nlc.hu
Gasztro

A hagyma dinsztelése közben nem lesz büdös a lakás, ha a séf trükkjét megfogadod

Nem csak a szagot űzi el ez a praktika, de a hagyma állaga és íze is kellemesebbé válik.
Nem lesz hagymaszag a lakásban főzéskor, ha ezt a trükköt beveted (Fotó: GettyImages)

Szinte minden finom étel elkészítésének első lépése, hogy apróra vágott hagymát kezdünk dinsztelni. Ez azonban azt jelenti, hogy néhány percen belül az egész lakást betölti a sokak által nem kedvelt illat. Többnyire rutinból végezzük a műveletet: a forró olajba tesszük a hagymát, majd folytatjuk az étel további előkészítését.

A kellemetlen szagok azonban könnyen elkerülhetőek, ha bevetünk egy trükköt. Gordon Ramsay a hagymához kevés szódabikarbónát és cukrot ad. Ez pedig nem csupán semlegesíti a hagyma szagát, de gyorsítja annak puhulását, az ételt pedig ízletesebbé és szaftosabbá is teszi.

A szódabikarbóna hatására a hagyma besűrűsödik, sőt könnyebben emészthetővé válik. Szaftok és pörköltek esetében tökéletesíti az állagot.

A szagok semlegesítésének hátterében pedig némi kémia áll: a szódabikarbóna lúgos kémhatása és a hagyma kéntartalmú vegyületei lépnek egymással kölcsönhatásba, ennek köszönhető, hogy kevésbé lesz átható a hagyma szaga.

És hogy hogyan semlegesítheted a fokhagyma szagát, hogy bátran fogyaszthasd aggodalmak és feszengés nélkül? Arra is akad hatékony praktika! Érdemes fogat mosnunk fokhagyma fogyasztása után. A fogmosást követően pedig klór-dioxidos szájvízzel öblögetni.

Tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy a klór-dioxid segíthet eltávolítani a lepedéket, a nyelvet borító baktériumokat és az élelmiszer-részecskéket, melyek a rossz lehelletet okozzák.

via

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top