Tudjátok, mi az a bodag? Ha tudjátok is, biztos, hogy az igazságnak csak egy vékony szelete van nálatok, habár, a teljes valóságot sem tőlem fogjátok megtudni, az biztos. Amikor a szerkesztőségben elkezdtünk beszélni róla, hogy cikk készüljön a bodagról, hamar kiderült, hogy még csak a fogalom sem egészen tiszta, ugyanis mindannyian mást értünk alatta.
Az egyik álláspont szerint a bodag más néven cigánykenyér, egyfajta lapos kenyér, amit sütőben sütnek meg. Vagy serpenyőben. Lehet, hogy tesznek bele élesztőt, bár sokan sütőporral készítik, vagy nem tesznek bele semmi ilyesmit. A tésztát gyúrják, vagy öntik, mert vagy szilárd tésztáról, vagy folyékony masszáról van szó inkább. És van, aki szerint a bodag nem is kenyér, hanem húspótlék, egészen pontosan a panírozáskor megmaradt morzsa, liszt és tojás keveréke, amit beleszaggatnak a forró olajba.
Ember legyen a talpán, aki eligazodik ebben a bodag kérdésben. Végül abban maradtam magammal, hogy a panírvakaréknak nincs receptje, úgyhogy nyilván a lepényre kíváncsi, aki a bodagról akar olvasni. De melyik lepényre? Úgyhogy két recept is lesz, egy dagasztott és egy kevert, ami azért jó, mert az egyiket az is el tudja készíteni, akinek nincs sütője (vagy serpenyője).
A bodag felhasználása olyan, mint a világ összes (lapos)kenyeréé: lehet vele szaftos ételeket, lecsót, pörköltet, resztelt májat tunkolni, vagy meg lehet kenni valamivel, lehet hozzá enni ezt-azt. Részemről a laposkenyér legfontosabb tulajdonsága, hogy hamar megvan és nem kell kétszer keleszteni, mint a kenyeret, mert akkor már akár kenyeret is süthetnénk, ugyebár, lágy, foszlós, levegős bélzettel. Na, ha bodag nem ilyen, hanem sokkal tömörebb, de azért finom, és főleg: gyors.

Kívülről pitának néz ki, de belül sokkal tömörebb. (Fotó: a_namenko, Getty Images)
Bodag recept, a sütőben sült lapos kenyér
Nagyjából ugyanaz, mint a kenyértészta, csak élesztő helyett sütőpor van benne.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 1 csomag sütőpor
- 2,5 dl víz
Elkészítés:
- A hozzávalókat összegyúrjuk, majd négy egyforma darabra osztjuk.
- Bekapcsoljuk a sütőt, amíg felmelegszik 180 fokra, hagyjuk kicsit pihenni a tésztát.
- Ekkor gyorsan 4 részre osztjuk, a pulton kilapítjuk a tenyerünkkel, rátesszük egy sütőpapírral bélelt sütőlapra és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Serpenyőben sült bodag
Ez a tészta pedig leginkább egy sűrű nokedli masszához hasonlít.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál sütőpor
- 3,5 dl víz, a végén egy sűrűbb nokedli masszát kell kapnunk
- 4 evőkanál olaj a tésztába és a sütéshez
Elkészítés:
- A lisztbe belekeverjük a sót és a sütőport, majd hozzákeverjük a vizet és az olaj felét is egy fakanállal. Annyira kell eldolgozni, mint a nokedlitésztát.
- Előveszünk egy serpenyőt, kiolajozzuk és a massza kb. harmadát beleöntjük, vizes ujjakkal szétterítjük akkorára, mint a serpenyő. Gyenge-közepes lángon elkezdjük sütni. Amikor az alja megpirult, megfordítjuk, és a bodag másik oldalát is megsütjük. A többi masszát is ugyanígy kisütjük.
Régen ezt a műveletet a sparhelt tetején végezték, ma pedig sütögetős party-n tudjuk ezt rekonstruálni: a jó öreg tárcsán is lehet bodagot sütni, miután kisültek a húsok és leöntöttük róla a zsírt.