nlc.hu
Életmód

Ez történik az agyaddal, ha elhagyod a cukrot

Ez történik a testedben, ha elhagyod a cukrot

Sok mindenre rá lehet függeni, így a cukorra is. De mi történik, ha úgy döntesz, véget akarsz vetni ennek, és kiírtod az életedből a cukrot?
Cukor

Egy tökéletes világban annyi édességet ehetnénk, amennyit csak akarunk, amikor csak akarjuk – mindenféle következmény nélkül. Csakhogy sajnos a valóságban ez nem így működik. Mert bármennyire is jól esik valami édes egy-egy étkezés után, vagy egy kis süti a kávé mellé, közben végig ott villog a fejünkben a tudás a cukor káros hatásairól.

Éppen ezért egyre többen döntenek amellett, hogy kivágják a cukrot az életükből. Lehet, hogy örökre szól a terv, de az is lehet, hogy mondjuk csak egy 30 napos kihívás elé állítják magukat. Akárhogy is, ha az ember megfigyeli, hogy érzi magát ebben az időszakban, rájöhet, hogy tényleg jó ötlet volt megszabadulni a cukortól. Mert mi is történik az agyadban?

Szabályosabb dopaminszint

Megvan az a hirtelen elöntő jó érzés, amit egy édes falat után érzel? Ezt a dopamin okozza, ami az örömöt és a jutalmazást közvetítő neurotranszmitter. Dr. Nicole Avena neurológus szerint „éppen ezért olyan addiktív a cukor, hiszen aktiválja az agyunk jutalmazó rendszerét. A túl sok cukorfogyasztás szabályozatlan dopamintermeléshez vezethet, pontosan úgy, mint más függőséget okozó szereknél. A cukor elhagyásával rekalibrálhatod az agyad jutalomrendszerét, melynek következtében kevésbé leszel kívánós, és egészségesebb kapcsolatod alakulhat ki az ételekkel.”

Tisztább gondolkodás

A magas cukorbevitelt összefüggésbe hozták azzal a jelenséggel, amikor elködösül az agyad, és nem tudsz olyan tisztán gondolkozni. Ha kevesebbet eszel belőle, vagy teljesen elhagyod, csökken az agyadnak ez az kvázi gyulladt állapota is: tisztább lesz a fejed, élesebb a fókuszod és javul a memóriád.

Stabil vércukorszint

„Nincs több energia-összeomlásból és cukor által okozott magaslatokból álló hullámvasút” – mondja Dr. Avena. Amikor kiirtod az étkezésedből a cukrot, a vércukorszinted stabilizálódik, mely kevesebb hangulatingadozást, egyenletesebb energiaszintet és összességében jobb hangulatot eredményez.

Kevesebb szorongás

Lehet, hogy az adott pillanatban jó ötletnek tűnik benyomni egy tábla csokit a kedvenc sorozatod alatt, vagy gumicukrot majszolni meló közben, és talán tényleg jól is érzed magad tőle. Ideig-óráig. Mert valójában akár szorongást is kiválthat a nagy mennyiségű cukor. Mégpedig azért, mert a vér glükózszintje kiszámíthatatlanul fluktuál miatta, a rossz minőségű glükózszabályozás miatt pedig szorongóbbakká válhatunk. Az agy és az emésztőrendszerünk szintén összefügg, sőt, kommunikálnak egymással. „A túl sok hozzáadott cukor megváltoztatják a bél mikróbáit, amely kompromittálja az aggyal való kommunikációt, gyulladáshoz vezet, és ezáltal a mentális egészségünkre és a szorongásunkra is rossz hatással van” – magyarázta a szakértő.

Jobb alvás

Nyilván nem fogunk meglepni senkit, ha azt mondjuk: az, amit eszel kihat az alvásminőségedre is. A nagy mennyiségű cukor ezt olyan formában teszi, hogy megbolygatja az alvási ciklusod és álmatlan éjszakáid lehetnek tőle. A csökkentett cukorbevitel viszont stabilabb környezetet okoz a jó minőségű alvás számára. „A vércukorszint ingadozásának hiányában kevesebb tényező zavarhatja meg az alvási mintákat, ami pihentetőbb éjszakához vezet” – tette hozzá a neurológus.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top