

Gyors receptek főzés nélkül: 7 mediterrán saláta, ami felfrissít a nagy melegben

Minden tiszteletünk azoknak az elszántaknak és persze a vendéglátósoknak, akik ezekben a napokban is a tűzhely és a sütő közelében szorgoskodnak.  Ez most azonban nemcsak a nyaralások, hanem a főzés nélküli gyors receptek főszezonja is! 7 kiváló étel következik, ami segít a felfrissülésben.

Jókat enni főzés nélkül? Érthető, ha nem szeretnénk mi is egy balatoni lángosbüfében érezni magunkat, így azon gondolkodunk, hogyan készíthetünk fogásokat, ami után nem kell újabb zuhanyt vennünk. Jó hír, hogy nem merülnek ki a lehetőségeink egy vajas kenyér megkenésében és az idénygyümölcsök eszegetésében, sőt!

Csúcsszezonja van az itthon is megtermő, legfinomabb zöldségeknek és gyümölcsöknek. Hazai paradicsomtól, paprikáktól, cukkinitől és töktől, cseresznyétől, meggytől, dinnyétől roskadoznak a zöldségespultok. Végre igazi jó zamatuk is van! A nyár derekán pedig még azoknak is jobban esnek a könnyedebb falatok, akiknél egyébként a pörkölt-nokedlinél kezdődik a főétkezés fogalma.

Színekben és ízekben tobzódó ételeket készíthetünk csupa friss, szezonális terményből és hidegkonyhai hozzávalóból. 7 tápláló és egészséges recept következik, amit főzés nélkül gyorsan el tudunk készíteni!

Éles kést elő: paradicsomcarpaccio

Carpaccio alatt eredetileg hajszálvékonyra szelt, nyers húsból álló előételt értünk, amit elsősorban bélszínből vagy hátszínből készítenek. Halakból is zseniális, a tonhal vagy a lazac carpaccio vetekszik a bélszín adta élménnyel. Ha valaki tartana – különösen nyáron a nyers hús és hal alapú ételektől, őt szólítják a zöldségcarpacciók! Olyan remek kreációk születhetnek, mint a retek-, a karalábé- vagy az avokádócarpaccio, de mind közül a legnagyobb kedvencünk a paradicsomcarpaccio a most igazán ízletes, ragyogóan piros, lédús hazai paradicsomokból. Egy könnyed és izgalmas recept, naná, hogy főzés nélkül!

Tovább a receptre: paradicsomcarpaccio

Repjegy Görögországba: autentikus tzatziki

Tzatziki, dzadziki, caciki… A görög előétel, ami felér egy hűs csobbanással. Könnyed és krémes, amiben végre nem csak egy uncsi vízízű zöldség a kígyóuborka (elnézést az uborkarajongóktól!). Ehetjük mártogatósként pitával, vagy akár egy otthon készített gyrost is bélelhetünk vele. Ebben a receptben tényleg számít a telt görög joghurt íze és az extraszűz olívaolaj minősége. Rossz minőségű sütőolajat nehogy ráöntsetek, még akkor sem, ha olíva! Egy igazi jó tzatziki egy instant utazás Görögországba: nem sok köze van a bolti, híg, előregyártott tzatzikisalátákhoz!

Tovább a receptre: autentikus tzatziki

Ünnepeljük a nyarat! Barackos caprese paradicsommal és sonkával

Ez a saláta tökéletes beugró azoknak is, akik szerint a saláta egyenlő a fűlegeléssel. Valóban? Hát ez a kompozíció leszámol minden előítélettel: egyszerre gyümölcsös és zöldséges. Az érlelt sonka sós és a barack édes íze viszi a prímet, és kétféle paradicsom, bivalyszív és sárga koktélparadicsom ad hozzá további színeket és ízeket. Nincs persze caprese mozzarella nélkül, az egészet pedig egy roppanós zöldsaláta-ágyon tálaljuk, római és Lollo Rosso saláta, valamint rukkola adja az alaphangot.

