A marlenka eredetileg örmény–cseh gyökerekből táplálkozó, mézes-krémes sütemény, amit készen lehet kapni a boltokban. Még a feltalálója is ismert: Geyorg Avetisjan kezdte el készíteni 1995-ben, miután a családjával Csehországba költözött. Az édesség hamar népszerűvé vált, és mára már nemcsak üzletekben kapható, hanem házilag is sokan szeretnek vele próbálkozni, ami azért, lássuk be, egészen időigényes vállalás.
Amíg a klasszikus marlenka több mézes tésztalapból és sűrített tejes, vajjal kevert krémből áll, addig a diós marlenka golyó tömöríti ezeket az ízeket, vagyis egyszerűen mindent egybegyúrnak. Ami pedig a mellette szóló érvek atombombája: nem kell sütni, nem, hogy hat lapot, de egyet sem, ami rendkívüli módon leegyszerűsíti és lerövidíti az elkészítését. Ugyanakkor a mézes-vajas-karamellás krém és a dió kombinációja megadja azt a jellegzetes ízt, amire a marlenka rajongók annyira vágynak.
A tésztalapokat kekszmorzsa helyettesíti, amit összedolgoznak sűrített tejjel, vajjal, mézzel, karamellával, végül pedig dióba hempergetik. Semmivel sem bonyolultabb tehát elkészíteni az egyszerű és klasszikus kókuszgolyónál, a végeredmény azonban egészen más élmény lesz.
Diós marlenka golyó
A karácsonyra való tekintettel Spekulatius keksszel is készülhet.

Marlenka golyó. A csokicsorgatás nem kötelező. (Fotó: HappyNati, Getty Images)
Hozzávalók:
- 50 dkg kekszmorzsa
- 25 dkg vaj
- 15 dkg olvasztott tejkaramella
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál cukrozott sűrített tej
- kb. 20 dkg darált dió (a golyók bevonásához)
Elkészítés:
- A puha vajhoz hozzáöntjük a mikróban felolvasztott vajkaramellát, a mézet, a sűrített tejet, és egyneműre keverjük.
- Most ezt az egészet hozzákeverjük a kekszmorzsához. Fél órát pihentetjük a hűtőben, hogy kissé megkeményedjen, majd golyókat formálunk belőle és darált dióba hempergetjük.
- Az ünnep tiszteletére egyenként mignonpapírokra helyezzük és úgy rakjuk a süteményes tálra, de ez egyáltalán nem kötelező.
Kész is a marlenka golyó, méghozzá klasszisokkal gyorsabban, mint az eredeti sütemény, mégis magában hordozza azt a mézes-karamellás-diós ízt, amire vágytunk.