Miért imádod majd?
- Remek egytálas fogás, ami bátran készíthető a hétköznapok forgatagában, hogy egy kis megbolondított klasszikust csempésszünk az ebédlőasztalra.
- A puha, szeletelt burgonya és az illatos gomba tökéletes összhangot alkot.
- Hús nélkül is laktató, mégis telt ízvilágot nyújt: tökéletes vegetáriánus alternatíva.
Hozzávalók
- 1 kg burgonya, meghámozva és közepesre szeletelve
- 250–300 g gomba (például csiperke), vékony szeletekre vágva
- 1 kisebb hagyma, apróra vágva
- 2–3 gerezd fokhagyma, finoman aprítva
- 2–3 evőkanál vaj (vagy olívaolaj)
- 2 evőkanál liszt, hogy a krém szépen besűrűsödjön
- 400 ml tej vagy tejszín (vagy akár növényi alternatíva is lehet)
- Só, frissen őrölt bors, ízlés szerint
- Kb. 1–1,5 csésze reszelt sajt (cheddar vagy mozzarella)
- Friss snidling, aprítva, a tetejére zöld díszítésnek

Rakott krumpli gombával (Fotó: Getty Images)
Elkészítés lépésről lépésre
Előmelegítés és előkészület
- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és vajazd ki a jénai tálat (kb. 20×30 cm-es)
Krémes gombás alap
- Olvaszd meg a vajat (vagy melegítsd az olívaolajat), majd add hozzá a gombát. Pirítsd meg, amíg kissé összeesik.
- Add hozzá a hagymát és fokhagymát és pirítsd üvegesre.
- Szórd rá a lisztet, keverd össze, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejet vagy tejszínt. Közben folyamatosan kevergesd, hogy csomómentes, selymes mártást kapj. Sózd, borsozd ízlés szerint.
Rétegezés
- A tál aljára fektesd a burgonyaszeletek felét, majd egyenletesen oszlasd el rajtuk a gombás krémet.
- Szórd meg a sajt felével.
- Jöhet a következő krumpliréteg, a maradék krém, végül a sajt a tetejére.
Sütés
- Lefedve (például alufóliával) süsd kb. 45 percig, amíg a burgonya megpuhul.
- Vedd le a fóliát, és süsd további 15-20 percig, hogy a sajt szépen ráolvadjon és aranybarnára süljön.
Tálalás
Hagyd néhány percet hűlni, hogy szépen szeletelhető legyen. Tálaláskor szórj rá friss snidlinget, mely nemcsak színesíti és pompásabbá teszi a látványt, de meg is bolondítja kicsit az összhatást.
Tipp
Ha szeretnél, főtt sonka- vagy bacon-csíkokat is rétegezhetsz a burgonya és krém közé. De valljuk be: ez hús nélkül is eléggé eltalált összeállítás. Próbáld ki friss salátával vagy kovászos ubival, garantált siker!