
Ha pizza van, minden van. Tulajdonképpen a pizza nem is étel, hanem csodafegyver, ami megold minden problémát. A pizzától mindenki boldog, mindenki imádja, pizzával bármit el lehet érni, és itt most nem akarok tippeket adni a családi küzdelmek gyors és sikeres lezárására, de működik. Őszintén szólva annyira jolly joker és mindent vivő aduász, mondhatni kemény valuta, hogy már-már tisztességtelen bevetni, habár senki sem fog haragudni, ha mégis pizzát sütünk.
Természetesen nem akármilyen, csak az igazán finom pizza alkalmas erre a szerepre. Nos, pizzát sütni nem egy rakétatudomány. Valójában a civilizáció egyik legalapvetőbb találmánya: vízből és lisztből tésztát gyúrunk (úgy is, mint kenyér) és kisütjük, csak előbb teszünk rá valamit. Mindegy, hogy mit, ami éppen van, és szeretjük. Így született a lángos is, csak azt forró zsiradékba dobják, és ugyanez a vonulat a kenyér és a langalló is. Kenyértészta valamivel. A kenyér pedig, mint köztudott, a legegyszerűbb sütemény.
Na most, a sima víz és liszt megoldás azért eléggé kompromisszumos, mivel ezzel az összetétellel legalább két hétig tartana elkészíteni a pizzát (kenyeret), tekintve, hogy a kovásznak idő kell, míg megérik.
Szerencsére itt van nekünk az élesztő, nyugalom, nem is csinál már senki kovászos pizzát. Ami viszont sajnálatos módon nincs nekünk, az a kemence. Igazság szerint kövön, fatüzelésű kemencében lehet a legjobb állagú pizzát sütni, lapozzunk is gyorsan, minek frusztráljuk magunkat azzal, ami nincs. Lehet viszont beszerezni pizzakövet, de én nem értem, hogy működik, mivel a felforrósított kőre kell rátenni a pizzát, de ki tudja azt sikerrel átemelni a péklapát Paganinijein kívül?

Ideális esetben így készül a pizza, de kemence nélkül is menni fog. (Fotó: Peter Cade, Getty Images)
Szóval, maradjunk abban, hogy pizzát sütőben is lehet sütni. Minél magasabb hőmérsékletet tud a sütőnk, annál jobbat. Én sütővásárláskor, a 300 fok érdekében beáldoztam a gőzölő funkciót, de nem bántam meg, mert ha gőzölni akarok, akkor beteszek egy tál vizet, de a maximum hőmérsékletet nem lehet ilyen egyszerűen meghekkelni. Ebből az egészből azt akartam kihozni, hogy
a pizzát a sütő lehető legmagasabb hőmérsékletén sütjük. Mindig.
A másik, amit el szoktak rontani, hogy mi, aki a mini grilles melegszendvicsen szocializálódtunk, azt gondoljuk, hogy a sajt a pizza tetejére jön. Nem. A sajt, ami mozzarella, a pizzatésztára kerül, ami megfelelően zsírozza, egyben megóvja attól, hogy a paradicsomszósz (ha kerül rá) eláztassa a tésztát. A sajt tetejére kerül a többi feltét, de csak vékonyan, különben nem sül át. A pizzasütés lényege tehát, hogy a minél vékonyabb tésztát a lehető legmagasabb hőmérsékleten, a lehető legrövidebb idő alatt süssük meg. Higgyétek el, jó lesz!
Házi pizza és pizzaszósz recept
A lényeg a pizzatészta és a paradicsomszósz receptje, a feltéteket mindenki kitalálja magának. Tőlem akár még ananászt is tehetsz rá, te pizzád, te dolgod.

Finom, ropogós vékony tésztájú pizza (Fotó: Aurel Dumitrescu/500 px – Getty Images)
Hozzávalók: (1 teli gáztepsi pizzához)
- 40 dkg BL80 kenyérliszt. A nullás liszt is megteszi, de nem az igazi.
- másfél teáskanál só
- fél csomag instant vagy fél kocka friss élesztő
- 2,5 dl meleg víz
- fél dl olívaolaj
A paradicsomszószhoz
- fél liter passzírozott paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- fél fej hagyma
- 1 teáskanál bazsalikom
- só, bors
Feltétnek
- 30 dkg mozzarella
- és amit szeretünk, sonka, gomba, kukorica, szalámi, stb.
- a tetejére tehetünk friss rukkolát, de azt ne süssük rá!
Elkészítés:
- Kézzel van dagasztógéppel készítve ugyanaz az eljárás. A lisztet tálba töltjük, belemorzsoljuk az élesztőt, majd szakaszosan elkezdjük hozzáönteni a vizet az egyik kezünkkel, miközben a másikkal belekeverjük. Vagy dagaszt helyettünk a horog.
- Amikor a víz fele már benne van a lisztben, beleszórjuk a sót is, majd mehet a többi víz is, de lehet, hogy egy kicsit több is kell majd bele a megadott 2,5 decinél. A liszttől függ. Addig dagasztjuk, míg szép, fényes, ruganyos tésztát nem kapunk. Ekkor golyót formálunk belőle, megkenjük a tetejét olívaolajjal, konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.
- Ez alatt megfőzzük a paradicsomszószt: a hagymát nagyon-nagyon apróra vágjuk vagy reszeljük, megdinszteljük az olívaolajon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd beletesszük a többi hozzávalót és lefedés nélkül, lassú tűzön rotyogtatjuk, hogy jól besűrűsödjön.
- Amikor a tészta megkelt, kinyomjuk belőle a levegőt, majd bekenjük olajjal a gáztepsit. A széleket-sarkokat nem, mert sokat segít a nyújtásban, ha ott viszont tapad a felület. Bekapcsoljuk a sütőt a lehető legmagasabb hőfokra.
- Fogjuk a tésztát, és jól kihúzgáljuk a levegőben, amennyire tudjuk. Ekkor rátesszük a sütőlemezre és ott húzgáljuk tovább, faltól falig. Nem kell egyenletes vastagságúnak lennie.
- Ha sikerült, akkor rátesszük a reszelt mozzarellát, majd merőkanállal rálocsolunk egy vékony réteg paradicsomszószt is és eloszlatjuk. Most jöhetnek a feltétek, végül betoljuk a sütőbe és készre sütjük. Akkor jó, amikor tetszik a pizzaszélek színe.
Forrón az asztal közepére tesszük, körbeüljük és boldogan elfogyasztjuk. Ez így egy négy adagos pizza, nálunk, két kamasz gyerekkel elég szokott lenni egy étkezésre. A biztonság kedvéért persze mindig kettőt sütök, mert a másik csak úgy elkopik. Aznap mindenki boldog. Kérjetek érte cserébe valamit, meg fogják adni.