Savanykás-édes íze miatt a szilva ugyanolyan jól passzol húsokhoz, mint krémes desszertekhez, ráadásul tele van vitaminnal és rosttal. Most hat olyan receptet mutatunk, melyek garantáltan nem a megszokott lekváros vonalon mozognak és melyekkel pillanatok alatt feldobhatod az őszi menüt.

Fotó: Getty Images
1. Szilvás-mézes csirke
A szilva savanykás édessége tökéletesen illik a szaftos csirkéhez.
Hozzávalók (2 főre):
- 2 db csirkemellfilé
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek vaj
- 2 ek méz
- 6-8 szem szilva, félbevágva, kimagozva
- 1 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A csirkemellet vágd csíkokra, sózd, borsozd. Serpenyőben forrósítsd fel az olajat és a vajat, dobd rá a húst, és pirítsd aranybarnára. Ha elkészült, add hozzá az apróra vágott fokhagymát és a mézet, majd forgasd össze. Végül tedd bele a félbevágott szilvákat, és pár percig párold, amíg a gyümölcs kiengedi levét, és sűrű, fényes szószt kapsz. Párolt rizzsel vagy kuszkusszal az igazi!
2. Szilvás smoothie reggelire
Unod a banános turmixot? Dobj a turmixgépbe pár érett szilvát, egy kis natúr joghurtot, fahéjat és egy kanál mézet. Selymes, laktató ital lesz belőle, ami feldobja a reggelt.
Hozzávalók (1 nagy pohárhoz):
- 3 érett szilva
- 1 kis pohár natúr joghurt (125 g)
- 1 dl tej (vagy növényi ital)
- 1 tk méz
- csipet fahéj
Elkészítés:
A szilvát mosd meg, magozd ki, majd dobd turmixgépbe a joghurttal, a tejjel, a mézzel és a fahéjjal. Turmixold simára, öntsd pohárba, és már kész is az őszi energiabomba, ami helyettesítheti a reggelit vagy az uzsonnát.

Fotó: Getty Images
3. Gorgonzolás-szilvás bruschetta
Ez a kombináció olyan, mintha egyenesen egy menő borkóstolóról csöppent volna a tányérodra.
Hozzávalók (4 szelethez):
- 1 bagett vagy ciabatta
- 100 g gorgonzola sajt
- 4-5 szilva, vékonyra szeletelve
- kevés olívaolaj
- 1 tk balzsamecet-szirup
Elkészítés:
A bagettet vágd szeletekre, kend meg kevés olívaolajjal, és pirítsd ropogósra sütőben vagy serpenyőben. Kend meg gorgonzolával, majd tedd rá a szilvaszeleteket. Csepegtess rá balzsamecet-szirupot, és máris kész a pikáns, elegáns előétel vagy borkorcsolya.
4. Szilvás crumble
Gyorsabb, mint egy pite, és legalább olyan finom.
Hozzávalók (4 adag):
- 500 g szilva, kimagozva, negyedelve
- 2 ek barna cukor
- 1 tk fahéj
- 100 g zabpehely
- 80 g liszt
- 100 g vaj
- 80 g cukor
Elkészítés:
A gyümölcsöt forgasd össze a barna cukorral és a fahéjjal, majd öntsd egy kisebb sütőtálba. A morzsához keverd össze a zabpelyhet, lisztet, cukrot, és morzsold bele a hideg vajat. Szórd a szilvára, majd 180 fokos sütőben süsd kb. 30 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz. Kész a meleg, illatos desszert, amit egy gombóc vaníliafagyival koronázhatsz meg, de tejszínhabbal is mennyei.
5. Szilvás-céklás saláta
Ha valami igazán különlegesre vágysz.
Hozzávalók (2 adag):
- 2 közepes cékla, megsütve vagy megfőzve
- 4-5 szilva
- 1 marék rukkola
- 100 g feta sajt
- 1 marék dió, durvára vágva
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek balzsamecet
- só, bors
Elkészítés:
A céklát kockázd fel, a szilvát szeleteld, majd keverd össze a rukkolával. Morzsold rá a fetát, szórd meg dióval. Az öntethez keverd össze az olívaolajat a balzsamecettel, ízesítsd sóval, borssal, és locsold a salátára. Könnyű, mégis laktató fogás, akár vacsorára is.

Fotó: Getty Images
6. Szilvás csokoládékrém pohárdesszert
Rétegezés, hűtés és olyan desszertet kapsz, ami egyszerre elegáns és házias.
Hozzávalók (4 adag):
- 200 g étcsoki
- 200 ml tejszín
- 1 tk vaníliakivonat
- 6-8 szilva
- 1 ek barna cukor
- 1 tk fahéj
Elkészítés:
A tejszínt forrald fel, majd öntsd az összetördelt étcsokira, keverd simára, és hagyd hűlni. Közben a szilvát kockázd fel, szórd meg a cukorral és a fahéjjal, majd kevés vízzel párold puhára. Poharakba rétegezd a csokoládékrémet és a fűszeres szilvát, majd tedd hűtőbe legalább 1 órára. Tálalás előtt díszítheted tejszínhabbal vagy pirított mandulával.
Ha egyszerre sok szilvához jutsz a piacról vagy a kertből, a fagyasztót se hagyd ki! A kimagozott gyümölcs remekül eláll, így bármikor előkaphatod egy villámrecepthez.