nlc.hu
Gasztro

Ennek a reggelinek hihetetlen előnyei vannak: fogysz és egészségesebb leszel

A reggeli kihagyása régen „diétás trükknek” számított, ma már tudjuk: inkább árt, mint használ. Kutatások szerint azok, akik nem esznek reggelit, nagyobb eséllyel küzdenek hasi elhízással, ingadozó vércukorszinttel és farkaséhséggel a nap második felében. De nem mindegy, milyen reggelivel indítjuk a napot.

Az egyik legegyszerűbb, mégis legjobb választás a jó öreg zabkása – felturbózva rosttal, fehérjével és egészséges zsírokkal. Így lesz igazán laktató, alakbarát és egészséges.

Miért jó a zabkása? A dietetikusok szerint ez a napindító aranytriója

A zab tele van oldékony rosttal (béta-glükánnal), ami:

  • segíti az emésztést,
  • hozzájárul a vérnyomás és a koleszterinszint normalizálásához,
  • stabilizálja a vércukrot,
  • lassítja a gyomorürülést → vagyis hosszabb ideig maradsz jóllakott.

A béta-glükán ráadásul bizonyítottan csökkenti az LDL („rossz”) koleszterinszintet – ezt írja a Finn Szívszövetség is.

A trükk: fehérjét és jó zsírt is tegyél hozzá

Önmagában a zabkása már fél siker, de ha tartós jóllakottságra vágysz, kell mellé fehérje és egészséges zsír is.

A dietetikusok szerint ezek a legjobb kiegészítők:

Fehérjeforrások reggelre:

  • zsírszegény tej vagy növényi ital
  • görög joghurt, túró, ricotta
  • egy kanál natúr fehérjepor

Egészséges zsírok:

  • dió, mandula, kesudió
  • napraforgó-, tök- vagy chiamag
  • egy teáskanál repceolaj vagy olívaolaj (igen, tényleg működik!)

A szakemberek régóta hangsúlyozzák: a magyarok alig esznek olajos magvakat, pedig a „jó” zsírok létfontosságúak – szívvédők, és segítenek a vércukorszint stabilizálásában.

Zöldséget reggelire? Igen!

Ha maradnál a hagyományos ízeknél, jöhetnek a bogyós gyümölcsök (málna, áfonya, eper).
De a dietetikusok azt javasolják: zöldséget is lehet enni már reggel, hiszen tele vannak rosttal, vitaminnal és ásványi anyaggal.

Próbáld ki például:

  • reszelt almával vagy körtével,
  • mangóval,
  • vagy akár egy marék spenótos „zöld zabkását” – smoothie-jellegű hűvös verzióban.

Ezeket a plusz előnyöket kapod a reggeli zabkásával

A rendszeres, kiegyensúlyozott reggeli nem csak a jóllakottság miatt fontos. A kutatások szerint:

  • segíti a testsúlykontrollt,
  • csökkenti a 2-es típusú diabétesz kockázatát,
  • javítja a vércukor- és inzulinválaszt,
  • hosszú távon a bélrendszer egészségét is támogatja.

A Diabetes Szövetség szerint a reggeli különösen fontos azoknak, akik prediabétesszel vagy diabétesszel élnek – segít kiegyensúlyozni a vércukrot egész napra.

Összegzés: a zabkása nem unalmas, hanem zseniális – és télen különösen jó

A rost + fehérje + egészséges zsír hármasával készített zabkása: hosszabb ideig tart jóllakottan, csökkenti a nassolási késztetést, stabilizálja a vércukrot, támogatja a fogyást és még finom is. 

Ha eddig „száraz” vagy ízetlen ételnek gondoltad, adj neki egy második esélyt – a tested és a hangulatod is meghálálja.

via

Fotó: illusztráció, Pexels

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top