A legjobb recept, ami már becsukott szemmel is megy, nem igaz? Most egy olyan süteményt mutatunk, ami nem a klasszikus, nagymama-féle almás pite recept, és mutatósnak sem mondható – a szép tálalásról ezúttal tegyünk le. Cserébe pofonegyszerű, amatőrbarát, villámgyors és ráadásul „mentes” is, hiszen mindenféle liszt, cukor, tej, tejtermékek és szója nélkül készül.
Aki erre azonnal megriadna, ne tegye. Bár ez egy elvileg diétás recept, valójában isteni finom. Meglátjátok, hogy több evőkanál cukor nélkül is milyen mennyei süti készíthető! A lisztről nem is beszélve. Nem kell ahhoz gluténérzékenynek lennünk, hogy megörüljünk a lisztmentes recepteknek, hiszen ezek – a megfelelő alapanyag-összetétellel – könnyedebbek, mint a lisztes verziók. Ha nem szeretnénk elmerülni a különféle kémiai úton gluténmentessé tett lisztek világában, keressük olyan recepteket, amelyek egész egyszerűen mellőzik a lisztet. Ilyen ez is: ebben a sütiben a lisztet a darált dió helyettesíti.
Ősszel-télen alma
Napi egy alma az orvost távol tartja – szól a bölcs mondás, de arra nem tér ki, hogy sütiben is jöhet-e! Mindenesetre tele vannak a piacok a most termő, csodaszépen pirosló almákkal az őszi szüretből. Az almás recepteket azért is érdemes talonban tartani, mert ez a gyümölcs egész évben elérhető, remekül átteleltethető.
Indulhat tehát az idei almás szezon az idény friss terméseivel! Érdemes tudni, hogy a feszesebb bőrű és húsú almákat inkább nyersen, magában vagy salátában ajánlott fogyasztani. Süteményekbe a legideálisabb a puhább, kásás húsú, jó édes almákat használni. Ha ici-picit barnás a hús, az is mehet a sütibe. Ha már romlani kezd egy-egy részen, azt csak metsszük ki a gyümölcsből. Ebbe a receptbe annál is inkább az édes fajtákat válasszuk, mert cukormentes, így az almák természetes cukortartalma fog érvényesülni.
Mindenképpen hámozzuk meg az almákat reszelés előtt, és gondosan kezeljük, mert kellemetlen, ha belereszelünk egy keményebb, „szilánkos” részt a magházból. A dió ugyancsak kényes jószág, vigyázzunk, hogy héjdarabka ne kerüljön a sütibe, mert a fogunk épsége bánhatja. Következzen hát ez a majdnem almás pite!

Almás diós süti / Fotó: NoirChocolate, Getty Images
Három hozzávalós diós-almás süti
A csipet sót ne vegyük külön hozzávalónak, csak csippentsünk egyet a sótartóból, hiszen ne feledjük, a só (és a cukor is) természetes ízfokozó. Aki nagyon édesszájú, mézzel vagy az általa preferált édesítővel cukrozhatja is, de érdemes visszavenni a cukorfogyasztásból, és kiélvezni a gyümölcs természetes édességét.
A hozzávalókat szimplán csak összekeverjük, és a massza mehet is a sütőbe. Az eredmény egy puha, szaftos, nem a legszebben szeletelhető sütemény lesz. Kiváló akár tízóraira, uzsonnára, és akár habot vagy édes tejszínes krémet is tehetünk rá.
Hozzávalók:
- 2 nagyobb vagy 3 közepes alma (lereszelve)
- 2 L-es tojás
- 20 dkg darált dió
- 1 csipet só
Elkészítése:
- Az almákat először gondosan meghámozzuk, majd a reszelő nagylyukú oldalán lereszeljük.
- Vagy darált diót használunk, vagy elő a diódarálóval!
- A reszelt almát kinyomkodjuk (egy kis nedvesség maradhat benne), majd összekeverjük az két egész tojással és a dióval, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 C-on kb. 25–30 perc alatt megsütjük. A hőlégkeveréses funkció ajánlott, lefedés nélkül.