Tarkedli, a puha palacsinta, amit nagyanyáink még jól ismertek – Süsd meg velünk!

Pásztor Rozi | 2024. Szeptember 12.
Speciális tarkedlisütő nélkül is elkészíthetjük a finom pufi palacsintát. Süss velünk tarkedlit!

Tarkedli, minek nevezzelek? Szokás fánkként és palacsintaként is hivatkozni erre a cseh finomságra, amihez még külön sütőalkalmatosságot is készítenek az edénygyártók. Tarkedlisütő itthon is kapható, a hosszú szárú, zománcozott edényben négy mélyedésbe folyathatjuk a nyers tésztát – és nem mellesleg tükörtojás-készítésre is remek találmány. Íme.

Jól jelzi a műfaji határok összemosódását, hogy a gyártók „cseh fánksütőként” is árulják tarkedlisütőt. Mi is tehát a tarkedli?

Lívance, vdolky, palačinky

Amit mi tarkedlinek hívunk, az eredeti nyelven lívance. Nem összetévesztendő a szintén cseh palačinkyvel és vdolkyval. Könnyű kitalálni, hogy a palačinky a mi palacsintánk és a francia crêpe megfelelője. A folyós tésztából, a serpenyőben mindkét oldalán megsütött, vékony, hajtogatható és feltekerhető tésztaétel. A vdolky ezzel szemben valóban egy cseh fánkféle, a palačinkynél jóval kisebb átmérőben készül, és hozzánk hasonlóan ők is lekvárral fogyasztják.

Vdolky, a kis cseh fánk / Fotó: phbcz, Getty Images

A lívance, avagy a tarkedli ellenben az amerikai pancake-et juttathatja eszünkbe. De míg a puha amerikai palacsintát sütőpor vagy szódabikarbóna emeli meg, addig a tarkedli készítése ennél egy fokkal nagyobb kihívás, ugyanis ez egy élesztős, kelesztett tészta.

Nem csak a csehek csemegéje, Magyarországon is régóta népszerű édesség, elsősorban vidéki területeken. Kis érdekesség, hogy „lengyel palacsintaként” is ismert otthon bizonyos vidékeken. A puha, kelttésztás finomság tehát a palacsinta és az élesztős sütemények között helyezkedik el.

Tarkedli, a pufi palacsinta / Fotó: alpaksoy, Getty Images

A tarkedli receptje

Ha van otthon tarkedlisütőnk, remek! Ha nincsen, akkor készítsük csak úgy, ahogy az amerikai palacsintát. Egy merőkanállal merjünk a tésztából a forró olajra. Míg sül, egy kanállal vagy lapáttal tudunk formázni a tarkedli szélein, hogy a sütés során szép kerek kis puffancsot kapjunk.

Hozzávalók:

A tarkedli ideális színe / Fotó: Catherine McQueen, Getty Images

Elkészítése:

Exit mobile version