A spárga lehet zöld vagy fehér, attól függően, hogy éri-e a napfény a növényt, miközben cseperedik. A magyar spárgának most van a szezonja, később pedig előkerülhet a mélyhűtőből, vagy akár konzervből is, de savanyított, fermentált állapotban is megőrizhetjük a szezonon kívülre is.
A legszebb, legjobb oldalát persze frissen, idényben mutatja meg: az igazi zsenge zöldspárga például nyersen (!), különösebb hámozás nélkül is fogyasztható. Csak alul, a tövénél kell enyhén, egy-két mozdulattal meghámozni, és akár kézből ropogtathatjuk is. Finom főzve, sütve is, sőt igazán intenzív ízeket ilyenkor mutat.
A Nosalty 10 receptjét hoztuk el nektek, hogy meghozzuk a kedvet a tavasz nem olcsó, ám annál izgalmasabb zöldségéhez!
Cézársaláta tavaszra hangolva: spárgacézár
Hoppá! Cézársaláta készülhet spárga főszerepléséhez is. Mint tudjuk, az eredeti cézársaláta nem tartalmaz feltétet, sem csirkét, sem garnélát. Ezek csak pluszban hozzáadhatók az autentikus recepthez. A spárgacézár is a legendás saláta újragondolása, amelyben az eredeti alapanyagokon kívül diadalmaskodik a spárga. A kenyértől laktató; a parmezán, a szardella, a tojássárgája és a Worcestershire-szósz ad neki olyan ízrobbanást, aminek köszönhetően méltán a saláták egyik örök sztárja.
Tovább a receptre: spárgacézár
Az egyik legjobb vendégváró: baconbe tekert spárga
A baconbe tekert spárgánál kevés egyszerűbb receptet tudnánk kitalálni. Nincs benne semmi truváj, pontosabban éppen az benne a truváj, hogy néhány alapanyagból okoz ízorgiát. Tényleg semmi többet nem tartalmaz, mint zöldspárgát, bacont, azaz szalonnacsíkokat, és három alapfűszert. Sót, borsot, fokhagymát. És ennyi! A sütés hatására koncentrálódnak az ízek, és pillanatok alatt el fog fogyni a tepsi tartalma. Paleo és ketogén diétába is remekül beilleszthető.
Tovább a receptre: baconbe tekert spárga
Még egy vendégváró: spárga leveles tésztában baconnel
Az előzőhöz hasonlóan pofonegyszerű, minimalista recept következik. Ha a spárga leveles tésztában, baconnel sül, máris nem stimmel a paleo és ketogén diétákba, de máris laktatóbb a tésztának köszönhetően. Igen könnyű elkészíteni, hiszen a leveles tésztával igazán nem érdemes otthon bajlódnunk. Elég, ha megvesszük a bolti előkészített tésztát, betekerjük, kisütjük, és élvezzük minden harapását! Mustáros és majonézes szószok egyaránt remek kísérői.
Tovább a receptre: spárga leveles tésztában baconnel
Szuperzöld: zöldséges spárgakrémleves
A zöldséges spárgakrémleves annyiban több és jobb, mint a sima spárgakrémlevesek, hogy burgonya, újhagyma és cukkini is gazdagítja. A sok-sok klorofillt tartalmazó, zöld színű zöldségektől üde színű, és csupa tavasz. A Nosalty receptje tejmentes margarint és növényi tejszínt ír, de ezeket ízlésünk szerint kiválthatjuk akár vajjal és állati eredetű, zsíros tejszínnel is. Növényi alapanyagokból is finom, de garantáljuk, hogy ez utóbbi hozzávalókkal még teltebb ízű lesz!
Tovább a receptre: zöldséges spárgakrémleves
Krémleves a köbön: sültspárga-krémleves
Elgondolkodhatunk rajta, mitől lesz a sima spárgakrémleves sült. A Nosalty receptje így indul: „a már letört végű spárgaszálakat és a felkockázott burgonyát sütőpapírra tesszük. Alaposan sózzuk-borsozzuk, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és az egészet összeforgatjuk”. Elősütjük tehát a zöldségeket, amelyek íze így koncentrálódni fog, majd ebből főzünk krémlevest. A mascarpone és habtejszín is sokat hozzáad, hogy igazán könnyed, krémes legyen.
