Túl vagyunk az első, hűvös, őszi napokon, de nem bánjuk, mert érik az alma, be lehet húzódni a konyhába és lehet bundás almát sütni.
Van valami egészen varázslatos abban, amikor egy szelet gyümölcsöt ropogós bundába öltöztetünk. Így már nem is egészen gyümölcs és nem is olyan átlátszóan egészséges – így még a legválogatósabb gyerekek is lelkesen elfogyasztják.
A bundás alma tipikusan az a desszert, amit mindenki ismer, de ma már nem túl gyakran készítenek otthon. Pedig a nagymamák konyhájában régen szinte minden hétvégén ott illatozott a serpenyőben, mivel gyors, egyszerű és elképesztően finom. Az illata betöltötte a házat, a fahéj és a vaníliás cukor már előre jelezte, hogy valami mennyei kerül az asztalra.
A bundás alma valójában a palacsinta és a fánk szerelemgyereke, ráadásul minden évszakban elkészíthető. Nyáron friss, savanykás almával üdítő, télen pedig a meleg bundában párolódó gyümölcs igazi lélekmelegítő. Az egyszerűségében rejlik a titka: nincs benne semmi túlzás, semmi csicsa, mégis minden falat nosztalgiát hordoz.
Ráadásul jól bírja a variálást is: porcukorral szórva klasszikus, fahéjjal fenséges, de egy gombóc vaníliafagyival akár ünnepi desszertté is válhat. A profik persze nutellát kennek rá, a még profibbak pedig egyenesen a bundába keverik a darált mogyorót.
A bundás alma igazi „comfort food”: nem drága, nem bonyolult, nem divatos – de mindig szerethető. Ráadásul mennyivel szívesebben állunk neki a gyerekek könyörgésére a hónapban tizedszer is palacsintatésztát keverni, ha valami gyümölcs is kerül bele!
Bundás alma
Keverhetsz a bundába fahéjat, vaníliát vagy darált mogyorót is, de nem kötelező.

Bundás alma (Fotó: NoirChocolate, Getty Images)
Hozzávalók:
- 60 dkg alma
- 15 dkg liszt
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 1,5 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- pár evőkanál liszt a bundázás előtt
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Először kikeverjük a sűrű palacsintatésztát: a lisztbe beleszórjuk a cukrot és a sót, majd beleütjük a tojásokat és folytonos keverés mellett belecsorgatjuk a tejet is. Ha nem sikerült csomómentesre, botmixerrel szétcsapatjuk.
- Amíg pihen a palacsintatészta elkészítjük a gyümölcsöt: az almákat egészben meghámozzuk, majd a megfelelő célszerszámmal, vagy egy hosszú, vékony pengéjű filézőkéssel kivágjuk a csutkájukat. Ezután kb. fél centi széles karikákra vágjuk az almát.
- Olajat forrósítunk, legalább két centi legyen az edény alján.
- Az almakarikákat először a lisztbe forgatjuk, majd beledobjuk a forró olajba és addig sütjük, míg aranyszínű nem lesz a bundájuk. Kiszedjük, lecsepegtetjük róla az olajat.
Most pedig, ha akarjuk, még megmárthatjuk fahéjas cukorban vagy darált dióban, mogyoróban, vagy akár kenhetünk rá nutellát is, de nem muszáj.