nlc.hu
Gasztro

Kiadták a figyelmeztetést: családi megbetegedést okozhat a házi készítésű finomság

Saját készítésű, ajándék finomságot készíteni persze nem tilos, de házilag készült étel esetén néhány szabályt be kell tartani.

A karácsonyi ünnepek közeledtével alapvető tudnivalókat gyűjtött egybe a házilag készült étel ajándékokkal kapcsolatban a Nébih Oktatási Programja. Az ünnepekre sokan készítenek személyre szabott, házilag készített gasztroajándékokat. A lekvárok, krémlikőrök, sütemények vagy éppen ízesített olajok esetében azonban első az élelmiszerbiztonság, nem elég csak az ízekre és a csomagolásra figyelni.

A saját készítésű gasztroajándékok 

biztonságának alapfeltétele a friss, jó minőségű hozzávalók használata.

Kiadták a figyelmeztetést: családi megbetegedést okozhat a házi készítésű finomság

A magasabb kockázatú alapanyagok (ilyen a tejtermék, tojás, friss zöldség és gyümölcs) nagyobb odafigyelést igényelnek egy házilag készült étel készítésekor. Ha hosszabb ideig eltartható ajándékot szeretnénk, akkor ezek használatát kerülni kell.

A tiszta környezet és eszközök mellett a felhasznált csomagolás megfelelő higiéniai állapota is fontos.

A befőttes üvegeket, üveg tárolókat alaposan

meg kell tisztítani, lehetőség szerint forralással fertőtlenítve. A házi gasztroajándék címkézése pedig legyen informatív! Írjuk rá az ajándékra a készítés dátumát, a fogyaszthatósági időt, az allergéneket és a tárolásra vonatkozó információkat is!

Kép: Pixabay

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top