nlc.hu
Gasztro

Szálkamentes, lágy ízű és egyre népszerűbb: új hal kerül a karácsonyi asztalokra

Úgy tűnik, idén karácsonykor sokan szakítanak a hagyományos ponttyal, és inkább a halibutot, vagyis a laposhalat választják.
halibut, fotó: Getty Images

A tengeri hal egyre népszerűbb alternatíva, főleg azok körében, akik a szálkáktól és az erősebb halíztől szeretnének megszabadulni az ünnepi vacsoránál.

A halibut az óceáni laposhalak családjába tartozik, az északi, hideg vizekben él. Fehér húsa szinte teljesen szálkamentes, az íze pedig jóval visszafogottabb és lágyabb, mint az édesvízi halaké. Emiatt a gyerekek és a „halat csak óvatosan evők” körében is kedvelt választás, írja a Vince.

Az elkészítése is egyszerű, sokféleképpen jól működik: rántva, sütőben sütve citrommal és zöldfűszerekkel, tejszínes–kapros mártással vagy akár görögös fűszerezéssel is gyakran kerül az asztalra.

Táplálkozási szempontból sem elhanyagolható: minőségi fehérjét, omega–3 zsírsavakat és több fontos ásványi anyagot tartalmaz, zsírtartalma pedig alacsonyabb, mint a pontyé.

Az ára ugyan magasabb, de nem elérhetetlen: míg a pontyszelet kilója nagyjából 4000 forint, addig a halibutért legalább 6000 forintot kérnek el. Sokan azonban úgy érzik, a szálkamentesség és a könnyebb elkészítés megéri a különbséget.

via

Fotó: illusztráció, Getty Images

ajánlott videó


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top