
A kolumbiai María Antonia Cuero a személyi igazolványa szerint 1901 októberében született, mintegy 13 évvel az első világháború kitörése előtt. Ezzel ő lenne a világ legidősebb embere, megdöntve a Guinness-rekordot, amelyet a francia Jeanne Louise Calment tartott, aki 122 évig élt. A rekordját azonban még nem hitelesítették hivatalosan, azaz egyelőre nem ismerték el a matuzsálemi életkorát. Kolumbiában azonban a legutóbbi születésnapi ünnepségén barátok, családtagok, sőt még a cali-i rendőrség is részt vett, hogy felköszöntsék az idős asszonyt, aki nemrég egy tévéműsorban elárulta, hogyan érte el ezt a rendkívüli hosszú életet. Bár a testmozgás és az életfilozófiája is szerepet játszott ebben, ő mégis azt állítja, hogy két élelmiszernek köszönheti a matuzsálemi korát.
María Antonia Cuero megosztotta, melyik az a két ételt, amely szerinte segített neki elérni a 123 éves kort.
A hal
A Buenaventurában, tíz testvérével együtt nőtt fel az idős asszony, aki elárulta a riporternek, hogy sok halat eszik. „Megsütöm, majd összekeverem kókusszal és rizzsel” – mesélte.
Az omega-3 zsírsavakban gazdag halak egészségügyi előnyei évek óta bizonyítottak. A Harvard School of Public Health és a Washingtoni Egyetem 16 éven át tartó, 2692 idősebb felnőtt bevonásával végzett tanulmánya 2023-ban megállapította, hogy a sok halat tartalmazó étrend megnöveli az életkort. A kutatás megállapította, hogy a magas omega-3-szinttel rendelkező emberek átlagosan két és félszer tovább éltek. Arra a következtetésre is jutottak a kutatók, hogy egy bizonyos DHA nevű omega-3 (amely elsősorban az olajos halakban, a fehér húsú halakban és a tengeri herkentyűkben megtalálható) összefüggésbe hozható a szívkoszorúér-betegség okozta halálozás 40 százalékos csökkenésével, amit a Brit Szív Alapítvány is alátámasztott.
Az omega-3-nak a mentális egészség szempontjából is megvannak a maga előnyei, Dr. Jacob Teitelbaum szerint: „Az elegendő omega-3 bevitele kritikus fontosságú a depresszió és más érzelmi zavarok kezelésében”.
A banán
Maria arról is beszélt a riporternek, hogy sok banánt eszik, különösen az apró fajtából. Ezeket “lady finger” banánnak (vagy más néven „cukorbanán” vagy „mini banán”) nevezik, mivel ujjnyi nagyságú, emellett édes ízű és vékony héjú.
A kutatások amúgy bebizonyították, hogy a rendszeres banánfogyasztás növelheti a várható élettartamot. Juliette Kellow dietetikus és Dr. Sarah Brewer táplálkozási szakértő szerint a kálium véd a magas vérnyomás ellen, emellett a benne lévő nátriumnak vérnyomáscsökkentő hatása is van, miközben csökkenti a veserák kialakulásának az esélyét. Sőt hangulatjavító hatása is van a banánnak.
„Jó szénhidrát-, valamint triptofán és B6-vitamin forrás; mindkettő szükséges a jó közérzethez. Mi több, a banán javítja az emésztést és segít a vérnyomás szabályozásában” – hangsúlyozzák a szakértők.
(via)
Kiemelt fotó: illusztráció, iStock