Ha a családfát vizsgáljuk, a strandétel az utcai ételek nemzetségének tengerparton fellelhető családjába tartozik, mégpedig a lehető leglazább módon. Kint, a napon, a vízparton, ahol még az sem baj, ha szervírozás közben pár szem homok landol a tányérunkon. Olaszország márpedig nem csak nyaraló-, hanem gasztro-nagyhatalom is, így hát jó kérdés, hogy mit kínálnak strandétel fronton.
Míg a hagyományos olasz ételek letarolták a világot, és szinte már a magunkénak tekintjük őket, az olasz strandétel egy külön kategória. Értelemszerűen meghatározó a tengerparti helyszín, és az is lényeges, hogy Olaszország mely részén járunk. Lássuk, mit érdemes náluk a tengerparton kóstolnunk!
Magyarországon megszokott, hogy tarolnak az éppen aktuális trendek, így a főtt kukorica-lángos-palacsinta szentháromság mellett ma már teljesen alap, hogy pizza és hamburger is kapható a strandokon. Az olaszok ezen a téren is öntudatosak, és több igazi helyi specialitás kóstolható a strandos étkezdékben. A tengerparti mozgóárusoknál főtt, pontosabban grillezett kukoricával náluk is találkozhatunk, ezek annyiban különböznek a magyartól, hogy olykor ízesítik őket és rá is pirítanak. Kár kihagyni továbbá a vékony cikkelyekre vágott friss kókuszt és a friss kókuszvizet is, ami sokkal kellemesebb és ízesebb, mint ahogy mi itthon a leggyakrabban találkozunk ezzel a gyümölccsel, kókuszforgács vagy kókuszreszelék formájában.
10 igazi olasz strandétel következik, kattints a galériára!
Egy tengerparti piknikre azt viszünk, amit akarunk, de lássuk a "hivatalos" strandételeket! / Fotó: Ekaterina Fedulyeva, Getty Images
Palermóból: pane e panelle, egy csicseriborsós sülttel kínált friss pékáru egy alap strandétel. / Fotó: Olga Mazyarkina, Getty Images
A focacciából készült szendvicsek népszerűek, de nem csak szendvicsként megy ez az olasz kenyérféle. / Fotó: Anna Denisova, Getty Images
Piadina – Emilia-Romagna tengerpartjai is gyönyörűek. Helyi strandétel a szendvicsként megtöltött piadina, amit meg is grilleznek. / Fotó: ChiccoDodiFC, Getty Images
Focaccia al formaggio: a sajttal töltött focaccia is strandőrület. / Fotó: LauriPatterson, Getty Images
Pasta fredda, azaz hideg tésztasaláta, rendszerint hús nélkül. / Fotó: Dar1930, Getty Images
Ha fritto, akkor könnyed bundában sült finomságokra számítsunk, a tengerparton friss tenger gyümölcseiből. / Fotó: Marco Petrelli, Getty Images-
Puglia Olaszország egyik régiója, a székhelye Bari. Itt közkedvelt strandétel a frissen fogott, nyers polip. / Fotó: Dionisio Iemma, Getty Images
Bizarr vagy sem, nyers tengeri sünt is esznek akár per perccel a kihalászásuk után. / Fotó: steffie82, Getty Images
Zuppa di cozzi, vagyis friss kagyló egy kis ízesítéssel. Alap strandétel Olaszországban! / Fotó: Ekaterina_Molchanova, Getty Images
A bomboloni, vagyis a töltött fánk nyáron, a tengerparton is jól fogy, nem csak farsang tájékán. / Fotó: ivan canavera, Getty Images
hh