nlc.hu
Gasztro
11 gasztrotrend, amit az új évre jósolnak a szakértők

Szuperolcsó, de nagyon finom ételek 2025-re!

Mindig kérdés, hogy egy felbukkanó gasztrotrend meddig marad velünk. 11 ételt, italt és irányzatot hoztunk, amit a National Geographic szerint 2025-re jósoltak a gasztroszakértők!
Tengeri alga

Divatok jönnek és mennek, egy-egy gasztrotrend azonban sikerrel gyökeret ereszt, és sokáig velünk marad. Gondoljunk csak a pandémia idején valóságos őrületté váló kovászos sütésre! Még az is kovászt nevelt otthon, akinek korábban eszébe sem jutott a kenyérsütés, és ha a mindennapi tevékenységeink közé nem is épült be, a kovászos pékségek azóta is működnek, és még a hipermarketekben is kötelező termék lett a kovászos kenyér.

És ha már őrület. Hónapok óta nem csillapodik a dubai csoki iránti érdeklődés és kereslet. Az ünnepek előtt érkezett szállítmányokat pillanatok alatt elkapkodták, és még mennyiségi stopot is bevezettek üzletek. Kíváncsian várjuk, hogy kiderüljön, csak egy újabb lufinak bizonyul ez a csokidivat, vagy önálló életre kel, és saját műfajt teremt a török kadayif tésztával töltött, szuperzöld belsejű csokoládé?

A szakértők persze nagy magabiztossággal nyilatkoznak, de valójában megjósolhatatlan, hogy mi bizonyul múló divatnak. Ki gondolta volna például az óriási burgerekkel és pulled pork szendvicsekkel taroló 2000-es években, hogy ilyen erősen begyűrűzik a vegán trend? Na és az ehető arannyal készülő ételek, italok luxusérzete után ki jósolta volna meg az újabb junk food trendet?

Meglepő jóslatok: ősi mexikói ételek, junk food és gagyinak hitt alkohol az asztalon

Gyakran esnek abba a hibába a szakértők, hogy olyan trendeket jósolnak, amiknek nem sok köze van a mindennapi életünkhöz. A National Geographic által 2025-re összegyűjtött legjelentősebb ételtrendek között azonban csupa olyat találunk, amihez nem kell milliomosnak lenni, vagy éppen más kontinensre utazni.

A junk food, azaz a feldolgozott és ultrafeldolgozott ételek fogyasztása a legkevésbé sem menő, mégis több izgalmas formában szerepelnek a trendjóslatokban: azaz korábban lenézett ételek egy kis energia- és alapanyag-ráfordítással lehetnek mégiscsak megbecsültek? Na és hogyan találkozik a kultúra a gasztronómiával? A koreai szépségápolás, popzene, filmek, na és a fermentált káposzta, a kimchi világdivatja itt a következő koreai hódítás?

A mexikói konyha diadalmenete láthatóan évek óta mindig tart: itthon is hirtelen felszaporodtak a mexikói éttermek, ráadásul egy ősi tésztakészítési módszert is behozott a köztudatba a mexikói konyha divatja. A fermentálás után itt a nixtamalizálás? – tettük fel a kérdést, a válaszokért pedig kattints a galériára!

Taco dog, a taco és hotdog szerelemgyereke
Megnézem
Összes kép (11)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top