nlc.hu
Trend

Ma fogyott el Magyarország összes erőforrása erre az évre - itt a túllövés napja

Ma van a magyar túllövés napja

Elfogytak az erőforrásaink erre az évre

A Környezetvédelmi Világnapon hozta nyilvánosságra a Global Footprint Network (GFN) kanadai szervezet a 2021-es globális túllövés napját. Ezen a napon használjuk el a bolygón egész évben keletkezett, azaz egész évre beosztandó megújuló erőforrásait.

Tavaly a pandémia sok szörnyű következménye mellett volt legalább egy jó is: közel egy hónappal (a 2019-es július 26-ról a 2020-as augusztus 22-re) tolódott a “deficit-pont”. Ezzel egy 1970. óta romló trend tört meg. De sajnos csak rövid időre: 2021-ben a fenntartott lezárások ellenére teljesen visszaestünk: a világjárvány környezeti ajándék-hatása teljesen elmúlt. Részben a karbonlábnyomunk növekedését okolják (6,6 százalékos emelkedés a tavalyi évhez képest) részben pedig az amazóniai esőerdők irtását (0,5 százalékos csökkenés 2020-hoz képest).

Ma éltük fel az idei évre szánt erőforrásainkat

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Magyarország falánkabb, mint a világ

Míg idén a globális túllövés napja július 29-re esik, Magyarországon június 8-án, azaz a mai napon van a magyar túllövés napja. Ugyanez tavaly június 14-re esett. A GFN ábrájáról leolvasható, hogy az egyes országokban mikor következik be a fordulópont. Az internetezők maguk is kiszámolhatják ökológiai lábnyomukat, egy nemzetközi, illetve egy magyar ökológiai lábnyom kalkulátor segítségével.

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top