Valójában igen sok zöldség megítélése kétséges, ha a nyers fogyasztásukról van szó, de minden felmerülő gyanúnak nem biztos, hogy érdemes teret adni. Riogatni sem szeretnénk továbbá, hiszen nem mérgező növényekről, hanem élelmiszerekről van szó. Gyakran csak nehéz vagy egyáltalán nem lehet megemészteni bizonyos növényi alapanyagokat nyersen, ezért emésztési gondokat, puffadást, rossz közérzetet okoznak. Egyes nyers gyökerek, szárak, levelek továbbá hőkezelés nélkül bizonyos emberre ártalmas kórokozóknak nyújtanak otthont, amiről szintén,
Nézzük tehát, melyek azok a zöldségek, amelyeket kifejezetten ajánlott párolni, főzni vagy sütni, egyszóval hőkezelésnek alávetni fogyasztás előtt.
Kattints a galériára!
Nem minden természetes finomság ehető közvetlenül a földből, a fáról, a bokorról szedve? / Fotó: Tanja Ivanova, Getty Images
Míg a szárított, kemény, főznivaló hüvelyeseket eszünkbe sem jut nyersen enni, más zöldségek már kétségesek. / Fotó: Kiara Bloom, Getty Images
Elvileg ehetők nyersen, főleg a termesztett fajták. A gombák azonban kitint tartalmaznak, ami felboríthatja az emésztőrendszerünk működését. / Fotó: Vaivirga, Getty Images
Ki ne eszegetett volna már nyers krumplit? Mégse tegyük. Olyan glikoalkaloidokat tartalmaz, amelyek felborítják az emésztést. / Fotó: SimpleImages, Getty Images
A padlizsán nyersen a szolanin nevű glikoalkaloidot tartalmazza, akárcsak a burgonya. Különösen ízületi gyulladással vagy HLA-B27 genetikai markerrel élőknek nem ajánlott a fogyasztása ebben a formában. / A padlizsán nyersen a Fotó: TanyaLovus, Getty Images
A frissen szedett, zsenge zöldborsó finom! Túl sokat mégse együnk belőle, mert akár mérgezést is okozhat. A benne található néhány alkaloida, mint a betain és a kolin emésztési problémákat okoznak. / Fotó: Ally T, Getty Images
A nyers zöldbab az emberi szervezetre káros aminosavakat tartalmaz. / Fotó: Elizaveta Antropova, Getty Images
Az úgynevezett keresztesvirágú zöldségek legtöbbjének emésztése nyersen igencsak problémás, nem emészthető keményítőt tartalmaznak. A brokkoli az egyik ilyen növény. / Fotó: fcafotodigital, Getty Images
A másik hasfájást okozó (és nyersen nem is finom) zöldség egy másik keresztesvirágú, a karfiol. / Fotó: Westend61, Getty Images
Ugyancsak keresztesvirágú és nyersen élvezhetetlen a kelbimbó. / Fotó: Aniko Hobel, Getty Images
Bár sokféle saláta készül nyers lila- vagy fehérkáposztából, szakértők figyelmeztetnek, hogy a nyers káposzta levelei olyan káros baktériumokat rejthetnek, mint az E. coli vagy a szalmonella. Legalább forrázzuk le. / Fotó: Santiago Urquijo, Getty Images
Nem zöldség, de itt a helye. A nyers bodza enyhén mérgező, csak hőkezelés után válik emberi fagyasztásra alkalmassá. / Fotó: Ashley Cooper, Getty Images