Divatok jönnek és mennek, egy-egy gasztrotrend azonban sikerrel gyökeret ereszt, és sokáig velünk marad. Gondoljunk csak a pandémia idején valóságos őrületté váló kovászos sütésre! Még az is kovászt nevelt otthon, akinek korábban eszébe sem jutott a kenyérsütés, és ha a mindennapi tevékenységeink közé nem is épült be, a kovászos pékségek azóta is működnek, és még a hipermarketekben is kötelező termék lett a kovászos kenyér.
És ha már őrület. Hónapok óta nem csillapodik a dubai csoki iránti érdeklődés és kereslet. Az ünnepek előtt érkezett szállítmányokat pillanatok alatt elkapkodták, és még mennyiségi stopot is bevezettek üzletek. Kíváncsian várjuk, hogy kiderüljön, csak egy újabb lufinak bizonyul ez a csokidivat, vagy önálló életre kel, és saját műfajt teremt a török kadayif tésztával töltött, szuperzöld belsejű csokoládé?
A szakértők persze nagy magabiztossággal nyilatkoznak, de valójában megjósolhatatlan, hogy mi bizonyul múló divatnak. Ki gondolta volna például az óriási burgerekkel és pulled pork szendvicsekkel taroló 2000-es években, hogy ilyen erősen begyűrűzik a vegán trend? Na és az ehető arannyal készülő ételek, italok luxusérzete után ki jósolta volna meg az újabb junk food trendet?
Meglepő jóslatok: ősi mexikói ételek, junk food és gagyinak hitt alkohol az asztalon
Gyakran esnek abba a hibába a szakértők, hogy olyan trendeket jósolnak, amiknek nem sok köze van a mindennapi életünkhöz. A National Geographic által 2025-re összegyűjtött legjelentősebb ételtrendek között azonban csupa olyat találunk, amihez nem kell milliomosnak lenni, vagy éppen más kontinensre utazni.
A junk food, azaz a feldolgozott és ultrafeldolgozott ételek fogyasztása a legkevésbé sem menő, mégis több izgalmas formában szerepelnek a trendjóslatokban: azaz korábban lenézett ételek egy kis energia- és alapanyag-ráfordítással lehetnek mégiscsak megbecsültek? Na és hogyan találkozik a kultúra a gasztronómiával? A koreai szépségápolás, popzene, filmek, na és a fermentált káposzta, a kimchi világdivatja itt a következő koreai hódítás?
A mexikói konyha diadalmenete láthatóan évek óta mindig tart: itthon is hirtelen felszaporodtak a mexikói éttermek, ráadásul egy ősi tésztakészítési módszert is behozott a köztudatba a mexikói konyha divatja. A fermentálás után itt a nixtamalizálás? – tettük fel a kérdést, a válaszokért pedig kattints a galériára!
galéria
Megnézem
Összes kép (11)
Taco dog, a taco és hotdog szerelemgyereke
Egy kis szójátékkal haute dog a neve azoknak a spéci hotdogoknak, amik ínyenc hozzávalókkal készülnek. A francia divattervezői ruhák, az haute couture ihlette az elnevezést. A képen egy mexikói mix, taco dog látható, a taco és hotdog szerelemgyereke. / Fotó: LauriPatterson, Getty Images
Fotó megosztása:
Hosszan érlelt spanyol sonkákkal teli szendvics
A „specialty" szendvicsek, azaz a minden földi jóval feltuningolt szendvicsek évét is jósolják. Avagy ha már pékárut eszünk, legalább jól tömjük meg tápláló hozzávalókkal! / Fotó: Alexander Spatari, Getty Images
Fotó megosztása:
Házi készítésű chips
Még mindig a könnyedebb műfajoknál maradva: egy meglepő trendelőrejelzés szerint az igényesen elkészített, különleges fűszerekkel ízesített, csípős ropogtatnivalók is tarolni fognak. Drága éttermekben is asztalra kerülnek. / Fotó: rudisill, Getty Images
Fotó megosztása:
Instant ramen leves
A jóslat szerint az előrecsomagolt, instant ramenlevesek feltuningolt verziói is aratnak majd. Avagy végy egy zacskós levest, és főzz bele izgalmas friss hozzávalókat!
/ Fotó: 4kodiak, Getty Images
Fotó megosztása:
Tengeri alga az egészséges hawaii poké bowlban
Ha szereted a japán konyhát vagy a színes és egészséges hawaii poké bowlokat, jó eséllyel kóstolhattál már tengeri algát. Egy igazi szuperélelmiszer érdekes textúrával, amit érdemes gyakran fogyasztani! / Fotó: Malkovstock. Getty Images
Fotó megosztása:
A mexikói masatészta készítése kézzel
A fermentálás után itt a nixtamalizálás? Az előrejelzések szerint a séfek újra felfedezik a masát. Ez egy hagyományos eljárással készül Mexikóban és Közép-Amerikában, amelynek során a kukoricát mésszel kezelik, megfőzik, szárítják és őrlik, hogy a tortilla készítéséhez használt lisztet előállítsák. Az eljárás neve nixtamalizálás. / Fotó: Sandor Mejias Brito, Getty Images
Fotó megosztása:
Desszert pisztáciakrémmel és pisztáciamagokkal
A dubai csoki őrület nyomokban velünk marad: a pisztáciának nagy jövőt jósolnak a gasztronómiában. / Fotó: canbedone, Getty Images
Fotó megosztása:
Egy pár egy könyvesbolt-kávézóban kapcsolódik ki
A könyvesbolt-kávézók fogalma itthon sem ismeretlen. Két kellemes kikapcsolódás egy helyen, gasztronómia és kultúra. Állítólag most fognak csak igazán divatba jönni. / Fotó: Drazen_, Getty Images
Fotó megosztása:
Limoncello
„Annak ellenére, hogy a limoncello mindig is népszerű volt Olaszországban, az országon kívül nem volt jó híre, és a másodosztályú, émelyítően édes változatok elriasztották a fogyasztókat. A kézműves gyártók újhullámának köszönhetően azonban a világ minden táján (...) megjelentek az étlapokon" – írja a NatGeo. Igényesen elkészített, ízletes kézműves limoncellókat a poharakba! / Fotó: piazzagabriella, Getty Images
Fotó megosztása:
Martini koktél
A clarified cocktails, azaz tisztított koktélok különlegességét az adja, hogy minden apró lebegő részecskét eltávolítanak az italból. Az eredmény szemet gyönyörködtető és minimalista. / Fotó: Photo by Cathy Scola, Getty Images
Fotó megosztása:
Korean Sool, a dél-koreai alkoholos italok
Miután a dél-koreai szépségrutin letarolta a kozmetikai ipart, a filmjeik a filmipart, itt a Korean Sool, a dél-koreai alkoholos italok világa. Izgalmas, új, ismeretlen. Naná, hogy rizspálinkát és rizsbort is készítenek! / Kép forrása: Korean Sool, @Instagram, lurkingwinegir
Fotó megosztása: