nlc.hu
Gasztro
Két nyári süteményrecept

Könnyű és gyümölcsös nyári sütireceptek

Most, hogy végre beköszöntött a nagy meleg, nem igazán kívánjuk a nehéz süteményeket, mint a zserbó vagy az almás pite. Ilyenkor inkább szeretnénk valami egyszerűbb és nyáriasabb édességet enni. Ekkor jönnek szóba a gyümölcsös ízesítésű desszertek. Most két ínycsiklandó receptet mutatunk, melyek olvasására biztos összefut a nyál a szánkban.

Két gyümölcsös süteménynek a receptjét mutatjuk, amelyek biztosan elhozzák a könnyű édesség érzését. Kiülhetünk velük és egy könyvvel a kertbe olvasni, vagy megkóstolgathatjuk őket egy esti filmnézés közben is. 

Nektarinos-túrós pite

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 6 evőkanál hideg víz
  • 1 evőkanál vaj
  • 5 db nektarin
  • 2 db tojás
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg görög joghurt
  • 1 db citrom
  • 1 csipetnyi vanília vagy 2 tasak vaníliás cukor
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csipetnyi só
  • pár reszelt citromhéj

Elkészítés:

  1. A süteményestálat kenjük ki jól vajjal, és szórjunk lisztet a tetejére, majd tegyük be a hűtőbe.
  2. Dolgozzuk össze a lisztet, a sót és a kockára vágott vajat, majd adjuk hozzá a 6 evőkanál vizet. Ezt gyors mozdulatokkal gyúrjuk egybe, fedjük le és tegyük a hűtőbe 20 percre.
  3. Ha kivettük a tésztát a hűtőből, nyújtsuk ki és tegyük a süteményestálba. Szurkáljuk meg villával, és tegyük a mélyhűtőbe 2 percre.
  4. Kapcsoljuk be a sütőt, és állítsuk 220 fokra. Amint felmelegedett, tegyük be a tésztát. Szép barnára sütjük, majd félretesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
  5. Mindezek után következik a nektarinok kimagozása és szeletekre való felvágása. A tojásokat válasszuk szét, és a fehérjéből verjünk kemény habot. A tojássárgáját keverjük össze a reszelt citromhéjjal, a túróval, a joghurttal, a vaníliával és a porcukorral. Aztán keverjük bele finoman a tojásfehérje habját.
  6. Az elkészült túrókrémet töltsük bele a kihűlt tésztába, és a nektarinszeletek szépen rendezzük el a tetején. Majd az egészet tegyük be a sütőbe, és süssük körülbelül 30 percig.
Tejbegrízes ribizlis sütemény felvágva az asztalon.

Nincs is jobb egy hideg, gyümölcsös sütinél egy forró nyári napon.
Fotó: Getty Images

Tejbegrízes-ribizlis kocka

Hozzávalók:

  • 8 db tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 liter tej
  • 8 evőkanál búzadara
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 50 dkg ribizli

Elkészítés:

  1. Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá, míg a sárgáját a cukorral összekeverve verjük habosra. A lisztbe keverjük bele a sütőport és a szódabikarbónát. A kemény habba öntsük bele a cukros tojássárgáját, és finoman keverjük egybe. Majd szitáljuk bele a lisztkeveréket, és keverjük egy állagúvá az egészet.
  2. Öntsük az egész masszát a tepsibe, és a 180 fokra előmelegített sütőben süssük körülbelül 25 percig.
  3. Miközben sül a tészta, el tudjuk készíteni a krémet. Főzzünk egy egyszerű tejbegrízt, csak ne tegyünk bele cukrot. A margarint keverjük össze a porcukorral, és öntsük a már kihűlt tejbegrízhez. Ezután tegyük bele a ribizliszemeket, és óvatosan keverjük egybe az egészet.
  4. A kihűlt tésztát vágjuk félbe. Az egyik felét kenjük meg alaposan a krémmel, és tegyük rá a másik tésztarészre. Tegyük az elkészült süteményt pár órára a hűtőbe, majd nyugodtan fogyaszthatjuk.

Forrás: Mindmegette, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top