nlc.hu
Gasztro

Krémesre sült rakott krumpli gombával – Ebből kétszer szedsz

Így süss puha, szaftos, gombás rakott krumplit, melynek minden ízes falatjában ott a kényeztetés, és még a hús sem fog hiányozni.

Miért imádod majd?

  • Remek egytálas fogás, ami bátran készíthető a hétköznapok forgatagában, hogy egy kis megbolondított klasszikust csempésszünk az ebédlőasztalra.
  • A puha, szeletelt burgonya és az illatos gomba tökéletes összhangot alkot.
  • Hús nélkül is laktató, mégis telt ízvilágot nyújt: tökéletes vegetáriánus alternatíva.

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya, meghámozva és közepesre szeletelve
  • 250–300 g gomba (például csiperke), vékony szeletekre vágva
  • 1 kisebb hagyma, apróra vágva
  • 2–3 gerezd fokhagyma, finoman aprítva
  • 2–3 evőkanál vaj (vagy olívaolaj)
  • 2 evőkanál liszt, hogy a krém szépen besűrűsödjön
  • 400 ml tej vagy tejszín (vagy akár növényi alternatíva is lehet)
  • Só, frissen őrölt bors, ízlés szerint
  • Kb. 1–1,5 csésze reszelt sajt (cheddar vagy mozzarella)
  • Friss snidling, aprítva, a tetejére zöld díszítésnek
Rakott krumpli gombával

Rakott krumpli gombával (Fotó: Getty Images)

Elkészítés lépésről lépésre

Előmelegítés és előkészület

  • Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és vajazd ki a jénai tálat (kb. 20×30 cm-es)

Krémes gombás alap

  • Olvaszd meg a vajat (vagy melegítsd az olívaolajat), majd add hozzá a gombát. Pirítsd meg, amíg kissé összeesik.
  • Add hozzá a hagymát és fokhagymát és pirítsd üvegesre.
  • Szórd rá a lisztet, keverd össze, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejet vagy tejszínt. Közben folyamatosan kevergesd, hogy csomómentes, selymes mártást kapj. Sózd, borsozd ízlés szerint.

Rétegezés

  • A tál aljára fektesd a burgonyaszeletek felét, majd egyenletesen oszlasd el rajtuk a gombás krémet.
  • Szórd meg a sajt felével.
  • Jöhet a következő krumpliréteg, a maradék krém, végül a sajt a tetejére.

Sütés

  • Lefedve (például alufóliával) süsd kb. 45 percig, amíg a burgonya megpuhul.
  • Vedd le a fóliát, és süsd további 15-20 percig, hogy a sajt szépen ráolvadjon és aranybarnára süljön.

Tálalás

Hagyd néhány percet hűlni, hogy szépen szeletelhető legyen. Tálaláskor szórj rá friss snidlinget, mely nemcsak színesíti és pompásabbá teszi a látványt, de meg is bolondítja kicsit az összhatást.

Tipp

Ha szeretnél, főtt sonka- vagy bacon-csíkokat is rétegezhetsz a burgonya és krém közé. De valljuk be: ez hús nélkül is eléggé eltalált összeállítás. Próbáld ki friss salátával vagy kovászos ubival, garantált siker!

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top