Nyáron szeretünk friss ízű, citromos édességeket fogyasztani, de ez a tortácska olyan isteni, hogy egész évben sláger lehet. Az a legvarázslatosabb benne, hogy sülés közben mágikus módon kétféle réteg is képződik benne: a közepén remegős, krémes “citrompuding” lesz, amit könnyed citromos piskóta vesz körül. Létezhet ennél jobb?
Hozzávalók:
- 3 nagyobb tojás szétválasztva
- 1 csésze tej (alacsony zsírtartalmú)
- 2 teáskanál reszelt citromhéj
- 6 evőkanál friss citromlé (2 citromból)
- 2 evőkanál sózatlan vaj megolvasztva
- 1/4 teáskanál só
- 6 evőkanál liszt
- 1 csésze cukor
- (porcukor és friss gyümölcsök – például áfonya – a tálaláshoz)
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, helyezzük a rácsot középre, és kenjünk ki vajjal 6 kisebb szuflétálkát.
2. Egy nagyobb tálban keverjük össze a tojások sárgáját a tejjel, citromlével, citromhéjjal és vajjal, majd szitáljuk bele a sót, a lisztet és a cukrot is. Alaposan keverjük össze.
3. Egy másik tálban verjük fel a tojásfehérjéket könnyű habbá. Adjuk hozzá a negyedét a masszához, és óvatosan forgassuk bele, majd folytassuk így, míg elfogy a hab.
4. A tésztát töltsük a formákba, majd helyezzük el őket egy magas falú tepsiben. Töltsünk vizet a tepsibe úgy, hogy nagyjából a formák feléig érjen. 45-50 perc alatt süssük készre a tortácskákat. 20 percig hagyjuk hűlni őket, porcukorral, friss gyümölcsökkel megszórva tálaljuk.