nlc.hu
Gasztro
A felmelegedés és a tenger gyümölcsei

A hőség miatt egyre kevésbé ajánlják a tenger gyümölcseit

Szereted a tenger gyümölcseit? Akkor van egy rossz hírünk.

Egyre több a kánikulai nap, a globális felmelegedés miatt sorra dőlnek meg a melegrekordok. A hőség komoly pusztítást végez a bolygón, többek között veszélyesebbé teszi a tenger gyümölcseit az emberi fogyasztás szempontjából.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság új jelentése szerint a húsevő baktériumok előfordulása a tenger gyümölcseiben várhatóan világszerte növekszik. Egyes baktériumtörzsek pedig egyre gyakrabban lesznek ellenállóak az antibiotikumokkal szemben.

kagyló, rák

Egyre drágábban lehet majd hozzájutni (Fotó: Pexels.com)

Mindez komoly gondot okozhat a nyers vagy rosszul megfőtt kagyló fogyasztásakor, de akkor is, ha az ember nyílt sebbel a testén fürdik a tengerben – írja a Food and Wine című szaklap.

Az Egyesült Államok népegészségügyi intézetében is arra figyeltek fel, hogy a 2023-as húsevő baktérium-járvány számos betegséget és halálesetet okozott Connecticutban, New Yorkban és Észak-Karolinában, az esetek pedig mind a rekordot döntögető amerikai hőhullámok nyomán következtek be.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megvizsgálta az elmúlt húsz év adatait, és a vizsgált tenger gyümölcseiből készült minták körülbelül 20 százalékában találtak kórokozót.

A szakértők arra számítanak, hogy a tenger gyümölcsei a jövőben csak jelentős áremelkedés után jut el a fogyasztók asztalára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top