nlc.hu
Gasztro
Mit jelent, ha a héj hozzáragad a tojáshoz és alig tudjuk eltávolítani?

Mit jelent, ha a héj hozzáragad a tojáshoz és alig tudjuk eltávolítani?

Kiderült, mi a nehéz tojáspucolás fő okozója.
tojás, fotó: iStock

A keményre főtt tojás héja gyakran szorosan hozzátapad a tojásfehérjéhez. A héj lehúzása ilyenkor nagyon fáradságos, sőt a végén még a tojásfehérje egy részének is búcsút kell mondani.

Hogyan hámozzuk meg a keményre főtt tojást néhány egyszerű lépésben?

A tojás az egyik legtáplálóbb és legsokoldalúbb élelmiszer. Ennek az állati eredetű terméknek az egyik fő fogyasztási módja a 10 percig tartó, forrásban lévő vízben történő főzés, így kapjuk a keménytojást. 

Ennek a gyakori jelenségnek nagyon egyszerű tudományos magyarázata van, amely segít megérteni, miért ragad össze a tojáshéj, illetve elkerülni a hasonló helyzeteket a jövőben. 

Mit jelent, amikor a keményre főtt tojás héja összeragad, és nagyon nehéz meghámozni?

Az egyik leggyakoribb főzési probléma az, hogy a keményre főtt tojást úgy próbáljuk meghámozni, hogy a fehérje sima és fényes legyen, és gyakran ennek pont az ellenkezője történik: a héj ezer darabra törik, és a fehérjéhez tapad, tönkretéve annak egy részét. Ez nemcsak esztétikai probléma, hanem ilyenkor a tojás egy része is elvész, hulladékká válik.

Mindezt a tojás frissessége okozza! A nagyon friss tojásoknál ugyanis a belső hártya erősebben kötődik a fehérjéhez, így a héj nehezebben válik le. Ahogy a tojás öregszik, a héj pórusain keresztül víz és szén-dioxid távozik, ami növeli a pH-értéket és gyengíti a hártya és a fehérje közötti kötést, így a héj könnyebben eltávolítható.

A tojás “öregedésével” a héj pórusai vizet és szén-dioxidot veszítenek, ami megemeli a pH-szintet, és gyengíti a membrán és a fehérje közötti kötést. Azaz a pár napos tojásokat sokkal könnyebb megpucolni, mint a teljesen frisseket! Ezért ajánlatos egy hétig állni hagyni a frissen tojt tojásokat, mielőtt felhasználjuk.

Egyszerű trükkök, hogy gyerekjáték legyen megpucolni a főtt tojást

A keményre főtt tojásokat könnyen meg lehet hámozni több konyhai trükkel is, sokszor ugyanis nincs időnk ellenőrizni, hogy a tojás friss vagy sem. Például: 

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top