nlc.hu
Gasztro

A világ legegyszerűbb marlenkája: diós golyó, amit sütni sem kell

A diós marlenka golyó az eredeti sütemény jelentősen leegyszerűsített változata, az ízére viszont nem lehet panasz.

A marlenka eredetileg örmény–cseh gyökerekből táplálkozó, mézes-krémes sütemény, amit készen lehet kapni a boltokban. Még a feltalálója is ismert: Geyorg Avetisjan kezdte el készíteni 1995-ben, miután a családjával Csehországba költözött. Az édesség hamar népszerűvé vált, és mára már nemcsak üzletekben kapható, hanem házilag is sokan szeretnek vele próbálkozni, ami azért, lássuk be, egészen időigényes vállalás.

Amíg a klasszikus marlenka több mézes tésztalapból és sűrített tejes, vajjal kevert krémből áll, addig a diós marlenka golyó tömöríti ezeket az ízeket, vagyis egyszerűen mindent egybegyúrnak. Ami pedig a mellette szóló érvek atombombája: nem kell sütni, nem, hogy hat lapot, de egyet sem, ami rendkívüli módon leegyszerűsíti és lerövidíti az elkészítését. Ugyanakkor a mézes-vajas-karamellás krém és a dió kombinációja megadja azt a jellegzetes ízt, amire a marlenka rajongók annyira vágynak.

A tésztalapokat kekszmorzsa helyettesíti, amit összedolgoznak sűrített tejjel, vajjal, mézzel, karamellával, végül pedig dióba hempergetik. Semmivel sem bonyolultabb tehát elkészíteni az egyszerű és klasszikus kókuszgolyónál, a végeredmény azonban egészen más élmény lesz.

Diós marlenka golyó

A karácsonyra való tekintettel Spekulatius keksszel is készülhet. 

marlenka golyó

Marlenka golyó. A csokicsorgatás nem kötelező. (Fotó: HappyNati, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 50 dkg kekszmorzsa
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg olvasztott tejkaramella
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál cukrozott sűrített tej
  • kb. 20 dkg darált dió (a golyók bevonásához)

Elkészítés:

  1. A puha vajhoz hozzáöntjük a mikróban felolvasztott vajkaramellát, a mézet, a sűrített tejet, és egyneműre keverjük.
  2. Most ezt az egészet hozzákeverjük a kekszmorzsához. Fél órát pihentetjük a hűtőben, hogy kissé megkeményedjen, majd golyókat formálunk belőle és darált dióba hempergetjük.
  3. Az ünnep tiszteletére egyenként mignonpapírokra helyezzük és úgy rakjuk a süteményes tálra, de ez egyáltalán nem kötelező.

Kész is a marlenka golyó, méghozzá klasszisokkal gyorsabban, mint az eredeti sütemény, mégis magában hordozza azt a mézes-karamellás-diós ízt, amire vágytunk.

ajánlott videó


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top