nlc.hu
Gasztro
Fűszerpaprika-drágulás

Iszonyúan megdrágult a fűszerpaprika

Egekben az őrölt fűszerpaprika ára.

Órási áremelkedésen ment keresztül az őrölt fűszerpaprika ára az elmúlt években, és a drágulás idén sem állt meg. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2024 szeptemberében 9120 forint volt átlagosan egy kiló, ami egy év alatt 880 forintos és több mint 10 százalékos áremelkedést jelent – mutatott rá a Világgazdaság.

A lap információi szerint egyes termelőknél már a 10 ezer forintos határt is átlépte a kilónként ára: van, aki már 12 ezerért árulja.

A fűszerpaprika ára 2-3 éve szállt el durván, többek között az energiaárak és a bérköltségek emelkedése, valamint a termőterület csökkenése áll a háttérben, illetve az aszály miatti öntözés költségei is jelentősen “megdobták” az árát.

A Világgazdaságnak nyilatkozó kalocsai helyi termelő szerint 4000-4500 forint alatti ár esetében szinte biztos, hogy olcsó, kínai importról van szó.

Amúgy van, akinek fejtörést okoz a magyar konyha alappillére: nem tudja, miből készül.őrölt fűszerpaprika. Egyesek a TikTokon vagy éppen a Twitteren vallották be, hogy márpedig nekik fogalmuk sem volt arról, hogy a fűszerpaprika-őrlemény piros paprikából készül. Hozzá kell tenni, az ételízesítőt külföldön is gyakran paprika néven árusítják, miközben magát a zöldséget angolul peppernek hívják.  

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top