nlc.hu
Gasztro
Tarkedli, a csehek puha palacsintája – recept

Tarkedli, a puha palacsinta, amit nagyanyáink még jól ismertek – Süsd meg velünk!

Speciális tarkedlisütő nélkül is elkészíthetjük a finom pufi palacsintát. Süss velünk tarkedlit!

Tarkedli, minek nevezzelek? Szokás fánkként és palacsintaként is hivatkozni erre a cseh finomságra, amihez még külön sütőalkalmatosságot is készítenek az edénygyártók. Tarkedlisütő itthon is kapható, a hosszú szárú, zománcozott edényben négy mélyedésbe folyathatjuk a nyers tésztát – és nem mellesleg tükörtojás-készítésre is remek találmány. Íme.

Jól jelzi a műfaji határok összemosódását, hogy a gyártók „cseh fánksütőként” is árulják tarkedlisütőt. Mi is tehát a tarkedli?

Lívance, vdolky, palačinky

Amit mi tarkedlinek hívunk, az eredeti nyelven lívance. Nem összetévesztendő a szintén cseh palačinkyvel és vdolkyval. Könnyű kitalálni, hogy a palačinky a mi palacsintánk és a francia crêpe megfelelője. A folyós tésztából, a serpenyőben mindkét oldalán megsütött, vékony, hajtogatható és feltekerhető tésztaétel. A vdolky ezzel szemben valóban egy cseh fánkféle, a palačinkynél jóval kisebb átmérőben készül, és hozzánk hasonlóan ők is lekvárral fogyasztják.

Vdolky, a kis cseh fánk

Vdolky, a kis cseh fánk / Fotó: phbcz, Getty Images

A lívance, avagy a tarkedli ellenben az amerikai pancake-et juttathatja eszünkbe. De míg a puha amerikai palacsintát sütőpor vagy szódabikarbóna emeli meg, addig a tarkedli készítése ennél egy fokkal nagyobb kihívás, ugyanis ez egy élesztős, kelesztett tészta.

Nem csak a csehek csemegéje, Magyarországon is régóta népszerű édesség, elsősorban vidéki területeken. Kis érdekesség, hogy „lengyel palacsintaként” is ismert otthon bizonyos vidékeken. A puha, kelttésztás finomság tehát a palacsinta és az élesztős sütemények között helyezkedik el.

Tarkedli, a pufi palacsinta

Tarkedli, a pufi palacsinta / Fotó: alpaksoy, Getty Images

A tarkedli receptje

Ha van otthon tarkedlisütőnk, remek! Ha nincsen, akkor készítsük csak úgy, ahogy az amerikai palacsintát. Egy merőkanállal merjünk a tésztából a forró olajra. Míg sül, egy kanállal vagy lapáttal tudunk formázni a tarkedli szélein, hogy a sütés során szép kerek kis puffancsot kapjunk.

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 3 dl tej
  • 1 púpozott evőkanál cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál vaj
  • Kb. 3 evőkanál étolaj a sütéshez
  • Porcukor és lekvár ízlés szerint a tálaláshoz
Tarkedli, a pufi palacsinta

A tarkedli ideális színe / Fotó: Catherine McQueen, Getty Images

Elkészítése:

  • Kezdjük az élesztő felfuttatásával. A tejet langyítsuk meg, (ne legyen meleg vagy forró), és keverjük el benne a kristálycukrot.
  • Morzsoljuk bele a friss élesztőt, majd hagyjuk, míg felfut az élesztőnk.
  • A kelttésztás sütemények készítésekor megszokott módon a lisztet szitáljuk bele egy tálba, és alakítsunk ki a közepén egy mélyedést.
  • Az egész tojással, a sóval és a felfuttatott élesztővel keverjük össze.
  • Egy serpenyőben vagy kislábasban alacsony lángon olvasszuk meg a 2 evőkanál vajat, majd ha már olvadt, csorgassuk hozzá a lisztes keverékhez.
  • Kézi habverővel keverjük szép, egyenletes állagúra a keveréket.
  • Ezután meleg helyen kell pihentetnünk a tésztát ahhoz, hogy megkeljen. Ideális meleg tűzhely, sütő vagy a hideg hónapokban a fűtőtest mellé tennünk. Egy konyharuhával takarjuk le az edényt, és adjunk jó 30-40 percet a tésztának, hogy megkeljen.
  • Tarkedlisütőben vagy tapadásmentes serpenyőben süssük ki a palacsintákat. Serpenyőben hevítsük forróra az olajat, és merőkanállal merjünk a tésztából, palacsintánként kb. fél (nagy) merőkanálnyival. Ideálisan kb. 7-8 centi átmérőjűnek kell lennie kisülve a tarkedlinek.
  • Másfél-másfél percet sütjük mindkét felét. A megemelkedett tésztának belül puhának és átsültnek, kívül aranybarnára pirultnak kell lennie.
  • Jóféle házi lekvárral megkenve, porcukorral meghintve az igazi!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top