
Fedezz fel egy egyszerű trükköt, amitől a sült krumpli belül omlós, kívül pedig ropogós lesz. Nem fogod elhinni, mire lesz szükséged ehhez!
Ritkán sikerül egyetlen finomságnak meghódítania az emberek ízlését szerte a világon. A sült krumplinak mégis sikerült. Mindenki tudja, hogy a legfinomabb sült krumplit gyorséttermekben lehet kapni, és szinte lehetetlen otthon ugyanolyan ízűt és állagút elkészíteni. A kulináris katasztrófa miatt a házi készítésű sült krumplink általában túl puha lesz, és ami még rosszabb, szétesik, és egyáltalán nem olyan az íze, mint a híres rágcsálnivalónak, hanem mint a túlfőtt krumplinak. De nem kell, hogy így legyen, mert van rá mód, hogy ugyanolyan aranylót és ropogósat készítsünk, mint az éttermi változat.
Bár úgy tűnhet, hogy a tökéletes sült krumpli csak burgonyából készülhet, ez nem így van. De ez nem jelenti azt, hogy a megfelelő burgonya kiválasztása nem fontos. A zöldségeken kívül más összetevőkre is szükség lesz.
Éppen ezért a házi sültkrumpli készítésénél az egyik kötelező hozzávaló a kóla. A néhány percig benne áztatott burgonya sok cukrot vesz fel, ami a magas hőmérsékletnek köszönhetően karamellizálódik. Ettől a rágcsálnivaló kívül ropogós lesz, belül pedig puha marad.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a burgonyát helyesen kell kiválasztani. Olyan fajtáknak kell lenniük, amelyek nagy mennyiségű keményítőt tartalmaznak; a legjobbak a B vagy C típusú krumplifajták.
Hozzávalók:
- 700 g burgonya
- 1,5 liter kóla
- 50 g keményítő
- 500 ml olaj
A házi sült krumpli receptje:
- Hámozzuk meg a burgonyát! Ezután alaposan mossuk meg, majd vágjuk vékony, egyenletes csíkokra!
- Tegyük át egy nagy edénybe, vagy egy tálba, vagy akár egy nagy befőttesüvegbe! Öntsük rá a kólát, és hagyjuk állni körülbelül 10 percig! Ez idő elteltével öntsük le róla a kólát, és papírtörlővel töröljük szárazra a burgonyát!
- Tegyük a feldarabolt zöldségeket egy tálba, és szórjuk meg keményítővel! Keverjük össze alaposan!
- Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben! Óvatosan tegyük bele a burgonyát! Süssük, amíg aranyszínű nem lesz!
- Ha megsült, itassuk le róla a felesleges olajat, és máris tálalhatjuk!
(via)
Kiemelt fotó: illusztráció, iStock