A karácsonyi ünnepek közeledtével alapvető tudnivalókat gyűjtött egybe a házilag készült étel ajándékokkal kapcsolatban a Nébih Oktatási Programja. Az ünnepekre sokan készítenek személyre szabott, házilag készített gasztroajándékokat. A lekvárok, krémlikőrök, sütemények vagy éppen ízesített olajok esetében azonban első az élelmiszerbiztonság, nem elég csak az ízekre és a csomagolásra figyelni.
A saját készítésű gasztroajándékok
biztonságának alapfeltétele a friss, jó minőségű hozzávalók használata.

A magasabb kockázatú alapanyagok (ilyen a tejtermék, tojás, friss zöldség és gyümölcs) nagyobb odafigyelést igényelnek egy házilag készült étel készítésekor. Ha hosszabb ideig eltartható ajándékot szeretnénk, akkor ezek használatát kerülni kell.
A tiszta környezet és eszközök mellett a felhasznált csomagolás megfelelő higiéniai állapota is fontos.
A befőttes üvegeket, üveg tárolókat alaposan
meg kell tisztítani, lehetőség szerint forralással fertőtlenítve. A házi gasztroajándék címkézése pedig legyen informatív! Írjuk rá az ajándékra a készítés dátumát, a fogyaszthatósági időt, az allergéneket és a tárolásra vonatkozó információkat is!
Kép: Pixabay