nlc.hu
Gasztro

Bundás alma: a gyerekkor aranyszínű csemegéje ma is aktuális

A bundás alma akkor a legfinomabb, amikor eljönnek az első hűvös, őszi napok és érik az alma. Vagyis most.

Túl vagyunk az első, hűvös, őszi napokon, de nem bánjuk, mert érik az alma, be lehet húzódni a konyhába és lehet bundás almát sütni.

Van valami egészen varázslatos abban, amikor egy szelet gyümölcsöt ropogós bundába öltöztetünk. Így már nem is egészen gyümölcs és nem is olyan átlátszóan egészséges – így még a legválogatósabb gyerekek is lelkesen elfogyasztják.

A bundás alma tipikusan az a desszert, amit mindenki ismer, de ma már nem túl gyakran készítenek otthon. Pedig a nagymamák konyhájában régen szinte minden hétvégén ott illatozott a serpenyőben, mivel gyors, egyszerű és elképesztően finom. Az illata betöltötte a házat, a fahéj és a vaníliás cukor már előre jelezte, hogy valami mennyei kerül az asztalra.

A bundás alma valójában a palacsinta és a fánk szerelemgyereke, ráadásul minden évszakban elkészíthető. Nyáron friss, savanykás almával üdítő, télen pedig a meleg bundában párolódó gyümölcs igazi lélekmelegítő. Az egyszerűségében rejlik a titka: nincs benne semmi túlzás, semmi csicsa, mégis minden falat nosztalgiát hordoz.

Ráadásul jól bírja a variálást is: porcukorral szórva klasszikus, fahéjjal fenséges, de egy gombóc vaníliafagyival akár ünnepi desszertté is válhat. A profik persze nutellát kennek rá, a még profibbak pedig egyenesen a bundába keverik a darált mogyorót.

A bundás alma igazi „comfort food”: nem drága, nem bonyolult, nem divatos – de mindig szerethető. Ráadásul mennyivel szívesebben állunk neki a gyerekek könyörgésére a hónapban tizedszer is palacsintatésztát keverni, ha valami gyümölcs is kerül bele!

Bundás alma

Keverhetsz a bundába fahéjat, vaníliát vagy darált mogyorót is, de nem kötelező.

bundás alma

Bundás alma (Fotó: NoirChocolate, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 60 dkg alma
  • 15 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • pár evőkanál liszt a bundázás előtt
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Először kikeverjük a sűrű palacsintatésztát: a lisztbe beleszórjuk a cukrot és a sót, majd beleütjük a tojásokat és folytonos keverés mellett belecsorgatjuk a tejet is. Ha nem sikerült csomómentesre, botmixerrel szétcsapatjuk.
  2. Amíg pihen a palacsintatészta elkészítjük a gyümölcsöt: az almákat egészben meghámozzuk, majd a megfelelő célszerszámmal, vagy egy hosszú, vékony pengéjű filézőkéssel kivágjuk a csutkájukat. Ezután kb. fél centi széles karikákra vágjuk az almát.
  3. Olajat forrósítunk, legalább két centi legyen az edény alján.
  4. Az almakarikákat először a lisztbe forgatjuk, majd beledobjuk a forró olajba és addig sütjük, míg aranyszínű nem lesz a bundájuk. Kiszedjük, lecsepegtetjük róla az olajat.

Most pedig, ha akarjuk, még megmárthatjuk fahéjas cukorban vagy darált dióban, mogyoróban, vagy akár kenhetünk rá nutellát is, de nem muszáj.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top