nlc.hu
Gasztro
Gubbröra, a svéd krumplisaláta receptje

Ilyen sajnos nincs az IKEA büfében: gubbröra, a svéd krumplisaláta

Nem kell mindig kaviár, habár a gubbröra éppenséggel elbírja, de nem muszáj tenni bele.

Svédországban találkoztam először ezzel a krumplisalátával, egy stockholmi étteremben, előtte azt sem tudtam, hogy létezik. Az IKEÁ-ban nincs gubbröra, ami szerintem hiba, mert így nem is fogják megismerni a világban, de nem baj, majd most szépítünk rajta.

De miről is van szó? A gubbröra egy hagyományos svéd salátaféle, maga a szó jelentése: öregember salátája. Svédségének megfelelően nyilván nem friss zöldségekkel és gyümölcsökkel van tele, mert olyat azért arrafelé nehezen találni az év legnagyobb részében. Mármint természetes forrásból, mert importból roskadoznak a pultok, de erről majd máskor.

Gondolom, már kitaláltátok: hal van benne, jé. Meg burgonya, tojás, hagyma, tejföl, friss fűszerek és még kaviár is. Ez utóbbi Svédországban ételnek számít, és nem kuriózumnak, szóval egészen megfizethető, már amennyiben Svédországban bármi megfizethetőnek számít magyar mércével. Fogalmazzunk úgy, hogy a kaviár ára ott nem kiemelkedő.

Megfigyelésem szerint azonban a gubbröra ízéhez nem tesz hozzá olyan sokat, hogy ne lehessen elhagyni, a szardella simán hozza a halak szempontjából nem túl kifinomult magyar ízlés által elvártat. Az állaga persze hiányzik, nem tudom, más hogy van vele, de én a magam részéről imádom az érzést, ahogy a fogak között szétpukkannak az aprócska haltojások. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy döntse el mindenki maga, hogy beruház-e egy tubus/tégely kaviárba vagy kihagyja inkább; a gubbröra anélkül is működik.

A svéd öregember salátája, a gubbröra receptje

Tulajdonképpen egy tápláló, krémes és nagyon finom előételről beszélünk, ami reggelinek vagy vacsorának is simán beválik. Az a legjobb benne, hogy nem nagyon kell hozzá bevásárolni, mert csupa olyan hozzávalókból áll, ami mindig van otthon. Kivéve a friss kaprot és metélőhagymát, amit viszont lehet kapni fagyasztva és jó sokáig elég. Ha veszünk egy-egy csomaggal, abszolút gubbröra-készek leszünk hónapokig.

gubbröra

Gubbröra tálalva. Ropogós rozskenyérrel az igazi. (Fotó: Belső Olga)

Hozzávalók (6 adaghoz)

  • 3 közepes krumpli
  • 4 tojás
  • 1 közepes lilahagyma
  • 1 doboz olajban eltett szardella-, hering- vagy szardíniakonzerv
  • 1-2 dl tejföl, a krumpli állagától függ, hogy mennyit vesz fel, hogy krémes legyen
  • 1 evőkanál heringkaviár
  • 1 evőkanál friss vagy fagyasztott kapor apróra vágva
  • 1 evőkanál metélőhagyma apróra vágva
  • Só, bors ízlés szerint
  • Néhány csepp frissen facsart citromlé

Elkészítés

  1. A krumplit héjastól puhára, a tojást meg keményre főzzük. Hideg vízben hagyjuk kihűlni, majd, amikor már tudunk dolgozni velük, pucoljuk meg és vágjuk apró kockákra mindkettőt.
  2. A halat csepegtessük le és szintén vágjuk apró kockákra, ahogy a lilahagymát is.
  3. Keverjük bele a többi hozzávalót, és kész is a gubbröra.

A legjobb, ha roppogós rozskenyérrel tálaljuk (Wasa, Roggen stb.), és fogyasztás előtt csepegtessük meg citrommal! Jó étvágyat hozzá!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top