Kár volna tagadni, a készétel az egyik létező legvonzóbb termék a boltok polcain, hiszen sokszor szabályosan megmenti az embert az éhhaláltól, amikor rohanásban van, vagy épp akkor, amikor semmi kedve hosszú órákat a konyhában állni. Ennek ellenére jó lenne ellenállni a csábításnak, és a készételek helyett a gyorsan elkészíthető receptek mellett letenni a voksot. Alább olyan sebesen előállítható és megfizethető recepteket gyűjtöttünk össze, amelyekhez az alapanyagokon kívül nincs másra szükség, mint egy mikrohullámú sütőre.
Sajtos tészta, avagy Mac ‘n’ Cheese a mikrohullámú sütőből
Bár sokan úgy hiszik, hogy a mikrohullámú sütőben elkészített tészta ragadós lesz, a mikrós sajtos tészta a bizonyíték arra, hogy ez nincs így. A tésztát nemcsak otthon, de a munkahelyen is gyorsan elkészíthetjük: csomagoljuk be a hozzávalókat, majd ebéd előtt tegyük be a mikróba.
Hozzávalók:
- 75 g tetszőleges tészta
- 250 ml hideg csirke alaplé, tej vagy víz
- 2 tk vaj
- 50 g reszelt cheddar
- egy marék spenót
Elkészítés: Vegyünk egy lefedhető, de nyílással ellátott mikróbiztos edényt, aminek térfogata kétszer akkora, mint a tészta mennyisége. Az edény alá biztonságból tegyünk egy tálat is, hogy a felforrt lé ne a mikrohullámú sütőbe fusson ki. Tegyük bele a tésztát, adjuk hozzá a választott folyadékot, és magas fokozaton főzzük 2 percig, majd hagyjuk állni 1 percig. Mindezt ismételjük meg kétszer-háromszor, amíg a tészta megpuhul. Amikor a tészta már tökéletes, keverjük hozzá a vajat, a sajtot és a spenótot, várjunk egy keveset, hogy a tészta hője megolvassza a hozzáadott összetevőket, majd fogyasszuk el.
Biriáni a mikróból
Az indiai eredetű rizses egytálétel sokak nagy kedvence, ugyanis azon túl, hogy percek alatt elkészíthető, a hűtőszekrényben lapuló zöldségmaradékokat is megmenti. Készülhet köménnyel, fahéjjal és kardamommal, hússal vagy nélkül, a tűzhelyen és a mikróban egyaránt.
Hozzávalók:
- 2 szál újhagyma, finomra aprítva
- 1 gerezd fokhagyma összetörve
- vaj
- 1 szem kardamom
- ¼ tk chili
- 140 g rizs
- 400 ml zöldség vagy csirke alaplé
- ¼ tk kurkuma
- ¼ tk őrölt kömény
- csipet fahéj
- 1 evőkanál mazsola
- 200 g tetszőleges zöldség apróra vágva vagy lereszelve
- kis marék koriander vagy mentalevél a tálaláshoz
Elkészítés: Tegyük a hagymát, a fokhagymát, a vajat, a kardamommagot és a chilit egy nagy, a mikrohullámú sütőben is bevethető tálba, majd a keveréket főzzük 30 másodpercig magas fokozaton. Adjuk hozzá a rizst és az alaplevet, valamint a kurkumát, a köményt, a fahéjat és a mazsolát. Jól keverjük össze, fedjük le és magas fokozaton főzzük 2 percig. Amint ezzel megvagyunk, keverjük meg, hagyjuk állni 1 percig. Ezt a lépést ismételjük meg 2-3 alkalommal, hogy a rizs alaposan megfőhessen! Utolsó körben adjuk hozzá a finomra vágott zöldségeket is, keverjük jól át, és tegyük vissza pár percre a mikróba! Tálaláskor díszítsük friss korianderrel vagy mentával.
Vega chilis bab a mikrohullámú sütőből
Ez a mikrós chilis bab kiadós, finom, vegetáriánus, és mindössze 15 perc alatt elkészül. Akinek hiányzik belőle a hús, adjon hozzá apróra vágott szalámit vagy chorizót!
Hozzávalók:
- ½ apróra vágott vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- kevéske vaj
- ½ teáskanál őrölt kömény
- ½ teáskanál paprika (ízlés szerint édes vagy füstölt)
- csipet chilipehely vagy chilipor
- 400 g konzerv apróra vágott paradicsom
- 400g kozervbab lecsepegtetve, leöblítve
- ½ zöldségleves kocka
- 2 négyzet étcsokoládé
- tejföl és sajt a tálaláshoz
- koriander a tálaláshoz
Elkészítés: Tegyük a hagymát, a fokhagymát, a vajat és a fűszereket egy edénybe, keverjük össze, majd maximális fokozaton melegítsük 30-40 másodpercig. Hagyjuk állni 1 percig, majd adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot, a babot, a leveskockát és a csokoládét. Az edényt fedjük le, majd 2 percig főzzük magas fokozaton! Alaposan keverjük össze, hagyjuk állni 1 percig. Amennyiben a chilis bab elkezdene kiszáradni, adjunk hozzá a paradicsom levéből. Főzzük újabb 2 percig, majd keverjük össze, és tálaljuk tejföllel, korianderrel.
Forrás: Bbcgoodfood Fotók: Getty Images