nlc.hu
Gasztro
Hogyan úszd meg könnyek nélkül a hagymavágást? 5 trükköt mutatunk!

Hogyan úszd meg könnyek nélkül a hagymavágást? 5 pofonegyszerű trükköt mutatunk!

Könnyezés hagymavágás közben? Vegyületek tehetnek a tünetről, de van ellenszerük!

Hagymát aprítani nem csak egy tökéletes recept első lépése, hanem könnyfakasztó kihívás is. Valószínű, hogy te is törölgetted jó néhányszor a szemed, miközben dolgozni próbáltál a vágódeszkán. Talán ismerős, hogy alig pár vágás után máris ömlenek a könnyek, de miért történik mindez? És hogyan tudod megállítani a hagymás könnyzáport? A következő tippek között találsz meglepő és kevésbé ismert trükköket is, amelyekkel elkerülheted ezt a kellemetlen jelenséget.

Miért könnyezünk, amikor hagymát vágunk?

A hagyma aprításakor megsérülnek a növény sejtfalai, így felszabadul egy különleges enzim, mely gyorsan átalakítja a hagymában lévő kéntartalmú aminosavakat, és létrehoz egy kénes vegyületet, ami gáz formájában a levegőbe jut. Amikor eléri a szemünket, irritálni kezdi a könnymirigyeket, ennek eredménye, hogy néhány perc után úgy érezhetjük magunkat, mint aki egy komoly érzelmi viharban zokog.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Trükkök, melyeket érdemes bevetned

Ha megelégelted, hogy a hagymavágás szinte mindig sírással végződik, próbáld ki ezeket a kevésbé ismert tippeket! Egyszerre akár több változattal is kísérletezhetsz, hogy biztosra menj a következő főzés alkalmával.

1. Tedd a hagymát a fagyasztóba!

Ha a hagymát szeletelés előtt néhány percre a fagyasztóba teszed, az jelentősen csökkentheti a kémiai reakciók sebességét, így kevésbé lesz „agresszív” a hagyma a vágása közben. Ne felejtsd, csak rövid időre tedd be, hogy ne fagyjon meg teljesen!

2. Nedvesítsd be a kést és a vágódeszkát

A nedvesség segít magához vonzani az irritáló vegyületeket, így kevesebb jut el belőlük a szemedhez. Mielőtt nekilátsz az aprításnak, nedvesítsd be a kést és a deszkát is, így enyhítheted az irritációt.

3. Citromlé alkalmazása

Egy kevés citromlé a vágódeszkán vagy magán a hagymán savas közeget biztosít, amely segíthet lelassítani a reakciót, és csökkenteni a felszabaduló kénes vegyületek mennyiségét. Ráadásul enyhe, friss illatot is ad a hagymának.

4. Használj kisventilátort!

Ha van egy asztali ventilátorod, helyezd a vágódeszka mellé. A légáramlat segít eloszlatni a kénes gőzt, így nem közvetlenül az arcodba kerül. Persze leginkább akkor hatékony ez a módszer, ha a megfelelő szögbe állítod az eszközt, semmiképpen nem magad felé fordítva…

5. Próbálj meg rágógumit rágni

A rágógumi rágása állítólag szintén jól működő módszer, mert a rágás során termelt nyál segíthet enyhíteni az irritáló vegyületek hatását. Ha szeretsz rágózni, akkor egyszerűen csak kösd össze a kellemest a hasznossal!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top