nlc.hu
Gasztro
10 receptben mutatjuk meg, milyen sokoldalú a padlizsán!

A padlizsánkrémen túl: 10 pazar recept, ha van egy-két padlizsán otthon

„Csak" egy zöldség a sok közül, vagy az egyik legsokoldalúbb zöldség mind közül? A padlizsán jolly joker a konyhában, ez nem vitás. 10 padlizsános recept következik, egyik jobb, mint a másik!

A padlizsán története nem indult fényesen. A délkelet-ázsiai növény a középkorban került Európába, és kezdetben nagy gyanakvás fogadta. Betegségek okozójaként volt ismert. Miután tisztázták a padlizsán értékeit, ez a növény is a helyére került, jelesül a konyhába. A zöldségekben gazdag, sokszínű táplálkozás alapkelléke lehet ez a növényi alapanyag, amiről színt is elneveztek: a padlizsánlila egy gyönyörű átmenetet képez az egészen mélylila és a fekete között.

Mindig főzzük vagy sütjük fogyasztás előtt, és közel sem csak grillezett padlizsán és padlizsánkrém készülhet az egész évben könnyen elérhető zöldségből. 10 receptet hoztunk!

Ha ettél már finomat… Krémes-szaftos muszaka

A görögök második leghíresebb étele a gyros után minden bizonnyal a muszaka. Tucatnyi jó készítési módja létezik ennek a klasszikusnak, de ha a recept nem tartalmaz legalább egy tucat hozzávalót, gyanakodjatok! Rendkívül tartalmas és ízgazdag egytálétel, amiben a két főszereplő a hús és a padlizsánt (háromnegyed kiló darált marhahúst vagy marha-sertés keveréket is hozzá kell adni ugyanis.) Három izgalmas fűszer is kerül bele a többi mellett, szegfűborstól, fahéjtól és oregánótól lesz igazán telt az ízvilága.

Tovább a receptre: krémes-szaftos muszaka

Krémes-szaftos muszaka

Krémes-szaftos muszaka / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Padlizsánschnitzel paradicsomszósszal, a vega rántott hús

Ez a recept a gyűjtésünk nagyágyúja. Igen, egy méretes, nagy tenyérnyi rántott szelet, ami hihetnénk borjúnak, pulykának vagy sertésnek, ám ez egy szelet rántott padlizsán. Nehogy azt higgyétek, hogy ezek unalmas zöldségszeletek: a padlizsánt először sütőben elősütjük, sőt még egy kis „klopfolás” is következik, hogy megdolgozzuk a zöldség rostjait, majd jöhet a panír. Szerintünk ötletes recept, amiért legfeljebb csak egy-két darab padlizsánnak kell elhaláloznia!

Tovább a receptre: padlizsánschnitzel paradicsomszósszal

Padlizsánschnitzel paradicsomszósszal

Padlizsánschnitzel paradicsomszósszal / Fotó: Nosalty Ételfotó

Gondolnád, hogy nincs hús a képen? Padlizsángombócos spagetti

Mintha csak egy klasszikus paradicsomos húsgombócos spagettit látnánk a képen, de csalunk! A hagyományos hozzávalók mellett az egyik „leghúsosabb” zöldség, padlizsán alkotja a gombócok alapját, de persze nem egyedül. A húsgombócok helyettesítésére padlizsánból, fehérbabból, kenyérből és olívaolajból készítünk masszát, és ebből formázunk gombócokat. Remekül néz ki, és ígérjük, hogy a friss mediterrán fűszereknek köszönhetően az ízekben sem okoz csalódást!

Tovább a receptre: padlizsángombócos spagetti

Padlizsángombócos spagetti

Padlizsángombócos spagetti / Fotó: Nosalty ételfotó

Kolbászos-babos egytálétel: ti is raknátok rá tejfölt?

Tömény, laktató, mégis igazán jó páros a kolbász és a bab. Nem egy könnyed eledel, de fehérbabbal (tarka- vagy vörösbab helyett) némivel kíméletesebb étel. A padlizsánt a fehérbab és a többféle hagyma mellett sárga kaliforniai paprika is erősíti zöldségfronton, és egy sűrített paradicsomból és friss paradicsomból főzött szósz köríti. Bár ez egy mediterrán beütésű recept a parmezánnal, olívaolajjal és fehérbabba, bátran rakhattok bele jó magyar kolbászt, amilyet csak szerettek! Sőt, mi egy kiskanál tejfölt is el tudunk képzelni hozzá tányéronként…

Tovább a receptre: kolbászos-babos egytálétel

Paradicsomos-babos kolbászos egytál

Paradicsomos-babos kolbászos egytál / Fotó: Nosalty Ételfotó

Olaszos töltött padlizsán: a mutatós és könnyed

Egy könnyed olasz recept következik. Ez a töltött padlizsán a magyar módival szemben nem darált hússal töltött, hanem egyszerűen csak egy mediterrán fűszeres, paradicsomos ragu kerül bele, amit maga a padlizsán kikapart, majd összeaprított húsa gazdagít, valamint a mozzarella kétharmada is. Jó példa arra ez az étel, hogy nem kell túlgondolni és túlkombinálni egy könnyed zöldséges fogást ahhoz, hogy finom legyen. Csak nehogy elszámoljátok benne a vörösbort: a 75 milliliter csupán 0,75 decit jelent!

