Az igazi jó hortobágyi húsos palacsinta becsületbeli kérdés – itt az ideje rehabilitálni!

Haranghy Orsi | 2024. Szeptember 29.
Minden vendéglői rossz élmény ellenére a hortobágyi palacsinta igenis kiváló fogás, itt az ideje leporolni a receptet!

Van olyan ember, aki ne szeretné a palacsintát? Esszük édesen és sósan, feltekerve és négyrét hajtogatva, palacsintatortaként és levesbetétként palacsinta-metéltként is. Igazán demokratikus étel: állva is ehetjük papírtálcáról, egy kanál baracklekvárral megkenve vagy olyan elegáns töltelékkel és tálalással, mint amilyen a legendás Gundel-palacsintáé.

A másik nevezetes készítési módja a hortobágyi húsos palacsinta, ami sokunk számára minden palacsinták legjobbja. Nehezen áll neki az ember a három felvonásban készülő ételnek, de a végeredmény minden konyhában töltött percet megér.

Hortobágyi húsos palacsinta / Fotó: Dacota – Nemes Nóra, Nosalty Ételfotó

Hortobágyi palacsinta, a kicsit gyanús

Miért csorbult a hortobágyi palacsinta híre az 1958-as megszületése óta? Kollégánk találóan írta róla néhány éve, hogy „a hortobágyi palacsinta otthon presztízs, étteremben viszont bizalmi kérdés”. Valóban nem a hétköznapok étele, összesen körülbelül két órán át készül. Éttermekben jól körül kell nézni, hogy ismerni a konyhát hogy tudjuk, kikérhetjük-e. Sajnos más kedvelt magyar ételekkel – mint a ragulevesek vagy a brassói aprópecsenye – együtt hagyományosan a hortobágyi palacsinta is egy maradékmentő étel volt. Nem a szó mai, jó értelmében.

A vendéglőkben évtizedeken át bevett szokás volt a pörkölt- és egyéb húsmaradékokat összeönteni, mint a tányérokon megmaradt pecsenyehúsok, tokányok vagy húslevesben főtt húsok, leeső részek, majd együtt leturmixolni, jól megborsozni, megpaprikázni, és a gyanús masszával betölteni a palacsintákat. A legelborzasztóbb történet, amit hallottam ez ügyben, hogy a régi nagy szállodai konyhákon akár leturmixolt banánhéjjal is „gazdagíthatták” a pepimasszának becézett, borssal elnyomott ízű húsos tölteléket. De mindezt felejtsük is el, és legyen a tanulság csak annyi, hogy az útmenti lélekvesztőkben és turistakopasztásra szakosodott vendéglátóegységekben továbbra se kérjünk hortobágyit és más apróhúsos ételt, kizárólag magára igényes konyhát vivő étteremben. A hortobágyi egyébként reneszánszát éli, az ország legjobb éttermei is rendre étlapra teszik az elmúlt években. 

Hortobágyi húsos palacsinta / Fotó: Dacota – Nemes Nóra, Nosalty Ételfotó

Ha nem a spórolós-csalós vendéglátós nyomvonalon haladunk, még úgy is kerülhetnek gyanús részek a palacsintákba. A leggondosabb háziasszonyi kezek között is megeshet, hogy a csirkecombokról lefejtett húsba porcok kerülnek, amit sokan nem kultiválnak. Itt kell elmondani azt is, hogy az eredeti hortobágyi receptben borjúpörkölt szerepel. Borjút márpedig itthon alig kapni. Ha mégis szert teszünk a zsenge, kiváló húsra, talán ne is palacsintába töltsük, hanem szánjunk neki előkelőbb szerepet a tányéron. Szerintem ilyen egy igazi borjúbécsi is. Gyakori megoldás csirkemellből készíteni hozzá az alappörköltet, de ha igazán szaftos, jó ízű töltelékkel szeretnénk készíteni, csirkecombból a legfinomabb.

Csak egy gondolat erejéig térjünk ki az étel eredetére is. Igen, ez a fogás nem hortobágyi pásztorok körében született, hogy is születhetett volna? Eszközigényes, és számos olyan lépésből áll, ami nem a pusztákra lett optimalizálva. Sokan sokszor leírták, hogy az 1958-as brüsszeli világkiállításra készített mű-magyaros étel, aminek a konyhán túlra mutató üzenete volt a többi nemzet számára. A vérbe fojtott ’56-os forradalom után minden szem ránk szegeződött, és mi a parádés magyar standdal és új receptek sorával jeleztük, hogy Magyarországon minden a legnagyobb rendben. A sötét ’50-es évek végén megalkotott recept elődeit megtaláljuk a 20. század első felében, sőt már a 19. században is, de a kiművelt polgári konyhában, és nem a Hortobágyon.

A sok negatív felhang és a hortobágyi mű-parasztromantika ellenére is könnyen megtalálhatjuk ennek az ételnek a szépségét. A puha, vastag palacsinta-tésztába töltött ízletes pörkölt (és nem massza) a selymes paprikás mártás alatt igenis kiváló fogás.

Hortobágyi húsos palacsinta selymes paprikás mártása / Fotó: Dacota – Nemes Nóra, Nosalty Ételfotó

Hortobágyi húsos palacsinta recept

Hozzávalók a töltelékhez:

Hozzávalók a palacsintákhoz:

Elkészítése:

Exit mobile version