nlc.hu
Életmód

Nem mindenki tudja, miből készül a fűszerpaprika

Lehet, hogy meglep, de van, aki nem tudja, miből készül a fűszerpaprika

A magyar konyha alappillére van, akinek fejtörést okoz.

Ugyan nekünk magyaroknak nem annyira nagy meglepetés, hogy miből készül az őrölt fűszerpaprika, a világ más pontjain ez nem mindenki számára annyira egyértelmű, még akkor sem, ha elég lenne alaposabban megnézni a termékcsomagolást.

Van, aki a TikTok-posztban, van, aki a Twitteren vallotta be, neki fogalma sem volt arról, hogy a fűszerpaprika-őrlemény piros paprikából készül. Hozzá kell tenni, az ételízesítőt külföldön is gyakran paprika néven árusítják, miközben magát a zöldséget angolul peppernek hívják, így némi jóindulattal mondhatjuk, hogy ez nehezített pálya.  

Azzal nyilván nem mondunk újat, hogy a paprika nem őshonos növény, hanem Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, Magyarországon az 1600-as években feltételezhetően Széchy Mária, Wesselényi Ferenc gróf felesége honosította meg.

 A magyar „paprika” elnevezés a 18. században bukkant fel először írásos emlékeinkben, a bors görög neve alapján lett belőle peperi, piperi, majd felfedezhető a bors délszláv neve a „papar” is. 1724-ben tűnt fel először a magyar paprika név. A fűszerparikát legelőször Szeged környékén kezdték el termeszteni, ezután lett a magyar konyha megkerülhetetlen hozzávalója.

Őrölt fűszerpaprika

Fotó: Profimedia

(via LadBible)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top