nlc.hu
Gasztro

Filléres retró finomság, amit ma már kevesen készítenek: cukros tojássárgája

Ti is csináltatok nyers tojásból édességet otthon? A nevenincs nyalánkság következik

A mai édességdömpingben nosztalgikus belegondolni, milyen jól is esett a felvert nyers tojás gyerekkorunkban.

A 20. század második felében, amikor az édességek még nem lepték el a boltok és a konyhaszekrényeink polcait, egyszerű és ötletes megoldások születtek. Legendás energiabomba volt a hiánygazdaság éveiben a cukros-zsíros kenyér például. Bizarr ötletnek tűnik, pedig a világháború utáni évtizedekben sok családban még zsír sem mindig kerülhetett a kenyérre, és egyszerűen csak vizes-cukros kenyeret tömtek magukba az udvaron játszó lurkók.

Kis érdekesség, hogy Olaszországban, azon belül is Toszkánában hasonló eledel a cukros-vörösboros kenyér. Az ottani gyerekek legelső találkozása a vörösborral rendszerint ezzel az étellel történik meg, a vörösborral locsolt kristálycukros kenyérrel.

Konyhai rögtönzés: a nevenincs nassolnivaló

Most egy másik „nem hivatalos” édesség emlékét idézzük fel, aminek saját neve sincsen. Ez a kristálycukorral felvert tojássárgája.

Többen hihettük azt, hogy ez csak afféle házi találmány, ami csak a mi anyukánk, nagymamánk vagy dédink keze alatt készült. Nos, mire jó az internet, ha nem arra, hogy kiderüljön, rengeteg háztartásban készítették ezt az édes csemegét, amit kanállal, csak úgy magában ettünk.

Ha sütemény készült a háznál, sokszor csak mellékesen került felvert cukros sárgája egy kis tálkába, leválasztva a sütés hozzávalóitól. Boldogan ettük meg egyfajta rögtönzött édességként a habosra vert édes sárgáját – és ekkoriban valahogy kevésbé volt téma a ma sokak által rettegett szalmonella is. (Persze több remek étel tartalmaz nyersen fogyasztott tojást, a tatár bifsztek, a tojáslikőr és a tiramisù is például.)

Üvegtálban cukor, tojássárgája

Cukor, tojássárgája és ennyi. / Fotó: OlgaLepeshkina Getty Images

A cukros tojássárgájához csatlakozott egy másik édességimprovizáció is, a felvert cukros fehérjehab. Egyes családokban egymásba is keverték a felvert nyers tojássárgáját és -fehérjét, máshol külön-külön kanalazták. Jól jött nem csak sütések „mellékszálaként”, hanem akkor is, ha édesség után ácsingóztak a gyerekek. Az már korunk (erősen kétséges előjelű) vívmánya, hogy sok háztartásban mindig van otthon csoki, keksz, süti, sokféle édesség. Amikor az édességet jobbára a lekvár jelentette otthon, igazán felértékelődtek az olyan csemegék, a nyers tojásból felvert krémek és habok.

Manapság egyébként kifejezett divatja is van a nyers tojás fogyasztásának, a testépítők vagy éppen a ketogén és a carnivore étrendet követők körében. Kiváló tápanyagforrás a tojásfehérje és -sárgája egyaránt. A fehérje értelemszerűen fehérjében gazdag és alacsony kalóriatartalmú, míg a sárgája zsírban és fehérjében is bővelkedik, és a tojás ezen része kalóriadús is. Eleink

nem véletlenül adtak a gyengélkedőknek nyers tojássárgáját konyakkal elkeverve. A torokfájós gyerekek és az éneklők pedig a cukros tojássárgáját fogyasztották. Úgy tartják, hogy jót tesz a toroknak és a hangszálaknak.

Receptnek azért nem neveznénk, de íme az elkészítés menete. Végy néhány tojást, és egy tojássárgájához adj egy-két mokkáskanál cukrot (attól függően, mennyire vagytok édesszájúak). Verd fel habosra, ez villával eltart egy ideig, kézi vagy gépi habverővel könnyebb. Valaki egészen fehéredésig veri, a mi családunkban nem így volt szokás, mi krémesen folyós állagban csemegéztük.

Cukros tojássárgája

Édes, folyós, krémes. / Fotó: Yevhenii Orlov, Getty Images

A fehérjét is felverhetjük cukorral, és a habos állagú finomságot szintén magában kanalazhatjuk.

Felvert tojásfehérje

Finom! / Fotó: annick vanderschelden photography, Getty Images

Legvégül egy kipróbált ötlet: a cukros tojássárgáját öntsük a kávénkba! Ne legyen forró, csak meleg, hogy ne rántsa össze. Egy eszményien krémes, egészséges energialöket lesz így a kávénkból.

Az „Olcso és finom ételek és receptek” Facebook-csoport egy posztja ihlette a cikkünket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top