nlc.hu
Gasztro

Meggyleves helyett szilvaleves? Próbáld ki hidegen, fahéjjal és egy csipet szegfűszeggel, isteni finomság

A hideg gyümölcsleves nálunk tipikusan meggyből készül. De mi lenne, ha idén nyár végén, ősz elején kicsit lázadnál a hagyomány ellen, és kipróbálnád szilvából?

A szilva ugyanis nemcsak süteményben menő, hanem levesben is zseniális. Főleg, ha hidegen tálalod, fahéjjal és egy kis szegfűszeggel fűszerezve. Ez az a leves, ami egyszerre krémes, illatos, hűsítő és melengető ízű (igen, ilyen is van), és amitől a konyhád úgy illatozik majd, mintha egy őszi vásárba csöppentél volna.

Miért jó a szilva levesnek?

  • Természetesen édes, így kevesebb cukor kell bele.
  • Tele van rosttal és vitaminnal.
  • Szuperül párosítható meleg, őszi fűszerekkel.
Szilvaleves

Fotó: Getty Images

Hozzávalók (4 személyre)

  • 500 g érett szilva (magozva, negyedelve)
  • 1 l víz
  • 2-3 ek cukor vagy méz (ízlés szerint)
  • 1 rúd fahéj
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • 1 dl főzőtejszín vagy natúr joghurt (krémesítéshez)
  • fél citrom leve

Elkészítés (kb. 20 perc)

  1. Főzd össze a szilvát a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel kb. 10 percig, amíg a gyümölcs megpuhul.
  2. Vedd ki a fahéjat és a szegfűszeget (ha benne hagyod, nagyon erős lesz az ízük).
  3. Turmixold simára, majd keverd bele a tejszínt vagy joghurtot.
  4. Adj hozzá egy kis citromlevet, hogy az ízek még jobban előjöjjenek.
  5. Hűtsd le teljesen a hűtőben, és hidegen tálald.

Tálalási tipp

Dobd fel pirított mandulával, pár szem friss szilvával vagy akár egy gombóc vaníliafagyival (igen, desszertként is simán megállja a helyét).

Extra tipp

Ha szereted a különleges ízeket, főzés közben egy csipet gyömbérport is adhatsz hozzá, ettől még frissebb, izgalmasabb lesz.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top