Ha valami egyszerű, mégis tartalmas, laktató nyári ebédre vágysz, a csirkés lecsó az ideális választás – de nevezhetjük akár lecsós csirkének is. Játszhatunk is a recept arányaival: tehetjük a hangsúlyt a húsra és a zöldségekre is.
Nyár van, ami alapvetően megkönnyíti a mindennapos főzést. Annyira nem is vagyunk éhesek, különben is próbáljuk őrizni a kőkemény munkával megkreált beach bodyt – vagy valami hasonlót, ami adatott. Másrészt pedig itt van a rengeteg friss termés, és ilyenkor rájövünk, hogy tulajdonképpen milyen jó is zöldségeken élni. A dietetikusok elégedetten csettintenek a nyelvükkel, így kell ezt – a zöldségesek nem különben.
Valóban jó zöldségeken élni, de leginkább lecsón. Ha jobban belegondolunk, a lecsó zseniális találmány. Nem véletlen, hogy szinte minden nép konyhájában megtalálható valamilyen formában. Megfőzzük a paprikát és a paradicsomot, teszünk bele fűszereket – ami nálunk értelemszerűen kolbász –, és kész is az étel. Kell hozzá friss fehér kenyér, és indulhat a tunkolás.
Zöldség és hús – akár diétás is lehet
Gondolni kell a sportolókra, a fejlődésben lévő fiatalok és mindazokra, akik nem tudják elképzelni az étkezést hús nélkül. Oké, értem én, hogy a kolbász egyfajta hús, de az igazi húsrajongók szempontjából lényegében csak fűszer…
Bölcs háziasszony ezért egyszerűen belefőzi a lecsóba a húst. Létezik ugyebár a lecsós sertésszelet, ami remek étel és csontos karajjal készül, de ma már inkább a beltartalmi értékeit tekintve jóval kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező csirkét részesítjük előnyben. No és azért is, mert hamarabb megfő.
Az eljárás tehát a következő: főzünk egy lecsót, amibe félúton beletesszük a lepirított csirkemell-szeleteket, majd együtt főzzük készre. Zseniális, 3 in 1 megoldás. Aki akar, csak lecsót eszik. Aki akar, csak csirkemellet. Aki pedig úgy gondolja, az lecsós szeletet, és mégis csak egyfélét kellett főzni.
Lecsós csirkemell recept
Tökéletes lecsó recept, csak most csirkével.

Lecsós csirkemell jó sok kolbásszal. (Fotó: Belső Olga)
Hozzávalók:
- Fél kg csirkemell
- 1 nagy fej hagyma
- 2 evőkanál olaj
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 kg paprika
- 1 kg paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 centi füstölt kolbász (vagy több)
- só
Elkészítés:
- Kockára vágjuk a hagymát és a szalonnát is, majd rádobjuk mindkettőt az olajra. Míg a hagyma párolódik, a szalonna zsírjára sül.
- Közben felvágjuk a paprikát és a paradicsomot. Amikor jó a hagyma és a szalonna, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a fűszerpaprikát, majd rádobjuk a paradicsomot és a paprikát. Töltünk rá fél deci vizet, hogy le ne égjen. Sózzuk, rátesszük a fedőt.
- Karikára vágjuk a kolbászt, és azt is belekeverjük az ételbe. Tíz percig rotyogtatjuk fedő alatt, utána levesszük a fedőt, hogy elpárologjon a víz és be tudjon sűrűsödni a szaft.
- Közben felszeleteljük a csirkemellet, sózzuk. Egy forró serpenyőben, kevés olajon mindkét oldalukat megsütjük. Nem kell átsülni, elég, ha kicsit megkapja a hő, hogy bezáruljanak a pórusok és bent maradjon a szaft.
- Végül betesszük a csirkét is a lecsóba és együtt készre főzzük. Ez innentől kezdve már nem több, mint 10 perc, de főzhetjük tovább is, ha szeretnénk, baja nem lesz tőle.
Friss fehér kenyérrel tunkoljuk ki a szép, piros szaftot.