A friss kenyér egy életérzés. Az illata, a roppanós héja, a pihe-puha belseje. Egy-két nap alatt azonban veszít az élvezeti értékéből, habár minél jobb minőségű, házias kenyerünk van, annál lassabban válik ehetetlenné.
Érdemes nem megvárni, amíg már nem vonzó. Régi módszer, ha kiszárítjuk és saját morzsát készítünk belőle. Sokkal gyorsabb azonban, ha felszeleteljük vagy kockákra vágjuk a kenyérmaradékot, és bedobjuk a mélyhűtőbe. Új sorsot szánhatunk neki akár még szikkadt állapotában, akár a fagyasztóból elővéve és kiengedve a megmaradt kenyérkénket.
A magyar konyhában egy klasszikus felhasználási mód, ha tejbe áztatjuk, petrezselymet, vöröshagymát adunk hozzá, és húsokat töltünk vele. Ennél sokkal egyszerűbb és még összetettebb ételeket is készíthetünk a kenyérmaradékból is persze.
13 ötletet hoztunk a maradék kenyér felhasználására, kattints a galériánkra!
galéria
Megnézem
Összes kép (13)
Melegszendvics
Minden melegszendvicsnek kiváló alapja a többnapos kenyér, péksütemény. / Fotó: Rosanics Petra, Image: Nosalty Ételfotó
Fotó megosztása:
Az imádott bundás kenyér
Az imádott bundás kenyér / Fotó: anandaBGD, Getty Images
Fotó megosztása:
Croque madame
A villásreggelik sztárja többnapos kenyérből is zseniális: croque monsieur és a tükörtojásos croque madame / Fotó: LauriPatterson, Getty Images
Fotó megosztása:
Kruton, pirított kenyérkockák
Kruton: a pirított kenyérkockák minden krémlevest feldobnak. / Fotó: VICUSCHKA, Getty Images
Fotó megosztása:
Francia hagymaleves szikkadt kenyérrel, bagettel
Francia hagymalevesbe a szikkadt kenyérrel, bagettel! Pirítva, sajtosan. / Fotó: joannawnuk, Getty Images
Fotó megosztása:
Pappa al Pomodoro olasz leves
Pappa al Pomodoro, az olasz kenyérmentő zöldségleves. / Fotó: MychkoAlezander, Getty Images
Fotó megosztása:
Gazpacho, a spanyolok hideg zöldséglevese
Gazpacho, a spanyolok hideg zöldséglevese szikkadt kenyeret rejt magában. / Fotó: Zoryana Ivchenko, Getty Images
Fotó megosztása:
Cézársaláta garnélával
A cézársaláta és annak variációi is száraz, pirított kenyérrel készülnek. / Fotó: Alexandr Kolesnikov, Getty Images
Fotó megosztása:
Fattoush, a közel-keleti kenyérsaláta
Fattoush, a közel-keleti kenyérsaláta. / Fotó: thesomegirl, Getty Images
Fotó megosztása:
Panzanella
Toszkán szegény ember eledele: panzanella, a paradicsomos kenyérsaláta / Fotó: Westend61, Getty Images
Fotó megosztása:
Pasta con la mollica
Szintén toszkán a pasta con la mollica, a száraz kenyér morzsájával dúsított olasz tészta. / Fotó: mtreasure, Getty Images
Fotó megosztása:
Zsemlegombóc
Canederli, Knödel, zsemlegombóc és rokonsága. Tökéletes kenyérmentők! / Fotó: Olga Mazyarkina, Getty Images
Fotó megosztása:
Az édes-szaftos kenyérfelfújt, más néven kenyérpuding kalácsból is remek
Az édes-szaftos kenyérfelfújt, más néven kenyérpuding kalácsból is remek! / Fotó: bhofack2, Getty Images
Fotó megosztása: