nlc.hu
Gasztro
Zöldségek és gyümölcsök növényvédő szer tartalma.

Ez az egyik legmérgezőbb gyümölcs, mégis rengeteget eszünk belőle

Egészségünk érdekében minden nap kellene zöldséget és gyümölcsöt ennünk, ám a bennük lévő növényvédő szer mennyisége egyre csak nő.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint napi 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene ennünk ahhoz, hogy szervezetünk hozzájusson a működéséhez szükséges vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, antioxidánsokhoz és rostokhoz.

Egy egészségesen élő ember étrendjéből nem hiányozhatnak a zöldségek és a gyümölcsök. Fogyasztásuk összefügg a hosszabb élettartammal, valamint a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a demencia és a sztrók kockázatának csökkentésével – írja a Glamour.

A zöldségek és gyümölcsök ellátnak a szükséges tápanyagokkal,

fogyaszthatók nyersen vagy akár erjesztve is.

Ma már azonban amennyi előnye van, annyi hátránya is lehet a zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak, a bennük felhalmozódott vegyi anyagok mennyisége miatt. A boltokban kaphatók ugyanis különféle növényvédő és gombaölő szerek maradványaival is szennyezettek. Jelenleg a gyümölcsök 90, a zöldség 80 százaléka tartalmaz nyomokban vegyi anyagokat. Súlyosbítja a gondot, hogy a többféle növényvédő szer miatt afféle vegyi anyag „koktél” kerül a szervezetünkbe, aminek következményei ma még ismeretlenek.

Ha a vegyi anyag tartalom nem halad meg

egy megengedett mennyiséget, akkor megfelel az előírásoknak. Viszont, ha többféle vegyi anyagot viszünk be szervezetünkbe – akármilyen kis mennyiségben -, az főként az ideg- és a nyirokrendszert károsíthatja. Bizonyított, hogy a növényvédő szerek kapcsolatba hozhatók a koraszüléssel, születési és idegcsőzáródási rendellenességekkel, spontán vetélésekkel és genetikai károsodással, valamint a csökkent spermiumkoncentrációval, szívbetegségekkel és a rákkal is.

„A növényvédő szer maradékok károsak lehetnek az egészségre. Képzeljük csak el, mi lenne, ha ez rá lenne írva például az almára. Nyilván nem vennénk meg… Probléma lehet abból is, ha az egyes vegyi anyagok ugyanazt a szervet érintik.

A kis mennyiségek így összeadódva

később egészségügyi problémát okozhatnak” – idézi Jiří Ruprich professzor szavait a dotyk.cz. Az Environmental Working Group minden évben összeállítja a vegyi anyagokkal leginkább szennyezett növények rangsorát. A lista elején az alma, az eper, a spenót, a szőlő és a paradicsom áll, de rajta van a kelkáposzta, a nektarin, a cseresznye, a paprika, az áfonya és a zöldbab is.

A boltokban kapható termékek egyikénél sem zárható ki

a növényvédő szer jelenléte. Fogyasztás előtt fél percig, folyó víz alatt megmosva viszont csökkenthető a káros vegyi anyagok mennyisége. Dr. Michelle Hughes, a Yale Medicine gasztroenterológusa szerint a fiatalok körében rohamosan nő a bélrák előfordulása – valószínűleg az élelmiszerekben található vegyi anyagok miatt.

Kép: Pixabay

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top