5 élelmiszer, ami egy dietetikus szerint segíthet a stresszoldásban

Sz.Cs. | 2024. Október 19.
Az ősz beköszöntével mindig nehezebb átállnunk a hosszabb munkanapokra és a feszített a menetrendhez. Ebben az időszakban jóval feszültebbek is vagyunk, éppen ezért egy dietetikus beszámolt arról, hogy mik azok az ételek, amelyek csökkenthetik a stressz-szintünket.

Sok szakember azt javasolja, hogy amennyire csak tudjuk, kerüljük a stresszt és az azt okozó helyzeteket, hiszen komoly hatással lehet az egészségünkre. Persze igyekszünk arra törekedni, hogy minimalizáljuk ezeket a kiváltó helyzeteket, azonban ezeket sajnos teljesen soha nem fogjuk tudni kiűzni az életünkből.

Éppen ezért fontos, hogy beiktassunk az életmódunkba olyan módszereket, amik segíthetnek a stresszkezelésben. Ilyen lehet például a holland módszer, egy nyugtató zene, 10 perc séta a friss levegőn, a tudatos légzés, de nem elhanyagolható az étkezés sem. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy az ősz arról szól, hogy visszaálljunk a hosszabb munkanapokra és feszítettebb menetrendhez. Nem csoda, hogy ebben az időszakban jóval feszültebbek is vagyunk, éppen ezért egy dietetikus beszámolt arról, hogy mik lehetnek azok az ételek, amelyek segíthetnek a stressz-szint csökkentésében. 

5 étel, ami segíthet a stressz csökkentésében (Fotó: Getty Images)

Ezek az ételek lehetnek segítségünkre a stresszoldásban

Persze fontos megjegyezni, hogy krónikus stressz esetén kulcsfontosságú, hogy felkeressünk egy szakembert, azonban Maggie Michalczyk dietetikus szerint egyes ételek némi támogatást nyújthatnak. 

Tökmag 

A szakember szerint a tökmag stresszoldó lehet. Elmondása alapján magas magnézium tartalommal rendelkezik. A magnézium segít a kortizol, azaz a stresszhormon felszabadulásának szabályozásában is, így a magnéziumbevitel kulcsfontosságú a stresszes időszakokban. A javasolt napi magnézium beviteli értéke egy átlagos felnőtt számára 300-400 milligramm között van, a kismamák esetében ez 450 mg. 

Tonhal 

A tonhal szintén segíthet a stressz csökkentésében, ugyanis magas a B6- és B12-vitamin tartalma. Ezek a vitaminok segíthetnek megelőzni és kezelni a szorongást, illetve más hangulatzavarokat. A B6-ról kiderült, hogy növeli a szerotoninszintet, továbbá más hormonok termelésében is részt vesz. Ennek köszönhetően segíti a hangulatingadozások szabályozását. Támogatja az idegrendszert és hozzájárul az egészséges alváshoz. 

Lazac

A lazacnak magas az omega-3 zsírsav tartalma, amely nagy szerepet játszik az agy fejlődésében és működésében. Az elmúlt években már több kutatás is foglalkozott azzal, hogy az omega-3 zsírsavak hogyan hatnak a lelki egészségünkre. Az eredmények alapján a zsírsavakat érdemes a depressziós tünetek csökkentésére alkalmazni. Átlagosan jobb közérzetet és magasabb energiaszintet biztosít.

Narancslé

Egy tanulmány kimutatta, hogy a 100 százalékos narancslé fogyasztása pozitív szerepet tölthet be a krónikus gyulladás és az oxidatív stressz kezelésében. Oxidatív stresszről akkor beszélünk, ha a szabadgyökök és az antioxidánsok egyensúlyi aránya megbomlik a szervezetben, ami olyan káros folyamatokat indíthat el, mint például a sejt – és szövetkárosodás.

Kelkáposzta 

Az olyan leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta és a spenót szintén nagyszerű választás lehet, ha csökkenteni szeretnénk a stressz-szintünket.

„A folsavval és antioxidánsokkal telített leveles zöldséges egyes kutatások szerint támogathatják az agy egészségét. A zöldségek triptofánt is tartalmaznak, amely részt vesz a szerotonin, más néven a „boldogsághormon” képzésében” – mondta a dietetikus a Huffpostnak.

A folsav ajánlott napi bevitele 400 mikrogramm, míg az A-vitamin esetében 700 és 900 mikrogramm közötti értékre kell törekedni.

Exit mobile version