Tovább a receptre: sültspárga-krémleves
Csodareggeli: fordított spárgás-sonkás mini tartok
A spárgás-sonkás mini tartok alapja fél kiló leveles tészta, mégpedig tíz darab téglalapra vágva. Ez az alapja ennek a sós péksüteménynek, amit egész évben ennénk, de csak most van szezonja (konzerv spárgából már nem ress és finom). Serrano sonka és sajt is gazdagítja, és minél karakteresebb a sajt íze, annál ütősebb lesz a sült tésztánk íze is. Fetával és márványsajttal egészen felejthetetlen! 30 perc alatt megvan, így reggelire és könnyű vacsorára is ideális választás.
Tovább a receptre: fordított spárgás-sonkás mini tartok
Tavaszi vacsorákra: egyedényes spárgás csirkemell
Az egyedényes spárgás csirkemell neve nem hazudik. Gyors, egyszerű és tényleg csak egyetlen edény szükséges hozzá. Csupán kicsit több, mint fél kiló csirkemellfilé az alapja, amit ügyesen süssünk át, ne szárítsunk ki, ebben a tejszín is segítségünkre lesz majd, az alaplé pedig felhangolja az ízeit. Bármilyen körettel ízletes, de leginkább a rizs, bulgur, kuszkusz vagy hajdina tökéletes hozzá. Könnyed, krémes, zöldséges, egészséges. Így lehet szaftos és élvezetes a száraznak tartott csirkemellfilé.
Tovább a receptre: egyedényes spárgás csirkemell
Grillezett spárgás, újhagymás bulgursaláta zöldfűszerekkel
Grillezett spárgás, újhagymás bulgursaláta zöldfűszerekkel – úgy hangzik, mint egy választékos éttermi fogás, nem igaz? Friss petrezselyem, menta és bazsalikom frissíti ezt a közel-keleti jegyeket mutató salátát, amelyben a spárga viszi a prímet. Fogyókúrás ételnek is beillik – egy tányér egészség. Külön izgalmas az öntet mellé: csupán olívaolaj, citromlé és mustár felhasználásával egy pezsgően savas, kellemes kísérőt alkothatunk hozzá.
Tovább a receptre: grillezett spárgás, újhagymás bulgursaláta zöldfűszerekkel

Grillezett spárgás, újhagymás bulgursaláta zöldfűszerekkel / Fotó: Hajnal Stefánia, Nosalty Ételfotó
Olasz-magyar barátság: spárgás-pirított szalonnás spagetti
Ősi itáliai receptnek nem neveznénk ezt a spárgás-pirított szalonnás spagettit, hiszen erdélyi szalonna dúsítja. Olaszosabb húzás, hogy parmezánsajtot, néhány löttyintés száraz fehérbort és olívaolajat adunk hozzá. Milyen egyszerű és nagyszerű, nem igaz? Tévedni nem tudunk vele, nagy főzéstudományt nem igényel, ellenben friss, zamatos és egészséges. Még csak nem is vega recept, hiszen az erdélyi szalonna mégiscsak erdélyi szalonna!
Tovább a receptre: spárgás-pirított szalonnás spagetti
Magyar trikolór: tízperces eper-spárga saláta
Ez a tízperces eper-spárga saláta kész tavaszi őrület. Egy tányérra kerül benne az eper, a zöldspárga, a méz, citromlé, citromhéj, amihez olyan sós ételekből ismert hozzávalók kerülnek, mint a feketebors és a fetasajt. Legyünk bátrak, és merjük ötvözni az édes és sós, gyümölcsös és zöldséges hozzávalókat. Igazi tavaszi bezsongás a magyar (avagy olasz trikolór) színeiben. Ugye, milyen egyszerűen is készülhet egy színes és bódító fogás?