nlc.hu
Életmód

6 dolog, amit soha ne tegyél a mikróba

6 dolog, amit soha ne tegyél a mikróba

Ezt a tiltólistát érdemes megjegyezni. Soha NE mikrózd a következőket!

A mikrohullámú sütő a modern technológia csodája, ezt senki sem vitatja. Az ételek pillanatok alatt jéghidegből forróvá válnak, segítségével lecsökkenthető a főzési idő, felgyorsul az ételek elkészítési ideje, szóval minden tekintetben megkönnyíti a konyhai munkafolyamatokat. Ellenben nem kell és nem is szabad mindent mikrohullámú sütőbe tenni!

6 dolog, ami ne tegyünk am ikróba

Fotó: Getty Images

Csilipaprika

A csilipaprika kapszaicin nevű vegyületet tartalmaz, ami a mikrohullámú sütő zárt levegőjébe párolog. A mikrohullámú sütő ajtajának kinyitásakor olyan gőzök csaphatják meg az arcunk, amik irritálhatják a torkunk, szemünk, orrunk és a tüdőnk is.

Főtt tojás

Akár a héjában, akár hámozva tesszük a mikróba a tojást, a melegítésekor forró gőz halmozódhat fel a tojás belsejében, ami hirtelen nem tud távozni, mert a fehérje visszatartja, így amikor megpróbáljuk felvágni, a magas hőfokú levegő szabályosan kirobban.

Habdoboz ételhordók

A polisztirolból készült habdoboz melegítéskor káros vegyszereket bocsáthat ki az élelmiszerekbe és a levegőbe is. Nem hőstabil, így a mikróban eldeformálódhat, megéghet és ki is gyulladhat. Semmiképp se tegyük a mikróba!

Feldolgozott húsok

A szalonnát, a virslit, kolbászt a tűzhelyen vagy a sütőben kell elkészíteni, és nem a mikróban. Ezeknek a feldolgozott hústermékeknek a melegítése koleszterin-oxidációs termékek (COP) képződéséhez vezet. A COP-t pedig összefüggésbe hozták a szívkoszorúér-betegséggel, a plakk felhalmozódásával az artériákban és más egészségügyi problémákkal. Veszélyes, inkább ne kísérletezzünk vele.

Paradicsomszósz

A paradicsomszósz mikrohullámú sütőben való melegítése gyakran fröccsenéssel végződik. Ennek az az oka, hogy a melegítés során a szósz által termelt hő és gőz nehezen távozik a sűrű mártáson vagy az összetevőkön keresztül. A gőz felhalmozódik, és egy nagy fröccsenés kíséretében távozik, azaz szétrobban. Igen, ez az a pont, amikor az egész mikró belsejét lehet takarítani.

Semmi

A lista talán legérdekesebb pontja. A szakértők szerint nem szabad elindítani az üres mikrót. Élelmiszer vagy a mikrohullámokat elnyelő edény nélkül a sugarak visszaverődnek a magnetronhoz, ami a készülék lelke. Emiatt meghibásodhat, vagy akár ki is gyulladhat.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top