nlc.hu
Gasztro

Mit főzz szilvából? 6 gyors recept a lekváron túl

A szilva nemcsak a nagymama befőttesüvegeiben, hanem a konyhánkban is igazi aduász. Bár legtöbbször lekvár vagy szilvalekváros bukta jut róla eszünkbe, ennél jóval sokoldalúbb.

Savanykás-édes íze miatt a szilva ugyanolyan jól passzol húsokhoz, mint krémes desszertekhez, ráadásul tele van vitaminnal és rosttal. Most hat olyan receptet mutatunk, melyek garantáltan nem a megszokott lekváros vonalon mozognak és melyekkel pillanatok alatt feldobhatod az őszi menüt.

Szilva fatányérban

Fotó: Getty Images

1. Szilvás-mézes csirke

A szilva savanykás édessége tökéletesen illik a szaftos csirkéhez.

Hozzávalók (2 főre):

  • 2 db csirkemellfilé
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • 2 ek méz
  • 6-8 szem szilva, félbevágva, kimagozva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

A csirkemellet vágd csíkokra, sózd, borsozd. Serpenyőben forrósítsd fel az olajat és a vajat, dobd rá a húst, és pirítsd aranybarnára. Ha elkészült, add hozzá az apróra vágott fokhagymát és a mézet, majd forgasd össze. Végül tedd bele a félbevágott szilvákat, és pár percig párold, amíg a gyümölcs kiengedi levét, és sűrű, fényes szószt kapsz. Párolt rizzsel vagy kuszkusszal az igazi! 

2. Szilvás smoothie reggelire

Unod a banános turmixot? Dobj a turmixgépbe pár érett szilvát, egy kis natúr joghurtot, fahéjat és egy kanál mézet. Selymes, laktató ital lesz belőle, ami feldobja a reggelt.

Hozzávalók (1 nagy pohárhoz):

  • 3 érett szilva
  • 1 kis pohár natúr joghurt (125 g)
  • 1 dl tej (vagy növényi ital)
  • 1 tk méz
  • csipet fahéj

Elkészítés:

A szilvát mosd meg, magozd ki, majd dobd turmixgépbe a joghurttal, a tejjel, a mézzel és a fahéjjal. Turmixold simára, öntsd pohárba, és már kész is az őszi energiabomba, ami helyettesítheti a reggelit vagy az uzsonnát.

Szilvás smoothie

Fotó: Getty Images

3. Gorgonzolás-szilvás bruschetta

Ez a kombináció olyan, mintha egyenesen egy menő borkóstolóról csöppent volna a tányérodra.

Hozzávalók (4 szelethez):

  • 1 bagett vagy ciabatta
  • 100 g gorgonzola sajt
  • 4-5 szilva, vékonyra szeletelve
  • kevés olívaolaj
  • 1 tk balzsamecet-szirup

Elkészítés:

A bagettet vágd szeletekre, kend meg kevés olívaolajjal, és pirítsd ropogósra sütőben vagy serpenyőben. Kend meg gorgonzolával, majd tedd rá a szilvaszeleteket. Csepegtess rá balzsamecet-szirupot, és máris kész a pikáns, elegáns előétel vagy borkorcsolya. 

4. Szilvás crumble

Gyorsabb, mint egy pite, és legalább olyan finom.

Hozzávalók (4 adag):

  • 500 g szilva, kimagozva, negyedelve
  • 2 ek barna cukor
  • 1 tk fahéj
  • 100 g zabpehely
  • 80 g liszt
  • 100 g vaj
  • 80 g cukor

Elkészítés:

A gyümölcsöt forgasd össze a barna cukorral és a fahéjjal, majd öntsd egy kisebb sütőtálba. A morzsához keverd össze a zabpelyhet, lisztet, cukrot, és morzsold bele a hideg vajat. Szórd a szilvára, majd 180 fokos sütőben süsd kb. 30 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz. Kész a meleg, illatos desszert, amit egy gombóc vaníliafagyival koronázhatsz meg, de tejszínhabbal is mennyei.

5. Szilvás-céklás saláta

Ha valami igazán különlegesre vágysz.

Hozzávalók (2 adag):

  • 2 közepes cékla, megsütve vagy megfőzve
  • 4-5 szilva
  • 1 marék rukkola
  • 100 g feta sajt
  • 1 marék dió, durvára vágva
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek balzsamecet
  • só, bors

Elkészítés:

A céklát kockázd fel, a szilvát szeleteld, majd keverd össze a rukkolával. Morzsold rá a fetát, szórd meg dióval. Az öntethez keverd össze az olívaolajat a balzsamecettel, ízesítsd sóval, borssal, és locsold a salátára. Könnyű, mégis laktató fogás, akár vacsorára is.

Szilvás-céklás saláta rukkolával

Fotó: Getty Images

6. Szilvás csokoládékrém pohárdesszert

Rétegezés, hűtés és olyan desszertet kapsz, ami egyszerre elegáns és házias.

Hozzávalók (4 adag):

  • 200 g étcsoki
  • 200 ml tejszín
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 6-8 szilva
  • 1 ek barna cukor
  • 1 tk fahéj

Elkészítés:

A tejszínt forrald fel, majd öntsd az összetördelt étcsokira, keverd simára, és hagyd hűlni. Közben a szilvát kockázd fel, szórd meg a cukorral és a fahéjjal, majd kevés vízzel párold puhára. Poharakba rétegezd a csokoládékrémet és a fűszeres szilvát, majd tedd hűtőbe legalább 1 órára. Tálalás előtt díszítheted tejszínhabbal vagy pirított mandulával. 

Ha egyszerre sok szilvához jutsz a piacról vagy a kertből, a fagyasztót se hagyd ki! A kimagozott gyümölcs remekül eláll, így bármikor előkaphatod egy villámrecepthez.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top