A cukros üdítő veszélyesebb, mint egy cukros sütemény, derült ki egy tanulmányból

CS.Á. | 2024. December 15.
A kutatók szerint sokkal többet árt a folyékony cukor, mint egy-egy cukros sütemény.

Egy új tanulmány szerint komoly eltérés van cukor és cukor között, méghozzá az egészségünk szempontjából.

A tanulmány vezetője, Suzanne Janzi, a svéd Lundi egyetem munkatársa arról tájékoztatott, hogy a cukros italok nagyobb kockázatot jelentenek a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásában, mint az édességek, például a pékáruk.

A tanulmány során a cukrok három kategóriáját különböztették meg egymástól: a cukros italokat, az édességeket és az italokhoz (például kávéhoz vagy teához) hozzáadott mézet és cukrot. A vizsgálat pedig arra jutott, hogy a cukros, édesített italok fogyasztása a szívbetegség magasabb kockázatával jár.

Fotó: GettyImages

Megjegyezték mindazonáltal, hogy a tanulmány megfigyeléseken alapult, és bár a kutatók találtak összefüggéseket, biztosan egyelőre nem lehet állítani, hogy a cukor bevitelének módja okozta a tapasztalt az eltéréseket az egyes alanyok között. Igaz, közel 70 ezer résztvevőt vontak be a vizsgálatba és figyelembe vették azokat a lényeges paramétereket is, mint amilyen az életkor, nem dohányzás, testmozgás és BMI.

Arra, hogy a cukros italok miért okoznak több problémát, mint a sütemények, több elmélet is létezik. “A folyékony cukrok gyorsabban szívódnak fel az emésztőrendszerben, mivel nem igényelnek ugyanolyan lebontási folyamatokat, mint a szilárd élelmiszerek. A szilárd cukrok pedig gyakran olyan élelmiszerek részét képezik, melyek hasznos tápanyagokat is tartalmaznak, például rostot vagy fehérjéket” – magyarázta Janzi.

Ezzel szemben az üdítőitalok gyorsan áthaladnak testünkön, nem okoznak telítettségérzetet, rendszeres fogyasztásuk pedig túl sok kalória beviteléhez vezethet. Ez pedig szintén hatással van egészségügyi állapotunkra.

via

Exit mobile version