Tovább a receptre: olaszos töltött padlizsán

Olaszos töltött padlizsán

Olaszos töltött padlizsán / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Lecsórokon Dél-Olaszországból: caponata, a szicíliai padlizsánragu

A caponatát lecsónak is szoktuk nevezni, mégpedig szicíliai lecsónak. Persze egy hagyományos magyar bográcsos lecsófőzéskor inkább ne ezzel a kuriózummal akarjunk kitűnni, mert ízvilágában ugyancsak a nem a lecsónkat idézi. Ebben a mediterrán zöldségraguban meghatározó szerepet kap a zöld olívabogyó és a kapribogyó, és olyan hozzávalók pezsdítenek még az ízeken, mint a szárzeller, a vörösborecet és a fehérbor. Jó paradicsomos, erőteljes ízű, csupa-zöldség egytálétel Dél-Olaszországból.

Tovább a receptre: caponata, a szicíliai padlizsánragu

Caponata, a szicíliai padlizsánragu

Caponata, a szicíliai padlizsánragu / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Olasz rakott padlizsán (parmigiana di melanzane) fokhagymás kenyérrel és egyszerű kevert salátával

Már az étel kimondásától is félig jóllaktunk, nem igaz? Rakott padlizsánnal lehet csak teljes ez az összeállítás, de ez most nem a görög és nem is magyar megfejtés, hanem egy újabb olasz recept. Már csak azt nem értjük, hogy ennyi pizza, pasta, kenyér és péksütemény mellett hogy lehetnek olyan jó formában az olaszok! Ehhez a rakottashoz is fokhagymás kenyér jár, és persze egy kis parmezán.

Tovább a receptre: olasz rakott padlizsán fokhagymás kenyérrel és egyszerű kevert salátával

Olasz rakott padlizsán (parmigiana di melanzane) fokhagymás kenyérrel és egyszerű kevert salátával

Olasz rakott padlizsán (parmigiana di melanzane) fokhagymás kenyérrel és egyszerű kevert salátával / Fotó: Nosalty Ételfotó

Olasz padlizsánfelfújt: sformato di melanzane

Sformato mint szuflé, más néven felfújt, és melanzane mint padlizsán. Zsemlemorzsával vagy száraz kenyérrel is készíthetjük a laktató, tojásos fogást, amit krémessé és könnyedebbé tesz a sima főzőtejszín helyett a habtejszín használata. Ez a recept is paradicsomos, mint a gyűjtésünk legtöbbje – úgy látszik, elválaszthatatlan páros a paradicsom és a padlizsán. Ne feledjétek, hogy az alapanyag-listán szereplő parmezán nem csupán egy erőteljes ízű, érlelt sajt a hozzávalók között, hanem természetes ízfokozó is, kvázi fűszer.

Tovább a receptre: olasz padlizsánfelfújt (sformato di melanzane)

Olasz padlizsánfelfújt (Sformato di melanzane)

Olasz padlizsánfelfújt (Sformato di melanzane) / Fotó: Nosalty Ételfotó

Köszönet a francia konyhának: lecsós-grillzöldséges galette

A galette egy imádnivaló francia találmány. Nevezhetjük nyitott palacsintának vagy pitének is ezt a tésztaételt, amit – mint látható is – nem csak gyümölcsökkel teli édességként lehet elkészíteni, hanem sós-fűszeres töltelékként is, főételként szervírozva. A tésztájához kétharmad arányban finomlisztet, egyharmad arányban rozslisztet keverünk (hajdinalisztes galette-ek is ismertek, ezek még karakteresebb ízűek). Gyakorlatilag egy lecsós ragu gazdagítja a sütőben sült pitét, avagy palacsintát.

Tovább a receptre: lecsós-grillzöldséges galette

Lecsós-grillzöldséges galette

Lecsós-grillzöldséges galette / Fotó: Bagdi Gréta, Nosalty Ételfotó

Az orrunkban érezzük az illatát: indiai padlizsán curry

Tőlünk keletebbre igazán mesterien bánnak a zöldségekkel. A közel- és a távol-keleti konyhák receptjeire is támaszkodhatunk, ha húshagyó napokat tartunk. Az indiai konyha különösen gazdag a vegetáriánus fogásokban, a szószos egytálételeik tobzódnak a fűszerekben és a zöldségekben. Ez a padlizsán curry is tökéletes példa arra, hogy senki nem marad éhen egy jól megkomponált vega fogás után: a padlizsán mellett csicseriborsó, édesburgonya vagy sütőtök, zsíros kókusztej és fűszerek sora alkotja ezt az ételt.

Tovább a receptre: indiai padlizsán curry

Indiai padlizsáncurry

Indiai padlizsáncurry / Fotó: margouillatphotos, Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top