A quinoa ma már nem csak bioboltokban kapható kuriózum, egyre többen ismerkednek meg vele. A dél-amerikai álgabona mellett – a karbonlábnyomán kívül – számos érv szól, többek között a glikémiás indexe, a gluténmentes mivolta és kedvező tápanyagtartalma. Nemrég részletesebben is bemutattuk ezt az álgabonát, de sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mi mindenre lehet jó ez a magféle?
A quinoának ugyanis a magját esszük meg, mégpedig szigorúan hőkezelve. A hő hatására a magocskák megnőnek, szétnyílnak és egy semmi másra nem emlékeztető állagot és formát öltenek. Pattogtatással is készülhet quinoa, ekkor szép kis gömb formát öltenek a magok (hasonlóan a szintén gluténmentes álgabona, a pattogatott amaránthoz). Először megmutatjuk, hogy néz ki a quinoa nyersen és főve, aztán jöjjenek az ötletek az elkészítéséhez.
Kattints az alábbi galériára!
Így néz ki a fehér quinoa: balra a magok, jobbra megfőzve / Fotó: Elizaveta Antropova, Getty Images
Íme, a trikolór, vörös és fehér főtt quinoa / Fotó: Costi Moculescu / 500px, Getty Images
A quinoa kiváló meleg köret. / Fotó: MurzikNata, Getty Images
Más, olcsóbb gabonafélékkel is keverhetjük köretként, rizzsel is például. / Fotó: LauriPatterson, Getty Images
A közel-keleti finomság, a tabulé nem csak kuszkuszból, quinoából is remek! / Fotó: zefirchik06, Getty Images
A tabulénál is még több zöldséggel keverhetjük a quinoát – akár egytálételként, akár hideg köretként tálalva. / Fotó: Westend61, Getty Images
Saláta részeként friss zöldségek mellett hidegen is jól funkcionál. / Fotó: Westend61, Getty Images
Zöldségek töltelékeként rizs helyett quinoát is használhatunk. / Fotó: iuliia_n, Getty Images
Vegán hamburgert is készíthetünk hús helyett quinoapogácsával. / Fotó: Elena Noviello, Getty Images
Édes kásákban zab vagy rizs helyett a quinoa is tökéletes. / Fotó: OksanaKiian, Getty Images
Rétegzett pohárdesszert egyik rétegeként joghurt és gyümölcsök mellett. / Fotó: Westend61, Getty Image
Puffasztott quinoával megszórt gyümölcs-smoothie friss bogyós gyümölcsökkel / Fotó: Firn, GettyImages
Gluténmentes süteményekbe is ideális alapanyag: ez a muffin quinoával készült. / Fotó: saraidasilva, Getty Images
Két álgabona egy csokis kekszben: amaránt és quinoa / Fotó: Westend61, Getty Images
Uzsonnás dobozban is jól helyt áll! / Fotó: Westend61, Getty Images