Mitől lesz szép, ízletes és emlékezetes a karácsonyi menü? A magazinok és közösségi oldalak szebbnél szebb receptjeit és ételkompozícióit nézegetve sokunkat elfog a szorongás. A sütés-főzésre ilyenkor még az is rászánja az időt, aki egész évben inkább a gyors megoldásokat keresi, na de hol fog megállni a számla vége, ha az összes ínyenc hozzávalót beszerezzük? Persze, nincs is elegánsabb az év végi ünnepeken, mint a libamáj vagy a kacsasült az asztalon, de akkor se keseredjünk el, ha közbeszól a valóság.
Olyan ötleteket hoztunk, amikkel okosan csenhetsz egy kis színt és eleganciát a karácsonyi menübe, akár már néhány száz forintért. Figyelj oda mindig a színekre és az elrendezésre is, hiszen nem csak a drága alapanyagokon múlik, hogy egy étel vonzó legyen. Segítünk az inspirálódásban, és megmutatjuk, hogy az ünnepi tálalás és hangulat szűkösebb büdzséből is kihozható!
Két pénztárcabarát ötlet a húsos tálra
A hús nehéz kérdés. Sohasem volt olcsó, amelyik hús pedig olcsó, annak mint tudjuk, híg is a leve. Karácsonykor egyébként is olyan drága húsok és belsőségek játsszák a főszerepet, mint a libacomb, a kacsamell, kacsacomb vagy a méregdrága libamáj és kacsamáj. A belsőségek közül azonban a csirkemáj, a marha- és sertésmáj is olcsónak számít. Ebben a cikkben három pazar házi májkrém receptjét osztottuk meg veletek, további ötletekért nézd meg a galériát. A húsok közül ajánljuk a csirkecombot, csirke-felsőcombból egy egész tálcányit beszerezhettek már ezer forint körül. Egy kis gyümölcs, no és elegáns elrendezés, és kész is a kívánatos ünnepi főétel! A sült csirkecombot márpedig ki ne szeretné?!
A húsos ötletekért kattints a galériára!
Az alma háromszor: alma, birsalma, gránátalma
Az alma a létező leghétköznapibb alapanyag. Mégis milyen különlegessé tud varázsolni egy húsos főételt, ha sült alma kerül mellé! Sütés hatására a gyümölcs húsa megpuhul, és meleg téli fűszerekkel pedig még izgalmasabbá tehetjük. Jó barátja a szerecsendió, a kardamom és a fahéj is. A desszertekben is szánhatunk nagyobb szerepet ennek a gyümölcsnek, aminek kilóját pár száz forintért beszerezhetjük: a galériában szereplő töltött alma például egészen látványos, mégis pofonegyszerű édesség.
A birsalma ritkább szereplője a menükben, aminek a fő oka, hogy látszólag nehezebben adja magát. Nyersen valóban kőkemény, de sütés hatására a birsalma húsa is megszelídül. Akár együtt is süthetjük az almával: húsoknak, elsősorban szárnyasoknak dögös kísérője. A birsalmasajt az őszi-téli szezon egyik alapédessége, de akár pite is süthető belőle.
Az almák császárnője a gránátalma, ez nem vitás. Ennek a különleges gyümölcsnek rendhagyó módon nem a húsát, hanem a magjait fogyasztjuk el. Édességek egész sorának alapanyaga ez ragyogó színű finomság, de legyünk csak bátrak, és párosítsuk húsokkal – a fent említett májnak remek társa! –, szórjuk meg vele a salátákat vagy épp tegyünk koktélokba belőle.
Almás ötletekért kattints a galériára!
A karácsony illata: narancs
A citrusfélék az év ezen szakában megfizethetőbb árúak. Jól is jön a délről érkező vitamindózis, de kár a citromra, narancsra, grépfrútra és mandarinra csak nyersen ehető gyümölcsként gondolnunk. A fahéjas-narancsos édességek egyet jelentenek a karácsonnyal, de ezenkívül több száz formációban ötvözhetjük naranccsal az ünnepi finomságokat. Kellemes aromát, izgalmas ízt kölcsönöz még az olyan egyszerű és hétköznapi alapanyagoknak is, mint a fent említett csirkecombok.
A narancs ráadásul épp akkor jutányos árú, ha a lédig árusított, vékonyabb héjú, alacsonyabb besorolású, olcsó terméket vesszük, Ez önmagában nem olyan finom, főzésre-sütésre azonban remekül alkalmas. A narancsszósz például az egyik legjobb dolog, ami az olcsó naranccsal történhet, további ötletekért kattintsatok a képre!
Narancsos ötletekért kattints a galériára!
A lebecsült keresztesvirágúak: káposztát és kelbimbót az ünnepi asztalra!
Nincs mit szépíteni, a káposzta és a kelbimbó közutálatnak örvendő zöldségek. Tucatnyi érv szól márpedig mellettük, egészségesek, vitamindúsak és igenis finoman elkészíthetőek! Nagyon jól áll nekik a pirítás és a karamellizálás is, ilyenkor a kicsapódó cukornak köszönhetően izgalmas új aromákat nyernek. Ha te sem kedveled ezeket a téli zöldségeket, talán eljött az idő, hogy egy új esélyt adj nekik! A közel-keleti stílusban elkészített sült káposzta nem érdemtelenül lett az utóbbi években a menő éttermek egyik kedvenc vega főétele…
Káposztás és kelbimbós ötletekért kattints a galériára!