A sonkatekercs az ünnepi hidegtálak elmaradhatatlan szereplője. Kétségtelenül finom, és lássuk be, elég jól is néz ki, feltéve, hogy minőségi alapanyagokból és jó receptből készítettük. A legjobb benne, hogy itt aztán tényleg elereszthetjük a fantáziánkat, a gépsonkát bármivel megtölthetjük, aminek megfelelő az állaga és el tudjuk képzelni sonkába tekerve.
Készíthetünk gorgonzolás sonkatekercset, a mascarponét egyszerűen elkeverjük a reszelt gorgonzolával, és kész. Tölthetjük a sonkát hummusszal, vagy épp majonézes krumplival. Keverhetünk reszelt sajtot és fűszereket besamel mártásba, vagy törhetünk főtt tojást krémsajtba, esetleg alkalmazhatjuk ezek bármilyen kombinációját.
A tormakrémes sajttekercs receptje
A klasszikus hidegtálakon a két legnépszerűbb töltelék a tormakrém és a körözött. Mindkettő esetében a szűk keresztmetszet: olyan keményre (egyszersmind lágyra) kell készíteni a krémet, hogy habzsákból ki tudjuk nyomni, viszont ne folyjon ki a sonkából. A habzsák sokat segít a töltésnél, de ha nincs otthon ilyen eszközünk, egy masszívabb nejlonzacskó is megteszi, aminek levágtuk az egyik sarkát.
A körözött állagát beállítani cseppet sem stresszes, ha még nem elég lágy, keverünk hozzá egy kis tejfölt.
A túró minősége viszont nagyon fontos. Lgyen minél zsírosabb, a száraz túró ugyanis fájdalom, ebben az ételben nagyon nem finom. Fojtós.
Ha nem krémes túrót vettünk, hanem rögöset, azzal bekeverés előtt érdemes foglalkozni egy kicsit: vagy törjük át szitán (ez a bonyolultabb megoldás), vagy toljuk bele a botmixert, és csapassuk simára!
A tormakrémnél már nehezebb a helyzet, ott nem igazán lehet improvizálni, mivel a krém alapja besamel, ez határozza meg a töltelék állagát. Nincs mese, követni kell a receptet. Tessék.
Hozzávalók (10 sonkatekercshez)
- 7 dkg vaj
- 7 dkg liszt
- 2 dl tej
- 1 evőkanál ecetes, reszelt torma
- 15 dkg majonéz
- só, fehérbors
- 10 szelet gépsonka
Elkészítése:
- Először elkészítjük a besamelt. A vajat megolvasztjuk egy kis fazékban, és amikor habzik, hozzáadjuk a lisztet. Jól elkeverjük, egy picit sem hagyjuk magára, majd felöntjük a tejjel. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik, közben habverővel egyengetjük, hogy ne legyen csomós. Az arányok miatt jó sűrű lesz. Sózzuk, borsozzuk.
- Kihűtjük, majd hozzákeverjük a tormát és a majonézt. Utóbbit úgy adagoljuk, hogy ez állítja majd be az állagot, szóval jól figyeljük! A felhasznált majonéz fajtájától függően lehet, hogy kicsit több vagy kevesebb kell bele.
- Végül egy habzsákba töltjük, amit szép nagy csillagcsőrrel láttunk el, majd a sonkaszeletek rövidebb oldalára húzunk vele egy csíkot és feltekerjük. Egymás mellé helyezzük őket egy tálon (franciasaláta vagy más salátaágyon), és amikor szépen elrendeztük, a tekercsek két végére is nyomunk a krémből.
Fogyasztás előtt hagyjuk kicsit pihenni a hűtőben, hogy megdermedjen.