Ha jó sok körtéd van otthon, vagy csak kipróbálnál valami újat, készíts körte chutney-t!
Érik a körte, ami csodálatos hír, mert egy illatos, zamatos, lédús gyümölcsről van szó, aminek ráadásul sok fajtája télen is eláll. Elvileg tehát egész évben ehetnénk körtét, de gyakorlatilag szinte csak ősszel szoktunk. Hogy miért, az rejtély.
Lényeg, hogy most aztán van öröm, meg részemről egy kis ijedség is, mert szeptember táján a három körtefánkból körte nagyhatalommá válunk. Ott sorakozik ládában a sok-sok kiló, öko-bio módszerrel (lusta vagyok permetezni) termesztett gyümölcs és türelmetlenül várja, hogy történjen vele valami. Na most én nem szeretnék viccelődni a szakszerű organikus termesztéssel, de ugye a rossz nyelvek szerint bio az, amit éjjel permeteznek, vagy kukacos. Az enyém az utóbbi.
Mit is szoktunk csinálni körtéből? Sütünk belőle süteményt. Az egy kiló, meg vagyunk mentve. Ja, nem. Akkor készítsünk belőle befőttet. Hát, ami azt illeti, tavalyról meg tavalyelőttről is van még a kamrában, meg úgy visszamenőleg vagy 15 évre, minden évjárat. Akkor ott a jolly joker, a cefre. De hát azon már rég túl vagyok a júliusban érő tüskés körtéből, az eredmény igen zamatos lett.
A tökéletes megoldás: a chutney! A chutney egy indiai eredetű, fűszeres lekvárféle (nem, nem akarok több lekvárt befőzni!), és nem süteményekbe, hanem húsok, sajtok és más, rendes, sós ételek mellé fogyasztják. Két legfontosabb tulajdonsága, hogy szörnyen édes és szörnyen csíp. Emellett van benne egy csomó, elképesztően finom, illatos fűszer, ami így egyben egészen ellenállhatatlan kombinációt képez.
A chutney-hoz nem kell pépesíteni a gyümölcsöt, elég ha feldaraboljuk és puhára főzzük. A többit megteszik a fűszerek.
Körte chutney
Húsokat, sajtokat, de más, indiai típusú vegetáriánus ételeket is egészen kerekké és izgalmassá tesz a chutney.

Körte chutney finom camambert-tel. (Fotó: Fuzullhanum, Getty Images)
Hozzávalók:
- 1,5 kg körte (ez a nettó súly, miután meghámoztuk, kicsumáztuk és kivágtuk a nem egészen egészséges részeket)
- 50 dkg cukor
- 2 teáskanál chilipor (vagy pehely)
- 10 szem kardamom mag megroppantva
- 1 teáskanál koriandermag (szintén mozsárban megroppantva)
- 1 teáskanál gyömbérpor (vagy ujjpercnyi gyömbér reszelve)
- 1 teáskanál ánizs
- 1 csipet só
- 1 marék kókuszreszelék
- egy citrom héja és leve
Elkészítés
- A gyümölcsöt meghámozzuk, kicsumázzuk, kivágjuk belőle a nem tetsző részeket, majd daraboljuk fel apró falatnyi darabokra. Mérjük meg, legyen végül 1,5 kg a súlya.
- Feltesszük főni egy fazékban. Az elején öntünk alá pici vizet, le ne égjen, amíg kiereszti a saját levét.
- Törjük meg mozsárban a fűszereket, majd szórjuk a gyümölcshöz, reszeljük hozzá a gyömbért is, szórjuk bele a kókuszt, majd főzzük addig, míg többé-kevésbé szét nem fő a gyümölcs és kissé besűrűsödik.
- Most keverjük bele a cukrot, reszeljük bele a citromhéjat, facsarjuk bele a levét és hagyjuk, hogy még egyet rottyanjon. Megkóstoljuk, ha nem elég édes vagy csípős, korrigáljuk.
- Végül kicsi, tiszta üvegekbe szedjük, egy percre fejre fordítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Innentől kezdve bármilyen egyszerű, unalmas sült hús vagy sajt ünnepi étellé változik az asztalunkon a chutney mellett.