nlc.hu
Gasztro
Tedd a krumplit egy befőttesüvegbe és önts rá kólát! Ez a trükk díjat érdemel!

Tedd a krumplit egy befőttesüvegbe és önts rá kólát! Ez a trükk díjat érdemelne!

Szokatlan hozzávaló nyújt óriási segítséget a konyhában.
kóla, fotó: iStock

Fedezz fel egy egyszerű trükköt, amitől a sült krumpli belül omlós, kívül pedig ropogós lesz. Nem fogod elhinni, mire lesz szükséged ehhez!

Ritkán sikerül egyetlen finomságnak meghódítania az emberek ízlését szerte a világon. A sült krumplinak mégis sikerült. Mindenki tudja, hogy a legfinomabb sült krumplit gyorséttermekben lehet kapni, és szinte lehetetlen otthon ugyanolyan ízűt és állagút elkészíteni. A kulináris katasztrófa miatt a házi készítésű sült krumplink általában túl puha lesz, és ami még rosszabb, szétesik, és egyáltalán nem olyan az íze, mint a híres rágcsálnivalónak, hanem mint a túlfőtt krumplinak. De nem kell, hogy így legyen, mert van rá mód, hogy ugyanolyan aranylót és ropogósat készítsünk, mint az éttermi változat. 

Bár úgy tűnhet, hogy a tökéletes sült krumpli csak burgonyából készülhet, ez nem így van. De ez nem jelenti azt, hogy a megfelelő burgonya kiválasztása nem fontos. A zöldségeken kívül más összetevőkre is szükség lesz.

Éppen ezért a házi sültkrumpli készítésénél az egyik kötelező hozzávaló a kóla. A néhány percig benne áztatott burgonya sok cukrot vesz fel, ami a magas hőmérsékletnek köszönhetően karamellizálódik. Ettől a rágcsálnivaló kívül ropogós lesz, belül pedig puha marad.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a burgonyát helyesen kell kiválasztani. Olyan fajtáknak kell lenniük, amelyek nagy mennyiségű keményítőt tartalmaznak; a legjobbak a B vagy C típusú krumplifajták.

Hozzávalók:

  • 700 g burgonya
  • 1,5 liter kóla
  • 50 g keményítő
  • 500 ml olaj

A házi sült krumpli receptje:

  1. Hámozzuk meg a burgonyát! Ezután alaposan mossuk meg, majd vágjuk vékony, egyenletes csíkokra!
  2. Tegyük át egy nagy edénybe, vagy egy tálba, vagy akár egy nagy befőttesüvegbe! Öntsük rá a kólát, és hagyjuk állni körülbelül 10 percig! Ez idő elteltével öntsük le róla a kólát, és papírtörlővel töröljük szárazra a burgonyát!
  3. Tegyük a feldarabolt zöldségeket egy tálba, és szórjuk meg keményítővel! Keverjük össze alaposan!
  4. Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben! Óvatosan tegyük bele a burgonyát! Süssük, amíg aranyszínű nem lesz!
  5. Ha megsült, itassuk le róla a felesleges olajat, és máris tálalhatjuk!

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top