Tovább a receptre: barackos caprese paradicsommal és sonkával

Barackos caprese, paradicsommal és sonkával, könnyed salátaágyon

Barackos caprese paradicsommal és sonkával, könnyed salátaágyon / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Szuperzöld: mexikói avokádósaláta

Ez az avokádósaláta az egyik legjobb dolog, ami csak az avokádóval Mexikóban történhet. Na jó, a guacamole után! A legnagyobb kihívás az elkészítésében, hogy puha, érett, de nem megbarnult, romlásnak indult avokádót szerezzünk be, a többi már csak egy kis jalapeño, kígyóuborka, zöld színű kaliforniai paprika kérdése. Ez a saláta szándékosan zöldre hangolt, mexikói módra lime és agavészirup ízesíti, és kiváló kísérője egy könnyed nyári sültnek vagy halnak. Egész évben jól bevethető recept!

Tovább a receptre: avokádósaláta

Mexikói avokádósaláta

Mexikói avokádósaláta / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Spanyol-olasz meccs: nektarinos-serranós-mozzarellás falatok

Ebben a salátában is jóformán csak egymás mellé kell rakni a hozzávalókat, semmiféle konyhai tudást nem igényel. A serrano sonka egyszerűen zseniális benne, a spanyolok érlelt sonkája karakteres és egyszersmint zárójelbe is rakja az olcsó tömegsonkákat. Egy igazi ínyencfalat! A mézédes nektarin és a sós sonka ellentétéből fakadó harmóniára épít ez a saláta is, a sima balzsamecetnél pedig még finomabb hozzá a krémes, sűrű balzsamecet! Itália színeiben továbbá a hófehér mozzarella indul. Pálcikákra tűzve koktélfalatka jelleggel is lehet falatozgatni.

Tovább a receptre: nektarinos-serranós-mozzarellás falatok

Nektarinos-serranós-mozzarellás falatok

Nektarinos-serranós-mozzarellás falatok / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Zöldség x gyümölcs: dinnyesaláta fetával és mentával

Ha csak a recept hozzávalóinak listáját látnánk, azt is gondolhatjuk, hogy egy görögdinnyés gazpacho következik. Ez azonban nem a híres spanyol hideg leves, hanem egy szemet gyönyörködtető saláta, amelyben egészen játékosan van megformázva a görögdinnye, a sárgadinnye és a kígyóuborka is. Persze ha nincs kedvünk golyókat formálni, kedvünkre szeletelhetjük vagy kockázhatjuk is. A sós-zsíros fetasajt visz bele egy kis dögösséget, a friss menta és a bazsalikom frissességet, és valójában szigorúan be sem kell tartani a mennyiségeket, érezni fogjuk az arányokat!

Tovább a receptre: dinnyesaláta fetával és mentával

Dinnyesaláta, fetával és mentával

Dinnyesaláta, fetával és mentával / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Sárgadinnye sonkával, azaz Prosciutto e Melone

Olasz éttermekből régi ismerős lehet ez az előétel. Legelső találkozásra talán egy kicsit meglepő is, hiszen a legédesebb dinnye, a sárgadinnye adja a kézbe vehető kis cikkelyeket, amelyeket a sonkába burkoljuk. Ez megint csak nem lehet más, mint egy jó minőségű és érlelt olasz sonka, hiszen egy sima főtt sonkával elvész e fogás értelme. És ha már Olaszország: mozzarellát ír a recept, de egyszerűen őrületesen finom burratával! A mozzarellából és tejszínből készített olasz sajtkülönlegesség kívülről mozzarellának tűnik, felszelve pedig kifolyik belőle a stracciatella. Aminek semmi köze sincsen a fagylalthoz!

Tovább a receptre: sárgadinnye sonkával, azaz Prosciutto e Melone

Sárgadinnye sonkával, azaz Prosciutto e Melone

Sárgadinnye sonkával, azaz Prosciutto e Melone / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top