9+1 zöldség, amit ne egyél meg nyersen!

Pásztor Rozi | 2024. Szeptember 04.
A zöldség élet, erő, egészség. De lám, ez sem szentírás. Hogyan NE együnk zöldségeket?

Valójában igen sok zöldség megítélése kétséges, ha a nyers fogyasztásukról van szó, de minden felmerülő gyanúnak nem biztos, hogy érdemes teret adni. Riogatni sem szeretnénk továbbá, hiszen nem mérgező növényekről, hanem élelmiszerekről van szó. Gyakran csak nehéz vagy egyáltalán nem lehet megemészteni bizonyos növényi alapanyagokat nyersen, ezért emésztési gondokat, puffadást, rossz közérzetet okoznak. Egyes nyers gyökerek, szárak, levelek továbbá hőkezelés nélkül bizonyos emberre ártalmas kórokozóknak nyújtanak otthont, amiről szintén,

Nézzük tehát, melyek azok a zöldségek, amelyeket kifejezetten ajánlott párolni, főzni vagy sütni, egyszóval hőkezelésnek alávetni fogyasztás előtt.

Kattints a galériára!

Forrásaink voltak: 1, 2, 3

Nyers zöldségek, gyümölcsök

Nem minden természetes finomság ehető közvetlenül a földből, a fáról, a bokorról szedve? / Fotó: Tanja Ivanova, Getty Images

Szárított hüvelyesek, babok, borsó, lencse

Míg a szárított, kemény, főznivaló hüvelyeseket eszünkbe sem jut nyersen enni, más zöldségek már kétségesek. / Fotó: Kiara Bloom, Getty Images

Vadon termő nyers gombák

Elvileg ehetők nyersen, főleg a termesztett fajták. A gombák azonban kitint tartalmaznak, ami felboríthatja az emésztőrendszerünk működését. / Fotó: Vaivirga, Getty Images

Nyers krumpli

Ki ne eszegetett volna már nyers krumplit? Mégse tegyük. Olyan glikoalkaloidokat tartalmaz, amelyek felborítják az emésztést. / Fotó: SimpleImages, Getty Images

Nyers padlizsán

A padlizsán nyersen a szolanin nevű glikoalkaloidot tartalmazza, akárcsak a burgonya. Különösen ízületi gyulladással vagy HLA-B27 genetikai markerrel élőknek nem ajánlott a fogyasztása ebben a formában. / A padlizsán nyersen a Fotó: TanyaLovus, Getty Images

Nyers zöldborsó

A frissen szedett, zsenge zöldborsó finom! Túl sokat mégse együnk belőle, mert akár mérgezést is okozhat. A benne található néhány alkaloida, mint a betain és a kolin emésztési problémákat okoznak. / Fotó: Ally T, Getty Images

Nyers zöldbab

A nyers zöldbab az emberi szervezetre káros aminosavakat tartalmaz. / Fotó: Elizaveta Antropova, Getty Images

Nyers brokkoli

Az úgynevezett keresztesvirágú zöldségek legtöbbjének emésztése nyersen igencsak problémás, nem emészthető keményítőt tartalmaznak. A brokkoli az egyik ilyen növény. / Fotó: fcafotodigital, Getty Images

Nyers karfiol

A másik hasfájást okozó (és nyersen nem is finom) zöldség egy másik keresztesvirágú, a karfiol. / Fotó: Westend61, Getty Images

Nyers kelbimbó

Ugyancsak keresztesvirágú és nyersen élvezhetetlen a kelbimbó. / Fotó: Aniko Hobel, Getty Images

Nyers lilakáposzta

Bár sokféle saláta készül nyers lila- vagy fehérkáposztából, szakértők figyelmeztetnek, hogy a nyers káposzta levelei olyan káros baktériumokat rejthetnek, mint az E. coli vagy a szalmonella. Legalább forrázzuk le. / Fotó: Santiago Urquijo, Getty Images

Nyers bodzabogyó

Nem zöldség, de itt a helye. A nyers bodza enyhén mérgező, csak hőkezelés után válik emberi fagyasztásra alkalmassá. / Fotó: Ashley Cooper, Getty Images

Exit mobile version