nlc.hu
Gasztro

Barna vs. fehér cukor

Barna vs. fehér cukor – Most akkor melyik a jobb?

A valóságban kevés fajsúlyos különbség van a barna és a fehér cukor között. Azonban ezek az apró különbségek bizony sokat nyomhatnak a latban!

Folyamatos a harc a fehér cukor és a barna cukor fogyasztói között, hogy vajon melyik a jobb, melyiket érdemes használni a hétköznapokban. Mindkét tábornak megvannak a maga érvei, azonban most lássuk, hogy mégis milyen elemi különbségek vannak, amiért megkülönböztetjük az egyik cukrot a másiktól.

Fehér és barna cukor összeöntve.

Táplálkozási különbségek

Tekintettel arra, hogy a barna és a fehér cukor ugyanabból a növényből – a cukornád vagy a cukorrépa növényből – származik, meglehetősen hasonlóak. Valójában a legtöbb barna cukor a fehér cukor és a melasz keveréke, amely egyfajta cukorból származó szirup. A melasz felelős a sötétebb színéért, és némileg növeli a barna cukor tápértékét.

Ez is érdekelhet Megnézem

A legjelentősebb táplálkozási különbség a kettő között az, hogy a barna cukor kalcium-, vas- és káliumtartalma valamivel magasabb. Ennek ellenére ezen ásványi anyagok mennyisége a barna cukorban jelentéktelen, így egyáltalán nem számottevő vitamin- vagy ásványianyag-forrás.

A barna cukor valamivel kevesebb kalóriát is tartalmaz, mint a fehér cukor, a különbség azonban minimális. Egy teáskanál (4 gramm) barna cukor 15 kalóriát tartalmaz, míg ugyanennyi fehér cukor 16,3 kalóriát. Ezektől a kisebb különbségektől eltekintve táplálkozás szempontjából hasonlóak.

Másfajta előállítási módszer

A cukor előállításához a cukorrépa és a cukornád is hasonló folyamaton megy keresztül. Az előállításhoz használt módszerek azonban eltérőek.

Először mindkét növény cukros levét kivonják, megtisztítják és felmelegítik, hogy barna, koncentrált szirupot, azaz melaszt kapjanak. Ezután a kristályosított cukrot centrifugálják, hogy cukorkristályokat állítsanak elő. A centrifuga egy olyan gép, amely rendkívül gyorsan forog, hogy a cukorkristályokat elválassza a melasztól.

A fehér cukrot ezután tovább dolgozzák, hogy eltávolítsák a felesleges melaszt, és kisebb kristályokat hozzanak létre. Ezt követően egy szűrőrendszeren fut át, amely gyakran csontszénnel, azaz zúzott állati csontokkal működik. Így nyerik elő a fehér cukrot.

A finomított barna cukor egyszerűen fehér cukor, amelyhez újra melaszt adtak. Eközben a teljes, finomítatlan barna cukor kevesebb feldolgozáson megy keresztül, mint a fehér cukor, így megtartja melasztartalmának egy részét és természetes barna színét.

Barna cukorba rajzolt szív.

Konyhai felhasználás

A fehér és a barna cukor különböző módon használható sütés és főzés során. Bár néha felcserélhetők, azonban ez befolyásolhatja az étel végső színét, ízét vagy állagát.

A barna cukorban lévő melasz megtartja a nedvességet, ezért használata lágyabb, ugyanakkor sűrűbb süteményeket eredményez. Az így készült sütik nedvesebbek lesznek, míg a fehér cukorral készült sütik jobban emelkednek, több levegőt engednek a tésztába, és légiesebb textúrát kapunk. Emiatt a fehér cukrot számos olyan pékáruban használják, amelyek megfelelő kelesztést igényelnek, mint például a habcsókok, a szuflé és a puffasztott pékáruk.

Különböző ízprofilokkal rendelkeznek

A másik fő különbség a cukrok íze és színe. Ha a fehér cukrot barna cukorral cseréljük fel a receptekben, az befolyásolja az ételek színét, világos karamellás vagy barna árnyalatot adva az ételnek. Ezzel szemben, ha fehér cukorral sütünk, akkor az világosabb színű terméket eredményez.

A két cukornak egyedi ízprofilja is van. A barna cukornak, a hozzáadott melasznak köszönhetően, karamellás íze van. Emiatt jól használható csokoládés süteményekben és kekszekben, valamint gyümölcstortákban. Másrészt a fehér cukor édesebb, így kevesebbet kell belőle használnunk a kívánt íz eléréséhez. Semleges ízének köszönhetően sokoldalúan felhasználható a sütésben, jól működik gyümölcsös piskótákban és édes süteményekben.

Melyiket válasszuk?

Az, hogy fehér vagy barna cukrot választunk, személyes preferenciánkon múlik, mivel az íz és a szín a fő különbség a kettő között. Bár a barna cukor több ásványi anyagot tartalmaz, mint a fehér cukor, ezeknek az ásványi anyagoknak a mennyisége olyan elenyésző, hogy semmilyen egészségügyi előnnyel nem jár.

Mivel a cukor hozzájárul az elhízáshoz és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához, ezért ajánlott, hogy a napi kalóriák legfeljebb 5-10%-át fogyasszuk hozzáadott cukorból. Nem baj, ha néha-néha élvezzük a cukros finomságokat, de figyeljünk arra, hogy az egészséges táplálkozáshoz minden cukorfajtát korlátozni kell.

(Forrás: healthline, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top