nlc.hu
Gasztro
Súlyos mérgezést okozhat a mikró

Súlyos mérgezést kaphatunk a mikrohullámú sütőtől

Komoly betegséget okozhat a konyhai mikrónk.
mikró

Ha nem tisztítjuk, könnyen baktériumtanyává válhat a mikrohullámú sütő belseje. Egy friss vizsgálat arra jutott, hogy veszélyes mikrobákkal lehet tele ez a konyhai eszköz, amelyek akár komolyabb betegségeket is okozhatnak.

Alba Iglesias, a spanyolországi Valenciai Egyetem kutatója 30 mikrohullámú sütő belsejét vizsgálta át alaposan,  mintákat vett a készülékek forgó tányérjáról és faláról. Kiderítette, hogy akár 100 különböző baktérium is tanyát verhet a készülékekben, ha nem takarítjuk rendszeresen.

A legtöbb baktériumról kiderült, hogy olyan csoportba tartoznak, amelyek az emberi bőrön és a sűrűn érintett felületeken szoktak előfordulni (mint például a Bacillota és Bacteroidetes törzs fajai). Az viszont sokkal aggasztóbb, hogy olyan mikrobákra (többek között a Klebsiella és a Brevundimonas baktériumokra) is bukkantak a mikrók belsejében, amelyek a konyhai munkalapokon és más konyhai eszközökön is előfordulhatnak és betegséget (például ételmérgezést) okozhatnak. 

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet 6 dolog, ami ne tegyünk am ikróba Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top