A szétválogatott hulladék vagy a műanyag zacskók és egyéb, egyszer használatos eszközök kiiktatása a konyha – és úgy általában egy háztartás – mindennapjaiból nagyon szép és hasznos dolog a fenntarthatóság szempontjából. Ám egy feketeöves környezetbarátnak ez nem elég: ő már a felhasznált alapanyagok és élelmiszerek megtermelését, beszerzését, sőt a konyhai hulladék végső ciklusát is igyekszik kézben tartani azért, hogy a lehető legkisebb terhet rója a természetre.
Kezdjük az elején!
Ebből kiindulva, mit gondolsz, hol kezdi egy elszánt öko-harcos a fenntartható konyha működtetését? Például a kert végében vagy a terasz sarkában, ahol felállít egy csinos kis házi komposztálót. A jó minőségű, komposztált termőföldből hajtanak ki majd a saját termesztésű zöldségek, és végül a szerves hulladék java része ide kerül vissza. Ezzel a kör be is zárult, mi pedig csak annyit vettünk el közben a természettől, amennyi feltétlenül szükséges volt.
Lássuk most azt a tíz pontot, aminek betartásával profi szintre emelhető a konyhai környezettudatosság!
- Építs egy komposztálót! Nem kell félned, ez kis helyen is elfér, és ha nem dobsz bele nem oda való anyagokat – például húst –, akkor szagtalan lesz.
- Termessz zöldségeket, fűszereket otthon! Nem kell teljes veteményeskerttel kezdeni, a kisebb fűszernövényekkel és csemetékkel a lakásban is könnyen meg lehet birkózni.
- Vásárlásnál válaszd a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! Biztos lehetsz benne, hogy azok a termények, amiknek nincs szezonja, de mégis megkaphatók az üzletben, valamelyik távoli országból érkeznek terhelve a környezetünket.
- Fontold meg milyen ételeket dobsz ki a szemétbe! Sokszor a maradékok és szemétnek tűnő kis részekből is finomságok készülhetnek, például a lazac bőrből ropogós chips készíthető percek alatt.
- Törekedj rá, hogy minél kevesebb edényben főzz! Ezzel is csökkented a mosogatnivaló mennyiségét, és így kevesebb vizet és áramot használsz el. A pörköltet, ragut és akár a tésztákat is egyszerűen elkészítheted egyetlen lábosban is.
- Pakold a megvásárolni kívánt árukat tartós tasakokba és tárolókba! Kerüld az egyszer használható műanyag zacskókat.
- Amikor összeállítod a bevásárlólistát, gondold át előre, milyen ételeket fogsz belőlük a következő napokon készíteni, így kevesebb alapanyag romlik meg a hűtődben.
- Kerüld a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását! Ezek az ételek rengeteg energiával és erőforrással készülnek el, mely által magasabb ökológiai-lábnyommal is járnak, mint a természetes alternatívák.
- Sose önts olajat a lefolyóba! 1 liternyi elhasznált olajjal egymillió liter édesvizet szennyezhetünk be.
- Ha teheted, válaszd a hazait!